Dosar Japonia Jurnal de bord

Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi

Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi 640Lui Kamakura i se mai spune Kyoto al Estului. Acest orasel (cca 200.000 locuitori) situat la 51 km de Tokyo, si care, aparent, e o oaza de liniste si traditionalism, a fost acum 1000 de ani capitala Japoniei. Mai exact in anul 1192, cand Minamoto Yorimoto a ales Kamakura ca loc de baza pentru noul sau guvern militar, unul care avea sa conduca Japonia pentru mai bine de un secol.  Mai intai sub shogunatul lui Minamoto, apoi sub regentii Hojo. Orasul si-a terminat perioada de glorie in secolul 14, cand caderea guvernului a coincis cu inceperea unei ere caracterizate prin haos si violenta, denumita “perioada Muromachi”.

Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1096
Tsurugaoka Hachiman

Am ajuns in Kamakura cu celebrul tren de mare viteza Shinkansen. De la gara am pornit pe jos, pe strada principala, pana la altarul shintoist Tsurugaoka Hachimangu, cel mai important templu al Kamakurei. Strada e dreapta si are o alee pietonala in mijloc, strajuita de ciresi (din pacate, in februarie nu erau infloriti). O multime de copii de scoala, imbracati in uniformele lor  – fetele cu fuste bleumarin pana la genunchi, cravata alba si sacouri albastre, baietii cu cravate rosii in spatele acelorasi sacouri bluemarin. Multi, foarte multi. Si foarte veseli, in grupuri mici, de cate 3-4, isi cumpara fructe glasate pe bat de la tarabele din drumul spre templu. Capsuni, portocale, struguri, mere imbracate in zahar glasat – 100 de yeni bucata, degustate cu pofta de copii si de adulti deopotriva.

Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1117
Purificare la Tsurugaoka Hachiman

Altarul e dedicat lui Hachiman, zeul-patron al familiei Minamoto, Yarimoto de care vorbeam mai sus fiind si fondatorul acestuia, in 1180. Pana ajungi la cladirea principala treci pe sub o poarta torii, simbolica pentru religia shinto. Te purifici apoi cu apa, inainte de intrarea in altarul propriu-zis, care se afla in capatul a catorva zeci de scari. Copiii isi iau biletele ce prezic viitorul. Pe cele neplacute le atarna de lemne speciale sau in copaci, pentru ca vantul sa le schimbe intelesul si sa le transforme intr-unele norocoase. Preotese shintoiste, imbracate in chimonouri albe cu portocaliu, iti fac semne sa nu le fotografiezi. Parcul de langa altar este la fel de frumos si include doua elestee pe care ratele se zbenguie in voie – unul dintre ele reprezinta clanul Minamoto si are trei insule, in vreme ce al doilea reprezinta clanul Taira, rivalul primului, si are patru insulite (pentru ca “patru”, in limba japoneza, se pronunta la fel precum cuvantul “moarte”). Undeva pe niste scari, daca ai noroc si, mai ales, daca pastrezi linistea, poti asista la o ceremonie shintoista ce se desfasoara in fata unui al doilea altar – Wakamiya.

Tsurugaoka Hachimangu e vizitat de doua milioane de turisti anual, fapt care-l transforma intr-unul dintre cele mai populare altare din tara. Dupa vizitarea gradinii care-l inconjoara, te indrepti spre strada Komachi, o straduta comerciala, plina de magazine de suveniruri si de mici restaurante si tarabe care ofera mancare traditionala. E o zona aglomerata, pe care o poti parcurge rapid sau, dimpotriva, poti pierde ore delectandu-te in fata unui vanzator care taie carnatii intr-un ritm debordant sau intr-un magazin de dulciuri japoneze – ciudate si nu neaparat gustoase. Mai poti cumpara seminte de soia fermentate (natto), clatite, sunca, ceaiuri, picturi traditionale din Kamakura si altele asemenea.

Kamakura  Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1106
Elevi de scoala savurand fructe glasate
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1155
Biletelele ce prezic vesti proaste sunt lasate in bataia vantului
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1159
Fara poze, te rog!
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1119
Purificare cu apa
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1127
In ele a fost sake
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1152
Relaxarea picioarelor?
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1173
Elesteul cu insule. Si rate.
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1183
Ia capsuna, niponule!
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1185
Apropo de incaltari...
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1194
Strada Komachi
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1192
Lectie de taiat carnati
Kamakura – altarul shinto Tsurugaoka Hachimangu si strada Komachi IMG 1186
Dulciuri japoneze

zoot.ro%20

answear.ro%20

Booking.com

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94