" /> " /> " />
Foto & Video Ghid foto

Cum sa faci fotografii de la fereastra avionului

O greseala frecventa pe care oamenii o fac cand fac astfel de fotografii este aceea de a plasa lentila camerei lipita de fereastra avionului, in speranta ca asta va reduce reflexia luminii si ca va ajuta la obtinerea unei poze nemiscate. Ce ajuta oarecum cand vine vorba de reflexia luminii, nu are nimic de a face cu pozitia ferma a camerei, aceasta miscandu-se oricum din cauza vibratiilor avionului.

O strategie mai buna daca folosesti o cameră digitală single lens reflex (DSLR) este aceea de a atasa un parasolar lentilei si sa a te apropia cat poti de mult de geam, insa fara sa-l atingi. Ca alternativa, foloseste-ti mana libera pentru a proteja lentila si a crea un scut impotriva reflexiei luminii.

Sigur, pentru fotografii de inalta calitate ai vrea sa folosesti un geam deschis, de la o altitudine adecvata – dar cum acest lucru e imposibil, un loc la fereastra ramane cea mai buna optiune.

5 sfaturi utile:

1. Treci pe focalizare manuala

De multe ori camerele nu stiu cum sa reactioneze cand faci poze prin geam (iar majoritatea avioanelor au geamuri duble sau chiar triple). Schimbarea pe modul de focalizare manuala si urmarirea tintei cu principalul punct de focalizare poate ajuta mult.

2. Fa poze devreme in timpul zborului

Geamurile au tendinta sa inghete sau sa se acopere de condens atunci cand zbori deja de o buna bucata de timp. Fa pozele devreme, cand geamul e mai clar si vei surprinde imagini mai bune.

3. Fii pregatit pentru manevrele facute de aeronava

E dificil sa faci poze ale pamantului din avion (din cauza marimii mici a ferestrelor si a unghiurilor pe care le poti obtine prin acestea), dar ai aceasta sansa in putinele ocazii cand avionul se inclina inainte de aterizare si dupa decolare. Secretul este sa fii pe faza si sa actionezi rapid, intrucat astfel de momente nu dureaza mult.

4. Opreste blitul

In primul rand, acesta nu influenteaza in niciun fel poza (blitul nu e suficient de puternic pentru a avea impact la o distanta de cativa metri) si in al doilea rand, nu va provoca decat reflectarea luminii datorita ferestrei.

5. Cauta puncte de interes

Uneori, scenele surprinse de la fereastra avionului sunt destul de spectaculoase, dar cand te uiti la poze, ele pot parea goale si lipsite de inspiratie. Cauta un punct de interes care sa dea viata fotografiei. Acesta poate fi aripa sau motorul avionului, o formatiune noroasa, alt avion, o linie de coasta, o schimbare in peisajul de sub tine sau pozitia soarelui. Sau chiar un element din interiorul avionului.

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Eu as recomanda sa comuti obiectivul pe focalizare manuala si sa-l pui la infinit, apoi sa setezi o diafragma cat mai inchisa, pentru un camp de profunzime maxim si un timp de expunere cat mai mic posibil.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!