" /> " /> " />
Europa

O vizita in orasul polonez Gdansk

Gdansk este un oras gotic, aflat la malul marii, unde aproape totul e vopsit in gri si impodobit cu aur. Pe vremuri un sat de pescari, azi este un oras port maritim important la Marea Baltica, in care traiesc aproape jumatate de milion de locuitori.

Daca vizitezi orasul la jumatatea lunii iunie, ai sanse ca vremea sa fie minunata, perfecta pentru a te plimba agale pe chei. Aceasta zona este probabil cea mai incantatoare din Gdansk, desi pe strazile pietruite ale orasului gasesti numeroase restaurante traditionale poloneze, pub-uri, magazine de artizanat si multe alte atractii.

Privelistea de pe cheile orasului e acaparata de delta fluviului Vistula, cel mai lung din Polonia. Iarba inalta si verde din delta este scoasa in evidenta de albastrul apelor golfului. Activitatea aici nu se termina niciodata, de la nave imense care pleaca si vin, pana la vanzatorii de peste care vand marfa cea mai proaspata cu putinta. Podurile pietruite se intind peste canalele orasului si exista chiar si un restaurant construit pe unul dintre ele, renumit pentru incredibil de gustoasele fructele de mare pe care le serveste.

Nu trebuie sa ratezi uluitoarea Catedrala Sf. Maria. Se pretinde ca este cea mai mare constructie de acest gen din caramida din lume, in care pot sta pe scaune 25000 de oameni. Odata ajuns aici, poti urca peste 400 de trepte pentru a ajunge in varf. Incursiunea nu este pentru cei cu inima slaba, intrucat unele dintre scarile serpuitoare sunt cu adevarat abrupte. Senzatia e cu adevarat ciudata atunci cand te afli intre grinzile masivei biserici, unde poti vedea de aproape multe dintre detaliile ornamentelor. In schimbul unei taxe infime, poti lua si liftul.

Gdansk e un oras cochet

Turnul bisericii are o inaltime de 76,6 metri si poate fi vazut de oriunde din oras. Are acoperisul plat, iar legenda spune ca un urias pe nume Stolen obisnuia sa vina in oras si sa il foloseasca drept scaun. Platforma care serveste drept observator creaza o atmosfera foarte intima si pentru a ajunge acolo, trebuie de mult ori sa astepti pana iti vine randul. Din fericire, mai sunt si zile cand biserica nu e asaltata de vizitatori. Odata ajuns pe acoperisul bisericii, privelistea asupra intregului oras si a liniei de coasta iti taie pur si simplu respiratia.

Alta biserica care merita vizitata este Catedrala Oliwa, in care se afla o orga enorma cu 1110 corzi si peste 7800 de tuburi. Catedrala adaposteste, de asemenea, morminte si opera de arta incredibile.

In catedrala Oliwa vei gasi o uriasa orga

Muzeul National din Gdansk, situat in Suburbia Veche, expune lucrari de arta gotica din secolul 15. Una dintre cele mai faimoase este tabloul “Judecata de apoi” al lui Hans Memling, furat de nenumarate natii (trupele lui Napoleon, nazisti si rusi) si care a reintrat in posesia de drept a orasului Gdansk. Cladirea in care se afla in prezent muzeul a fost pe vremuri o manastire franciscana si spital pentru tratarea frigurilor. Din pacate, explicatiile lucrarilor de arta sunt numai in limba poloneza.

Fantana lui Neptun, care il arata pe Neptun cu tridentul in fata Curtii lui Artur (Dwor Artusa), simbolizeaza relatia cu marea a orasului Gdansk. Alta trasatura caracteristica a orasului este reprezentata de portile de intrare in el; construite drept fortificatii de aparare impotriva cotropitorilor veniti de pe mare. Trebuie neaparat sa mergi pe ceea ce era odata Drumul Regal, folosit pentru procesiunile statale, care se afla de-a lungul Strazii Dluga (Strada Lunga), care incepe la Poarta Upland, una dintre intrarile in oras.

Dwor Artusa simbolizeaza relatia orasului cu marea

Santierele navale din Gdansk (Stocznia Gdansk) se afla in partea de nord-vest a Orasului Vechi, o zona din Gdansk, nu foarte atractiva. Cunoscute sub numele de Santierele Lenin in timpul erei sovietice, santierele navale din Gdansk au reprezentat locul unde s-a nascut miscarea de protest Solidaritatea, de la inceputul anilor 80. Acolo s-a impus liderul dinamic si curajos al Solidaritatii, Lech Walesa, care ulterior a fost ales presedinte al Poloniei in anul 1990.

Inca un amanunt de final: Gdansk este locul unde a inceput cel de-al doilea razboi mondial. La Westerplatte, o mica garnizoana poloneza a intrat in istorie, prin rezistenta eroica de care a dat dovada timp de 6 zile impotriva unui bombardament prelungit.

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!