Food & Drink

Tipurile de restaurante din Italia

In multe parti ale lumii nu trebuie sa cauti prea mult locurile traditionale in care poti manca – te ajuta in acest sens mobilierul, meniul si aromele innebunitoare. In Italia insa, exista mai multe nume pentru locurile in care se poate servi masa asa ca te poti intreba la un moment dat ce inseamna fiecare dintre ele si care sunt diferentele? Ai mai jos o lista cu diferitele tipuri de restaurante italienesti, ce inseamna denumirile lor si la ca te poti astepta in fiecare locatie in parte.

Vor exista cu siguranta exceptii de la regulile prezentate, asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face atunci cand cauti un loc ieftin unde sa poti manca, este sa verifici meniul inainte de a te aseza la masa. Aproape toate restaurantele au meniul afisat afara, asa ca poti verifica nu numai ce ti se ofera, dar si la ce pret. Daca acesta nu exista afisat, nu ezita sa ceri unul.

Ristorante – Acest cuvant pare familiar – este italienescul pentru “restaurant”. Un ristorante este locul unde astepti probabil sa intalnesti experienta gastronomica cea mai complexa din Italia. Exista diferite tipuri de astfel de restaurante. Asa ca, daca numele locatiei include cuvantul “ristorante”, nu trebuie sa presupui automat ca aceasta va fi optiunea cea mai costisitoare. Un ristorante italienesc va avea, in general vorbind, cele mai bune servicii dintre toate tipurile de locatii enumerate in aceasta lista.

Bar – Cunosti cuvantul, dar presupunerea despre ce inseamna, iti poate crea dificultati. Barul italienesc (cu un ‘r’ prelungit la sfarsit) seamana cu cafeneaua ta din colt, unde iti place sa mergi dimineata sa savurezi o cafea adevarata si sa rontai un produs de patiserie, iar seara, sa servesti o gustare si sa bei ceva in drum spre casa. Te poti opri intr-unul din astfel de locuri si pentru a servi pranzul, desi selectia nu e intotdeauna variata. Barurile italienesti sunt adesea locul perfect de intalnire pentru cunoscuti. Apropo, aici, micul dejun se serveste in general in picioare si pe fuga.

Trattoria – Uneori e greu sa faci diferenta intre un ristorante si o trattoria, pentru ca, in multe cazuri, ele sunt aproape identice. Diferentele pot aparea in ce priveste locatia (trattoria nu se afla la strada sau intr-o zona cu trafic intens, ci mai degraba pe stradute mai laturalnice) si simplitatea. Desi multe locuri in care se serveste masa in Italia sunt afaceri de familie, intr-o trattoria vei gasi cu siguranta sotia sau capul familiei gatind meniul din seara respectiva. De asemenea, o trattoria este mai mica decat un ristorante.

Tipurile de restaurante din Italia trattoria
Trattoria, un fel de ristorante mai dosnic

Osteria – Daca te gandesti ca trattoria este o treapta mai jos decat ristorante, atunci osteria este o treapta mai jos decat trattoria. Mai jos, nu in sensul serviciilor oferite, ci al simplitatii si al preturilor. Osteria este mai degraba un loc de intalnire al vecinilor, decat un loc pe care oamenii sa-si doreasca sa-l viziteze sau in care turistii sa se opreasca. Are elementele unui bar, dar serviciile seamana mai mult cu cele din restaurante.

Taverna – este o locatie mica axata mai mult pe chestiile specifice unui bar, decat pe cele intalnite in ristorante sau trattoria si care are un interior mult mai rustic. Daca la taverna te gandesti ca la un loc in care oamenii vin mai mult sa bea decat sa manance, atunci se poate spune ca este echivalentul de seara al barului unde oamenii merg in fiecare dimineata sa serveasca micul dejun. Ofertele din meniu nu sunt variate intr-o taverna, dar sunt ieftine.

Tavola Calda – In traducere libera ‘masa fierbinte’, aceste locatii sunt echivalentul italienesc al fast food-ului. Intr-o tavola calda, de tip “impinge tava”, vei gasi o tejghea plina de farfurii gata pregatite, comanda facandu-se pe bucata sau in functie de greutate si care sunt reincalzite pentru tine. Ele sunt foarte populare in randul oamenilor de afaceri care nu isi pot permite pauze lungi de pranz si sunt o optiune si in cazul in care vrei sa iei mancare pentru acasa, daca nu ai chef sa gatesti. Daca alegi sa mananci la o tavola calda, ai sanse mari sa faci acest lucru stand in picioare.

Tipurile de restaurante din Italia rosticeria
Uneori, la “impinge tava” gasesti si pui la rotisor

Pizzeria – Aceasta ar trebui sa fie familiara tuturor iubitorilor de pizza, dar ceea ce poate nu stii este ca adaugand terminatia ‘-eria’ la cuvintele ce au legatura cu mancarea, italienii indica o varietate de locuri unde se poate servi masa. Intr-o pizzeria, e posibil sa gasesti si alte lucruri in meniu, in afara de pizza, dar in general vorbind, mergi la oricare dintre locurile care se termina in ‘-eria’, pentru a manca ceea ce e scris in titlu. Intr-o gelateria, de exemplu, poate sunt si alte deserturi, dar de ce ti-ai bate capul cu altceva in afara de inghetata?  Alte locatii a caror denumire se termina in ‘-eria’ sunt bruschetteria (numai bruschetta, tot timpul) si spaghetteria (ai ghicit, da).

Rosticceria – Intr-o rosticceria vei gasi de obicei pui rotisat sau alte mancaruri, dar aceste locuri au o selectie destul de buna de mancaruri semi-preparate si sunt populare printre italieni, fiind locul unde te poti opri in drum spre casa, atunci cand nu ai chef sa gatesti in seara respectiva. Pentru pranz, exista portii mai mici pe care le poti cumpara si care, in stilul tavola calda, sunt reincalzite pentru a-ti asigura o masa rapida, dar gustoasa.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

zoot.ro%20

answear.ro%20

Booking.com

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94