borovets
Foto: booking.com
Europa Ski

Unde schiem in Europa: Borovets (Bulgaria)

Borovets este cea mai veche statiune pentru sporturi de iarna din Bulgaria si locul unde se afla cel mai inalt varf din Balcani, Muntele Musala. In plus, e o optiune excelenta pentru romani, statiunea aflandu-se la cateva ore de mers cu autoturismul, din Bucuresti (450 km).

IncepatoriDaNepracticanti ai schiuluiNu
IntermediariDaActivitati dupa schiNu
ExpertiNuPracticarea schiului varaNu
SnowboardDaZapadaNu
FamiliesDaInformari despre mediuNu
borovets schi
Foto: borovets-bg.com

Borovets este o asezare mica, in care cladirile sunt adunate la un loc in padurile de pini din imprejurimi. Majoritatea hotelurilor, restaurantelor si barurilor, plus centrele pentru inchirerea echipamentelor se afla intre imensele hoteluri Rila si Samokov. Pe langa partiile din centrul statiunii Borovets, Yastrebetz si Markudjik sunt doua alte locatii pentru schiat, de unde se ajunge usor in statiunea principala.

Ca si in alte statiuni din Bulgaria, costul unei vacante la schi aici, este mai mic decat in majoritatea tarilor vest europene, desi aceasta diferenta nu mai este chiar atat de mare in ultimii ani. Alta asemanare cu alte statiuni din Bulgaria consta in aceea ca Borovets are planuri mari de expansiune, cel mai relevant, cunoscut sub numele de ‘Super Borovets’, descriind crearea unei statiuni mai mari si la standarde mai inalte. Principalele doua aspecte care zadarnicesc aceasta expansiune sunt incercarile de lobby care se fac in ce priveste mediul inconjurator si reducerea fondurilor pentru investitii din partea Europei Occidentale.

Locatia statiunii Borovets

Borovets se afla pe versantul de nord al Muntilor Rila, aflati in partea de vest a Bulgariei şi la 72 kilometri de Sofia. Este cea mai veche statiunea montana (si de schi) si este locul de unde se poate incepe ascensiunea pe Muntele Musala (2925m).

Website:

www.borovets-bg.com

borovets
Foto: Kisa Markiza

Sezonul de schi dureaza de la mijlocul lunii decembrie, pana la inceputul lunii aprilie, cea mai buna zapada fiind in februarie si martie.

Majoritatea partiilor sunt apreciate ca medii spre dificile, totalizand 58 kilometri, cea mai lunga avand 12 kilometri. Exista 35 kilometri de partie pentru schi fond, plus biatlon si facilitati pentru sarituri la trambulina, pentru experti. Pe langa centrul de schi din Borovets, statiunea Yastrebetz are partii aflate la altitudini cuprinse intre 1340 m si 2369 metri, iar Markudjik intre 2144 m si 2550 m.

Borosport are cea mai mare scoala de schi si snowboard, cu mai mult de 200 de instructori de schi, majoritatea fiind fosti schiori profesionisti. Patru partii bine iluminate pentru schiat nocturn, functioneaza la altitudini cuprinse intre 1350 si 1648 m, una dintre atractii fiind efectele sonore funky.

Borovets – Informatii despre statiune

  • Altitudinea statiunii: 1300m
  • Cea mai mare altitudine: 2543m
  • Atitudinea la baza muntelui: 1337m

Dincolo de partiile din Borovets

Viziteaza Tsarska Bistrista, cabana de vanatoare si fostul palat impodobit cu sculpturi in lemn (aflat la 1 kilometru nord-vest de hotelul Rila). Aici se afla dovada principala ca Borovets a fost un teren regal de vanatoare cu numai un secol in urma.

samokov
Moscheea din Samokov / Foto: Didi_Lavchieva

In statiune, pista de bowling de la hotelul Samokov Hotel si piscinele din toate hotelurile importante pot fi folosite si de cei care nu sunt cazati in locatia respectiva. Se pot organiza plimbari calare, cu sau fara ghid, la Scoala de calarie Butch (la care se ajunge din drumul ce leaga hotelul Rila de barul Tyrol).

Orasul Samokov aflat in apropiere (calatoria dureaza 15 minute, cu un microbuz care circula la interval de 1 ora) a fost candva capitala sculpturii in lemn din regiune si adaposteste in bisericile sale picturi bine conservate. Majoritatea hotelurilor importante pot organiza excursii la manastirea Rila, datand din secolul 10 si mai departe, catre Sofia si Melnik.

Distractie pentru intreaga familie in Borovets

Copiii in varsta de 7 ani si cei mai mari pot lua parte la cursurile organizate de Scoala de schi Borosport, iar cei intre 4-6 ani, la cele care se tin la Clubul Borosport Junior Club. Clubul ofera lectii de schi cu o durata de doua ore zilnic, dar si pachete care dureaza toata ziua, intr-o zona special amenajata pe partie, pentru copii. Scoala de schi Borosport este dotata si cu o cresa pentru copiii de la 10 luni la 4 ani, deschisa zilnic de la 8.30 la 17.00.

Alte activitati distractive includ plimbari pe dealurile din jur intr-o sanie traditionala trasa de cai sau un tur cu snowmobilul, insotit de ghid. Hotelul Rila (tel: (0750) 32295; www.rilaborovets.com) poate aranja toate acestea.

Shopping in Borovets

In afara de micile supermarketuri, majoritatea magazinelor sunt dedicate echipamentelor de schi, cea mai buna selectie a acestora gasindu-se la subsolul hotelului Rila. In hotel se gasesc si cateva magazine cu suveniruri, care vand papusi rusesti si caricaturi amuzante ale presedintilor rusi. Galeria de arta Bissera (aflata langa hotelul Moura) expune o colectie de ceramica si picturi traditionale.

Diverse

Rasfata-te cu o manichiura la hotelul Rila (tel: (0750) 32295; www.rilaborovets.com), sau bucura-te de o sedinta terapeutica cu pietre fierbinti, la centrul spa din Lodge Collection (tel: (0750) 33500; www.thelodgecollection.com), dupa care savureaza un cocktail in barul hotelului.  Degusta specialitatea casei constand in tocana de mistret salbatic, la Hrima, o mehana (bar traditional) sau probeaza un inel confectionat manual in magazinul Prestige la parterul hotelului Rila.

Afterski in Borovets

Vizitatorilor li se ofera in Borovets, nenumarate posibilitati de distractie dupa schiat, printre care pub-urile in stil englezesc aflate, majoritatea, intre hotelurile Rila si Samakov. Soccer Pub, cu meciuri transmise in direct pe ecrane imense si barul karaoke Jumping Jack se afla ambele langa hotelul Rila.

Buzz Bar (pe drumul intre hotelurile Samakov si Rila) este o locatie foarte populara printre turisti, iar in Happy Duck (la sud de hotelul Samakov) se tin spectacole nocturne cu muzica live. Elegantul bar al hotelului Ice Angels, are mesele pe terasa, langa telescaun.  Dublin Pub este un popular Irish Pub care se afla in incinta hotelului Rila, iar barul restaurant White Magic (vis-a-vis de hotelul Samakov) ii apartine fostului campion olimpic la schi,  Hristo Angelov.

Tot in stilul bulgaresc, après-ski poate insemna si o seara petrecuta intr-o mehana cu mancare traditionala, vin si muzica.

Restaurante in Borovets

Peste drum de hotelul Rila, unde se afla majoritatea restaurantelor, locatiile unde se poate manca au un meniu variat, care incearca sa ofere o mostra a mancarurilor traditionale bulgaresti, alaturi de fripturi, burgeri si pizza. Multe au si bar si majoritatea au preturi accesibile.

Bomba Venecia (vis-a-vis de hotelul Rila) este un loc intim si de calitate, cu o selectie variata de mancaruri, din care nu lipsesc pestele, pastele si pizza. Langa el se afla Black Tiger, un bar traditional cu feluri traditionale, specializat in fripturi.  Elegantul restaurant al hotelului Lodge Collection (tel: (0750) 33500; www.thelodgecollection.com) are bucataria deschisa si meniul european.

Restaurantul traditional Hrima (la sud de hotelul Samakov) serveste feluri de mancare bulgaresti, intr-un restaurant care te face sa te simti de parca ai fi in propria sufragerie. In apropiere se afla Hunter’s Steak House, cu interiorul sau confortabil din lemn si busteni pusi pe foc, iar putin mai jos, aproape de intersectia principala, este restaurantul Maharani.

Poti opta si pentru unul din cele cateva snack baruri de-a lungul drumului, care vand burgeri si feluri de mancare bulgaresti.

Hoteluri in Borovets

Exista multe hoteluri in Borovets, pentru toate gusturile si buzunarele, precum si complexe de apartamente, pentru cei care vor sa se gospodareasca singuri. Majoritatea ofertelor de cazare se gasesc in pensiuni, cu dotari noi si moderne. Se pot inchiria, de asemenea si cabane.

Hotel Alpin (prețuri moderate)

Prevazute cu aceleasi dotari ca in cazul camerelor de hotel, exista 8 cabane din lemn de pin, care au cel putin un dormitor mare / living si unele chiar si sauna. Hotelul Alpin se afla langa hotelul Rila.

Hotel Breza (ieftin)

Camerele duble din acest hotel sunt mobilate simplu si sunt micute, dar apartamentele au un living decent, iar la subsolul lor, exista sauna. Hotelul Breza se afla in nordul statiunii, langa hotelul Hrima, vis-a-vis de spital.

The Lodge Collection (lux)

Acest hotel boutique este elegant si spatios, dotat cu centru spa si de tratament, conexiune Wi-Fi in toate camerele si un restaurant in care se servesc preparate bulgaresti si europene. Lodge Collection este situat vis-a-vis de hotelul Samakov.

Borovets si imprejurimile sale

  • Cum se ajunge:
  • Cel mai apropiat aeroport: Sofia (SOF).
  • Distanta pana in statiune, din Sofia: 72km
  • Timp de condus: 1 ora
  • In ce priveste imprejurimile statiunii, cel mai bine te misti pe jos. Taxiurile pot fi luate de obicei de la intersectia de langa hotelul Samakov.

Citeste si: Slovacia – 5 destinatii perfecte pentru schi

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawings



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!