Retetele lumii

Retetele lumii: Pad Thai (Thailanda)

Pad thai este adesea considerata mancarea nationala thailandeza. Cu toate acestea, ea este cunoscuta numai de vreo 50-75 de ani. In fapt, pad thai este mancarea fast food in Thailnda, care se gaseste in magazinele ce vand taitei sau la vanzatorii stradali, la unul dintre multele carucioare volante. Se pronunta ‘fad tai’, ‘fat tai’ sau ‘paad tai’.

Retetele lumii: Pad Thai (Thailanda) pad thaiIngrediente pentru 4-6 portii:

  • 1 pachet taitei din orez (din cei lati)
  • 1/3 cana cu sos de peste
  • 1/3 cana cu apa de tamarind
  • ¼ cana cu zahar brun sau de palmier
  • 3-4 lingurite ulei
  • 150 grame creveti, curatati
  • aproximativ 200 grame branza tofu, taiata cubulete
  • 4-5 catei de usturoi, maruntiti
  • 3 bucati arpagic taiat marunt
  • 3 oua batute
  • 2 cani germeni de fasole
  • ½ cana alune prajite, maruntite
  • 2 lime taiate in sferturi
  • frunze de coriandru

Mod de preparare:

Se pun taiteii din orez intr-un castron mare si se adauga apa fierbinte astfel incat sa ii acopere. Se lasa 20-30 de minute pana se mai inmoaie, dar nu de tot. Se scurg de apa si se pun deoparte. In alt castron, se amesteca sosul de peste, apa de tamarind si zaharul, pentru a pregati un sos. Adauga condimente pentru a obtine un echilibru perfect de dulce, acru si sarat. Incalzeste uleiul la foc potrivit, intr-o tigaie sau intr-un vas cu fundul intarit. Adauga crevetii si caleste-i pana se patrund. Ia-i apoi de pe foc si pune-i deoparte. Adauga branza tofu in uleiul fierbinte si caleste-o pana incepe sa devina maro. Adauga usturoiul si arpagicul si mai caleste timp de un minut, sau pana cand usturoiul devine maro. Lasa focul mai mic, adauga taiteii scursi de apa si intoarce-i cu grija pentru a se incalzi bine pe toate partile. Trage taiteii intr-o parte, pentru a face loc in vas sau in tigaie si pune ouale in zona ramasa libera. Bate ouale pana obtii un amestec compact, pe care mai apoi il maruntesti si-l amesteci usor cu taiteii. Adauga sosul pregatit mai devreme si amesteca in asa fel incat sa nu inmoi complet taiteii. S-ar putea sa nu ai nevoie de tot sosul. Ia vasul de pe foc si adauga incet germenii de fasole, crevetii si jumatate din cantitatea de alune. Rastoarna amestecul intr-un castron sau pe un platou. Pune si alunele ramase si coriandrul. La fiecare masa, pregateste feliute de lime pentru a stoarce peste taitei, in scopul de a le da mai mult gust.

Retetele lumii: Pad Thai (Thailanda) pad thai2Variatiuni:

Inlocuieste crevetii cu carne de pui sau de porc.

Elimina cu totul carnea, pentru un preparat vegetarian. In loc de sos de peste, foloseste sos de soia.

Pentru a prepara apa de tamarind, foloseste o bucata de pulpa de tamarind (fruct care se poate cumpara din orice piata asatica sau latino), cam de marimea unei nuci. Zdrobeste-o intr-o cana in care se afla aproximativ 1/3 apa fierbinte, pana se dizolva. Strecoara zeama obtinuta pentru a indeparta fibra si orice samanta si continua cu reteta.

In loc de apa de tamarind foloseste suc de lamaie, suc de lime, otet din cidru sau otet din orez.

In loc de zahar brun sau de palmier, foloseste zahar alb.

Adauga 1 sau 2 lingurite de ketchup sau sos chili la ingredientele pentru sos, pentru un gust diferit.

Adauga un varf de ardei iuti tocati marunt impreuna cu branza tofu, pentru a obtine taitei mai picanti.

Alte garnituri posibile: ridiche alba murata, germeni de mazare, castraveti taiati feliute subtiri.

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94