" /> " /> " />
Foto & Video Ghid foto

Sfaturi pentru fotografierea peisajelor urbane

Intr-un recent numar al publicatiei Digital Photographer Magazine a aparut un articol foarte interesant care trateaza subiectul peisajelor urbane in arta fotografica. In el se regaseste un interviu cu un fotograf peisagist (Mark Bury) care a fost rugat sa alcatuiasca un top 5 al sfaturilor pe care le-ar da, legate de meseria lui. Iata ce recomanda Mark celor care vor sa fotografieze scene urbane:

Cine se scoala de dimineata, departe ajunge

Orele diminetii sunt momentul preferat al zilei pentru Mark. Atunci ies pozele cele mai reusite. Din mai multe motive, printre care si acela ca lumina este mai difuza iar cerul actioneaza ca un filtru urias. De asemenea, dimineata:

Strazile sunt curate – Majoritatea activitatilor de curatare a strazilor se intampla de obicei in timpul noptii, asa ca dimineata gasesti usor decoruri urbane cu mai putine gunoaie care sa-ti afecteze instantaneele.

Nu e aglomeratie – Pozele facute in zorii zilei iti asigura linistea data de absenta factorului uman. Este uimitor cat de pustiu poate arata un oras daca reusesti sa-l fotografiezi fara oameni in el.

Oamenii au diferite activitati – Desigur, uneori vrei ca oamenii sa fie prezenti in pozele tale. Zonele urbane se schimba radical in functie de cine e in peisaj. In timp ce la 9 dimineata poti surprinde foarte bine agitatia orei de varf, iar in weekend la orele pranzului poti intalni o mare de oameni care-si fac cumparaturile – atunci cand se crapa de ziua gasesti un grup de personaje total diferit pe strada, care poate oferi instantaneelor tale un punct de focalizare cu totul nou.

Cerceteaza perspectiva

Mark sugereaza faptul ca forma cladirilor pe care le fotografiezi te poate face sa cauti o modalitate diferita de incadrare a imaginilor. Pozele cu cladiri care au cupola trebuie sa aiba incluse si fundal, pentru a-i ajuta pe privitori sa aprecieze mai bine forma lor. Constructiile patrate arata mai bine atunci cand sunt fotografiate dintr-un unghi de 45-60 grade.

Evolutia in timp

Nu fotografia doar produsul finit atunci cand vine vorba de cladiri, concentreaza-te si asupra santierelor si asupra a ceea ce e in constructie si/sau renovare la un moment dat.

Permisiunea de a fotografia

In unele locuri fotografiatul este interzis si s-ar putea sa ai nevoie de autorizatie sau alte forme legale care sa-ti permita sa faci poze. Chiar si asa trebuie sa stii daca cineva detine drepturi de autor asupra imaginilor pe care vrei sa le surprinzi. Acest lucru difera de la o locatie la alta.

Unghiul de atac

Gaseste unghiuri noi din care sa fotografiezi obiectivele cunoscute de toata lumea. Identifica parti ale acestor constructii care sunt ascunse majoritatii fotografilor si cauta tipare interesante, forme, texturi, reflexe si unghiuri care scot in evidenta detaliile cladirii si care poate au scapat privirii celor dinaintea ta.

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!