barcelona
Foto: kanuman
Europa Ghiduri turistice

Top 10 obiective turistice in Barcelona

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Indiferent ca vii in Barcelona pentru 2 zile sau pentru 2 saptamani, exista intotdeauna ceva de vazut si de facut, care, cu siguranta, iti va capta atentia. Unul dintre avantajele orasului este acela ca Barcelona este unul dintre cele mai bune locuri in care te poti aventura dincolo de cararea batatorita, fie ca vorbim despre structurile arhitecturale magnifice ale lui Gaudí, despre muzeele de arta renumite sau despre peisajele de poveste.

Aici exista intotdeauna ceva nou de descoperit, chiar si pentru cei care locuiesc in Barcelona. Barurile ascunse privirii si aleile intortocheate din orasul vechi sunt numai o parte din ceea ce Barcelona iti poate oferi. Asa ca aventureaza-te atat pe unde au mai fost si altii inaintea ta, cat si in zonele neexplorate inca si traieste o experienta de neuitat, pe care o vei purta in suflet toata viata. Iata un top 10 al celor mai frumoase obiective turistice in Barcelona:

Parcul Güell

parc guell
Parc Guell / Foto: MasterLu

Una dintre cele mai mari atractii turistice din Barcelona si una dintre putinele gratis, este incredibilul Parc Güell, apartinand aceluiasi Gaudí. Apropie-te de statia de metrou Vallcarca, indiferent din ce parte ai veni si vei vedea turisti adunati in grupuri mari, cu harti in maini si intreband trecatorii despre Parcul ‘Guay’.

Proiectat si construit de arhitectul Gaudí intre anii 1900 si 1914, acest amestec spectaculos de gradini si arhitectura reprezinta o mica oaza in interiorul orasului.  De la bancile din mozaic, pana la terasele meticulous amenajate, Parcul Güell este pe cat de fascinant, pe atat de linistit. Unul dintre cele mai bune locuri in care iti poti petrece o zi insorita, parcul este locatia perfecta pentru a asculta muzica, a savura cateva pahare de vin sau pentru a te relaxa pur si simplu cu o carte buna.

Las Ramblas

rambla barcelona
Foto: tupungato

Indiferent ca ai mai fost sau nu in Barcelona, toata lumea a auzit despre Las Ramblas. Una dintre cele mai faimoase artere din Europa si probabil din lume, acest bulevard incredibil incepe la El Colon (statuia lui Cristofor Columb), la malul marii si tine pana la Plaça Catalunya. Impanzita de vanzatori stradali care vand orice, de la bijuterii fine pana la porumbei in cusca, principala atractie pe Las Ramblas este data de reprezentatiile performerilor stradali.

las ramblas

Pentru a putea descrie cele mai inovatoare costume, imagineaza-ti un barbat care sta perfect nemiscat pe o toaleta, pana in clipa in care cineva ii arunca un euro in galetusa si il determina sa faca o fata amuzanta. Super-aglomerata si punct fierbinte pentru hotii de buzunare si prostituate, Las Ramblas este obligatoriu de vazut cu ocazia unei vizite in Barcelona. Restaurantele si barurile de pe bulevardul Las Ramblas sunt cam de trei ori mai scumpe decat cele de pe o strada obisnuita. Daca esti mai chibzuit cand vine vorba de bani, poti face o economie, doar daca te indrepti catre strada de dupa colt.

Barri Gòtic

barri gotic
Foto: Canva Photos

Unul dintre cele mai vechi cartiere din Barcelona, Gotico ramane inima districtului central din oras. Atat grunge cat si eleganta, aceasta zona este impanzita de unghere si crapaturi, restaurante cool, magazine micute si bijutieri eclectici.  La numai o arumcatura de bat de Born si de plaja, Gotico este locul in care se afla mareata Catedrala din Barcelona, care dateaza din secolul 14. Tot aici este si Plaça Reial, cea mai cunoscuta piata in randul turistilor, fiind zona in care se afla atat de popularul Hostel Kabul. Nu uita sa treci pragul micii ceainarii, aflate chiar langa Plaza St. Jaume. Mica, bizara si nedescoperita de turisti, aceasta ceainarie asiatica este un loc ideal pentru relaxare si pentru un popas dupa o zi lunga petrecuta in Gotico si in imprejurimi.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

La Sagrada Familia

Capodopera neterminata a lui Gaudí este una dintre cele mai  reprezentative creatii ale orasului – daca timpul iti permite sa vezi numai un singur obiectiv turistic catalan, atunci acesta trebuie sa fie: Sagrada Familia. Inceputa in anul 1882 si ramasa neterminata la moartea arhitectului, in anul 1926, acest templu incredibil – Biserica Sfintei Familii – este o minune bizara. Structura sa apatica si amorfa intruchipeaza esenta stilului lui Gaudí, descries de unii drept Art Nouveau salbatic.

Sagrada Familia, vesnic neterminata opera a lui Gaudi

Sagrada Família a devenit obsesia atotcuprinzatoare a lui Gaudí, in ultimii ani de viata ai acestui om extrem de religios. Sarcina de a ridica catedrala i-a fost trasata de catre o organizatie numita “Asocierea Spirituala de Devotiune fata de Sf. Joseph’, o fractiune de dreapta, foarte credincioasa, a bisericii catolice.

Adeptii acestui curent erau de parere ca orasul decadent avea nevoie de un templu pentru rugaciune, unde locuitorii Barcelonei sa poata merge pentru a-si ispasi pacatele. Lui Gaudí, care avea o viziune aparte asupra presupusei decadente a orasului catalan, i s-a dat mana libera; nu existau limite in ce priveste banii si nu exista nici termen limita pentru terminarea lucrarii.  Asa cum spunea insusi maestrul, “Clientul meu (Dumnezeu) nu se grabeste.”

Un adevarat simbol, Sagrada Família a fost conceputa pentru a reprezenta “catehismul in piatra”. Designul de baza a fost cel al unei biserici gotice, cu transeptul, coridoarele si naosul central. In afara de dezordinea sculpturilor din piatra, grandoarea structurii este data de turnurile alungite: patru deasupra fiecareia din cele trei fatade (reprezentand apostolii), atingand o inaltime de 100 de metri, cu inca patru (evanghelistii) care tasnesc pline de semetie din sectiunea centrala, la 170 de metri.

Pe aceste turnuri infrumusetate cu mozaicuri geometrice colorate, sunt scrise cuvintele SANCTUS, SANCTUS, SANCTUS, HOSANNA IN EXCELSIUS (Sfanta, sfanta, sfanta glorie lui Dumnezeu atotputernicul). Ultimul turn, construit deasupra absidei, este cel mai inalt si este dedicat Fecioarei Maria.  Doua fatade sunt inca in constructie, iar cea mai veche si singura terminata in timpul vietii, este cea a Nasterii, de pe Carrer de la Marina. Este atat de bogata in detalii, incat la prima vedere pare un zid de ceara topita. Asa cum sugereaza si numele, opera infatiseaza nasterea lui Isus, intreaga fatada este impanzita de personajele reprezentand membrii Sfintei Familii, ingeri cu flaute in maini si o abundenta de flora si fauna.

safraga familia
Foto: Canva Photos

Natura a fost pasiunea lui Gaudí; el a petrecut ore intregi studiind formele sale, in zona sa natala din Reus, in sudul Barcelonei, iar o mare parte din opera sa este inspirata de natura. Pe Fatada Nasterii el a adaugat pasari, ciuperci, chiar si o broasca testoasa, care sa completeze restul imaginii religioase. Piesa centrala este “Arborele vietii”, un chiparos in care sunt raspandite cuiburi de porumbei albi.

Pe partea opusa, Fatada Patimilor este o copie aspra a fluiditatii de pe Fatada Nasterii.  Este opera lui Josep M. Subirachs, un bine-cunoscut sculptor catalan care, la fel ca si Gaudí, si-a amenajat atelierul in interiorul bisericii, pentru a-si desavarsi opera. Figurile sale stilizate si alungite ilustreaza pasiunea si moartea lui Cristos, de la Cina cea de taina pana la Crucificare.

Lucrarea, inceputa in anul 1952, a fost puternic criticata. In cartea ‘Barcelona’, criticul de arta Robert Hughes a numit-o ”cea mai sfruntata adunare de clisee moderniste pe jumatate digerate, trantite intr-o constructie notabila care vor ramane in memoria contemporaneitatii.”

In ciuda acestei pareri si a altor multe de genul acesta, opera si-a urmat desvarsirea. In anul 1936, anarhistii au atacat biserica (asa cum au facut si cu altele din oras), distrugand planurile si modelele pe care Gaudí le-a lasat in urma sa. In prezent, arhitectii, ajutati de tehnologia moderna, lucreaza dupa fotografiile acelor modele. Naosul central incepe sa capete forma si Fatada Gloriei isi face timida aparitia. Se estimeaza ca intreaga lucrare va fi terminata in anul 2026 (cand se va aniversa un secol de la moartea marelui Gaudí), fondurile provenind din donatii private si ale vizitatorilor.

In taxa de intrare este inclusa si o inregistrare video de 12 minute care prezinta opera religioasa, datand de secole, a lui Gaudí, precum si intrarea in muzeu, ocazie cu care sunt prezentate reconstructii fascinante ale modelelor originale ale arhitectului.

Turul pietonal al Barcelonei: Picasso si Muzeul Picasso

muzeul picasso
Foto: blogmuseupicassobcn.org

Daca lucrezi in domeniul mass-media si ai un permis in sensul asta, intrarea in Muzeul Picasso este libera. Daca esti pasionat de arta lui Picasso, acesta este locul ideal pentru tine. Vezi locurile pe care faimosul artist le-a frecventat in Barcelona, inaine de a intra in muzeul ce-i poarta numele, unul dintre cele mai vizitate din Barcelona. Turul Picasso iti face cunostinta cu latura boema a orasului Barcelona, in care Picasso a trait.

Pablo Picasso (1881 – 1973) si-a dezvoltat stilul sau unic si faimos in perioada cat a locuit in acest oras, unde si-a petrecut o mare parte a vietii. Acest tur reprezinta o incursiune in viata omului si a orasului pe care l-a iubit atat de mult.

Turul Picasso include o vizita la muzeul cu acelasi nume, care aduce un omagiu talentului sau si care este cel mai vizitat din Barcelona. Muzeul Picasso este punctul final al excursiei si esti binevenit sa petreci aici cat de mult timp vrei.

Alte locuri pe care le poti vizita in timpul turului pe jos al Barcelonei, includ: Quatre Gats, Frisos del Collegi d’Arquitectes, Sala Pares, Escudellers Blancs, Carrer Avinyo, Carrer de la Plata, Porxos d’En Xifre, Llotja de Mar si La Ribera.

Salut, asta este Barcelona

Hi, this is Barcelona!

Tour operatorul “Salut, asta este Barcelona” iti ofera unele dintre cele mai bune mijloace de explorare a orasului, punandu-ti la dispozitie circuite turistice adaptate perfect dorintelor tale. Aventuri dincolo de cararea batatorita, evitarea muzeelor standard si a locatiilor turistice obisnuite, aceste tururi se remarca prin unicitatea lor si cantitatea incredibila de informatii care ti se ofera.

Una dintre cele mai bune agentii de turism din oras – “Salut, asta este Barcelona” – este condusa de un american care traieste in acest oras de mai mult de 9 ani si care il cunoaste mai bine poate decat un catalan. Nu vei acoperi tot ce este scris intr-un ghid turistic, dar vei afla in schimb multe lucruri interesante despre istoria si cultura locurilor si vei face cunostinta cu adevaratul sentiment despre cum e sa traiesti in acest oras. Intrucat locurile se ocupa foarte repede, fa-ti rezervare din timp, mai ales daca intentionezi sa calatoresti in Barcelona in perioada aprilie-septembrie.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 3″ ]

Passeig de Gràcia

obiective turistice in Barcelona passeig de gracia
Passeig de Gràcia, acest Champs Elysees al Barcelonei

Bulevardul Champs-Elysees al Barcelonei, Passeig de Gràcia este locul ideal pentru a face cumparaturi, pentru a asista la reprezentatiile performerilor stradali in timp ce savurezi o cafea pe o terasa in aer liber, sau pur si simplu pentru a face o plimbare intre Plaça Catalunya si cartierul Gracia. Una dintre cele mai elegante artere din Barcelona, aici gasesti magazine ale unor brand-uri consacrate la nivel mondial, precum Louis Vitton, Gucci sau Armand Bassi, dar si ale unor nume spaniole la moda, dintre care se remarca Zara si Mango.

Passeig de Gràcia se remarca prin atmosfera plina de viata si energie, data de restaurantele si barurile tapas, dar si de oamenii care le calca pragul.  Este una dintre cele mai accesibile strazi din oras, aflandu-se in centru si fiind legata direct de majoritatea liniilor de metrou, inclusiv cea galbena si cea verde. Daca vrei sa-ti faci cumparaturile in liniste, vino aici in timpul saptamanii, intrucat in weekend este foarte aglomerat.

Unul dintre cele mai bune magazine cu imbracaminte din Barcelona, Friday’s Project, avand locatii in Paseo de Gracia si Provenca, comercializeaza haine unicat apartinand unor designeri de renume. Uneori preturile sunt destul de ridicate, dar de cele mai multe ori, gasesti aici oferte greu de refuzat.

Catedrala La Seu

barcelona la seu
Foto: Boggy

Catedrala La Seu este cunoscuta si drept Catedrala Sfintei Eulalia, al carei mormant se afla aici si care este una dintre patroanele orasului. Acest loc de veneratie poate fi vazut din fata, intrucat acum cativa ani s-a decis ca intreaga constructie sa fie intoarsa, pentru o mai buna apreciere a grandorii sale. Interiorul catedralei este o adevarata comoara, reprezentata de capelele extrem de ingrijite.

Prima dintre ele are un bazin din marmura pentru botez, despre care se spune ca este locul unde Cristofor Columb a adus spre a fi botezati, primii sase ‘indieni’ din America. Corul impresionant, aflat in partea centrala a naosului principal, reprezinta o caracteristica des intalnita in interiorul catedralelor din Spania. In incinta catedralei, vizitatorii pot admira mormintele unor personalitati de vaza ale orasului.

Paladar Vinoteca

paladar
Paladar, vinoteca dar si galerie de arta

Paladar este mai mult decat un magazin de vinuri. Aceasta vinoteca mica si eleganta este in acelasi timp si galerie de arta, dar si locatia perfecta pentru o degustare de vinuri si savurarea unor gustari usoare in compania unui grup de prieteni. Detinuta de doua tinere si incantatoare venezuelence, acest magazin comercializeaza un amestec eclectic de vinuri spaniole si internationale, toate de o calitate mai ridicata decat cele pe care le-ai putea gasi la o taverna obisnuita. In fiecare zi de vineri, intre orele 19-22, se organizeaza aici ‘catas’ (degustari de vinuri), la pretul de 4 euro pentru 4 vinuri diferite.

Passeig del Born

Passeig del Born
Foto: TripSavvy

Bulevardul Born incepe de la biserica Santa Maria del Mar si continua pana la piata, fiind locul in care s-au desfasurat turnirurile din Evul Mediu, precum si locatia a numeroase targuri si piete. Tot aici, barbatii erau facuti cavaleri. In orice caz, in secolul 18, zona Ribera a intrat in declin si casele care erau aliniate de-a lungul acestei strazi au inceput sa dispara, una cate una. Singura care a ramas este cea de la numarul 17, careia ii poti admira fatada in stil gotic, datand din secolul 14. In prezent, zona este ticsita de baruri si restaurante elegante si este un loc favorit de intalnire printre localnici.

Citeste aici Ghidul complet Barcelona!

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Am fost de 2 ori, in ambele ocazii am vizitat Sagrada Familia si Parcul Guel, daca nu ai pe cineva care se pricepe la arhitectura langa tine care sa iti explice ce si cum e greu de inteles adevarata valoare a a arhitecturii orasului.
    Noi am fost si in Reus, un oras unde a locuit Gaudi, si acolo am fostr in-un muzeu unde ni s-au prezentat anumite elemente ce ne-au ajutat sa intelegem altfel operele lui Gaudi la a doua vizita



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!