manastirile din meteora
Foto: Ihor Tailwind
Europa

O vizita la manastirile din Meteora

Cocotate pe stanci, manastirile din Meteora se numara de ani buni printre destinatiile preferate ale turistilor mai mult sau mai putin evlaviosi. Istoria lor interesanta, combinata cu peisajele incredibile care se vad de la inaltime, fac ca o excursie de o zi la Meteora sa merite din plin tot efortul.

meteora
Foto: Sian Stock

Cand se poate vizita Meteora

Nu conteaza prea mult cand vrei sa vizitezi manastirile, dar in timpul iernii (din decembrie pana in martie) vremea este umeda si rece. Cel mai bine ar fi sa-ti planifici calatoria primavara sau toamna. Daca esti in cautarea unei experiente unice, incearca sa ajungi aici de Pastele ortodox.

Programul de la Meteora

Manastirile nu sunt deschise toate in aceeasi zi, prin urmare calugarii ce apartin celor care sunt inca functionale, au timp sa se roage si sa indeplineasca si alte sarcini. Unele manastiri au fost transformate in muzee. Daca ai de gand sa vizitezi o anume manastire, fii sigur sa verifici programul acesteia in prealabil.

Din pacate, e destul de greu sa gasesti online informatii despre programul de vizitare si taxele de intrare. Sfanta Treime poate fi vizitata zilnic intre orele 8 si 13 si de la 15 la 18, iar intrarea costa 2 euro. Manastirea Rossanou poate fi vizitata zilnic de la 9 la 13 si de la 15 la 18, intrarea fiind tot 2 euro.

Ce manastiri pot fi vizitate?

meteora greece
Foto: Galyna Andrushko

Multe dintre ele sunt goale si abandonate pe stanci, dar urmatoarele sase manastiri pot fi vizitate:

  • Marele Meteoroon: cea mai veche manastire, in prezent muzeu
  • Varlaam: a doua manastire ca marime; vechea sala de mese functioneaza si ea ca muzeu
  • Sf. Stefan: la ea se ajunge cel mai usor, in caz ca nu iti place sa urci prea mult; vechea sala de mese este in prezent muzeu
  • Sfanta Treime: cea mai greu accesibila, dar are unele dintre cele mai frumoase privelisti; a aparut in filmul “For Your Eyes Only, din seria Bond
  • Sf. Nicolae Anapausas
  • Rossanou: functioneaza in prezent ca manastire de maici

Cum se ajunge la Meteora

Daca iti petreci vacanta in sau in jurul orasului Salonic, vizitarea manastirilor din Meteora poate fi planificata intr-o excursie de o zi. Poti lua autobuzul sau trenul din Salonic pana in Kalampaka. Apoi va trebui sa iei alta masina ca sa ajungi la destinatie.

Daca iti faci planurile de vacanta pentru Atena, vizita la manastirile din Meteora esta mai greu de realizat intr-o singura zi. Indiferent ca mergi cu autobuzul sau cu trenul, drumul dureaza cam 4 ore si jumatate. Asa ca e mai bine sa planifici o excursie de doua zile si sa incluzi si alte locuri in itinerariu.

Daca preferi sa faci rezervare pentru o excursie organizata, exista o multime de agentii de turism (atat in Atena cat si in Salonic) care ofera excursii de o zi catre Meteora si alte destinatii turistice. Dar te poti baza pe astfel de evenimente numai in timpul sezonului turistic.

Scari, plimbari si o conditie fizica buna

Exista sute de scari care duc la manastiri, asa ca pregateste-ti picioarele pentru plimbari lungi. Ai grija sa-ti iei la tine incaltaminte adecvata si apa imbuteliata. Cea mai accesibila manastire este Sfanta Manastire a Sf. Stefan, in timp ce la Sfanta Treime se ajunge cel mai greu. Nu ai nevoie de antrenament special pentru a pleca in excursie, dar cu cat ai o conditie fizica mai buna, cu atat va fi mai usor pentru organismul tau (si te vei resimti mai putin a doua zi).

Citeste si: 6 mânăstiri din Meteora care te lasă fără cuvinte

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!