Dosar Japonia Jurnal de bord

Tokyo: Muzeul tutunului si sarii

Tokyo: Muzeul tutunului si sarii 640Trebuie spus  ca Japonia e o tara care nu alearga disperat sa se alinieze la regulile americano-europene legate de tutun. Sigur, asta nu inseamna ca nu le si aplica, insa nu am vazut incrancenarea pe care o vad in alte parti ale lumii. Japonezii fumeaza destul de mult si li se si permite. In restaurante nu trebuie sa iesi pana la mama naibii ca sa tragi un fum. In trenuri, au un vagon special in care se duc si pufaie de zor, automate de tigari sunt peste tot iar companiile au tot felul de promotii prin magazine, in care ofera pachete si cartuse de tigari laolalta cu ceasuri, brichete smechere sau alte nebunii. In acelasi timp, insa, atunci cand vine vorba de aplicat regulile de “no smoking” devin rigizi si de amendeaza de nu te vezi.

In Tokyo, in mijlocul cartierului comercial Shibuya, exista un muzeu care la prima vedere poate parea ciudat, nu doar datorita numelui ci mai ales a asocierii dintre doua produse complet diferite: Muzeul tutunului si sarii. Acesta a fost fondat in 1978 de compania japoneza Japan Tobacco and Salt Public Corporation (predecesoarea JTI – Japan Tobacco Inc, corporatia care domina productia de tutun la nivel mondial in prezent). Pe atunci actualul JTI avea monopol asupra productiei de sare si tutun, doua produse pe care japonezii, in mod curios, le-au asociat dintotdeauna.

Muzeul are 4 niveluri. Primele doua sunt dedicate tutunului, istoriei acestuia in lume si, in special, in Japonia, al treilea sarii – un produs pe care japonezii nu-l obtin in mod natural, ci il extrag din apa oceanului si il produc printr-o tehnologie speciala, prezentata in muzeu– iar ultimul, la ora la care l-am vizitat, prezenta o spectaculoasa expozitie de miniaturi. Vei afla multe lucruri interesante: de pilda ca japonezele erau prin secolul 19 dependente de tutun, fumau ingrozitor de mult dar o faceau si pentru ca nicotina le innegrea dintii – cu cat aveau dantura mai neagra cu atat se considera ca-s mai frumoase. Sau ca, dupa al doilea Razboi Mondial, japonezii au lansat o serie de pachete de tigari dedicate pacii.

Intrarea costa 100 de yeni (circa 1 euro) pentru adulti, copiii platind jumatate. Daca ajungi in Tokyo si ai o jumatate de ora libera, nu ocoli Muzeul tutunului si sarii – vei descoperi  ca locul e foarte vizitat si, in acelasi timp, foarte cool.

Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1650
Pipe si pipe
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1652
Si-nca ce pipe!
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1654
Stampe si tutun
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1666
Japonezele obisnuiau sa fumeze mult
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1669
Istoria exemplificata a tutunului japonez
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1676
Pachete de tigari de dupa razboi, dedicate pacii
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1691
Tehnologia procesarii sarii de catre japonezi
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1701
Poti citi dupa o asemenea carte?
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1712
Miniaturi incredibile
Tokyo: Muzeul tutunului si sarii IMG 1662
Petrecerea timpului intr-o familie, proprietara a unui magazin de tutun

zoot.ro%20

answear.ro%20

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94