notre dame de la garde
Foto: Michal Collection
Europa

Mandria Marsiliei: catedrala Notre Dame de la Garde

Daca ai ajuns in Marsilia, nu prea ai cum sa o ratezi: Notre Dame de La Garde. Fie ca ajungi in oras venind dinspre gara St. Charles si indreptandu-te spre plajele Pharo, fie ca te aventurezi la o plimbare pe inserat prin port, ea este acolo si vegheaza semeata deasupra orasului. Notre Dame de La Garde, biserica romano-bizantina construita in 1854 troneaza peste oras si locuitorii sai, fiind situata pe cel mai inalt deal, al carui nume il si poarta.

Notre Dame de La Garde pare o prelungire a cerului albastru de deasupra Marsiliei. Frumusetea ei este aparte si oriunde te-ai afla in oras nu ai cum sa nu ii remarci cupola. Cu cat te apropii, cu atat vezi mai bine statuia aurita a Maicii Domnului tinandu-l in brate pe pruncul Isus ce pare ca se ridica la cer. O priveliste suprarealista dar totusi linistitoare in acest oras care explodeaza de energie.

notre dame de la garde
Notre Dame de la Garde troneaza imperial deasupra orasului Marsilia / Foto: Michal Collection

Desi realizarea propriu-zisa a acestei constructii dedicate Sfintei Fecioare a demarat in secolul al XIX lea, istoria ei este mult mai lunga. Totul a inceput in 1214, atunci cand un pustnic a construit pe acest loc o capela mica. Putini sunt cei care stiu ca trei secole mai tarziu situl a capatat un rol strategic major. Regele Francois I a construit in jurul capelei o fortareata in scopul de a apara orasul de un potential atac al regelui Charles al V lea al Spaniei.

Capela a devenit atunci Fortul Notre-Dame de la Garde si a inceput sa atraga tot mai multi credinciosi. In special marinarii erau cei care urcau aici intr-un fel de ritual de rugaciune, implorand Cerul sa ii apere in calatoriile ce urmau sa le desfasoare. In secolul al XVI lea popularitatea locului a crescut foarte mult. Astfel pentru ca toti credinciosii sa aiba loc, s-a decis contruirea unei biserici.

notre dame de la garde
Catdrala era un punct de pelerinaj pentru marinarii care urcau dealul pentru a se ruga la Fecioara Maria sa ii pazeasca pe timpul calatoriilor / Foto: stevenallan

Munca la ridicarea bisericii a inceput in 1853, sub indrumarea unui tanar arhitect de doar 24 de ani, total necunoscut pana atunci – Jacques-Henri Esperandieu, din Nimes. Ambitios si extrem de imaginativ, tanarul a dorit sa se rupa de stilul gotic foarte la moda in acele vremuri. A gandit un loc modern de rugaciune. Si-a pus toata pasiunea si intregul talent in realizarea acestui proiect. Si a realizat un edificiu romano-bizantin din piatra multicolora, cu mozaicuri si ornamente in forma de frunze aurite.

Mai mult decat atat, pentru a onora istoria sitului, a pus fundatia noii biserici exact pe locul in care regele Fransois ridicase candva fortareata. Din pacate, tanarul arhitect a murit cu mult timp inainte ca biserica sa fie gata, in anul 1899.

catedrala notre dame de la garde marsilia
Marsilia, vazuta din Notre Dame de la Garde

Principalele puncte de atractie ale catedralei Notre Dame de la Garde

Edificiul este format din doua parti: cripta de la parter si sancturul de la etaj.

Cripta: odata ce ai trecut de micul pod mobil aflat sub turnul clopotnitei, vei intra intr-o cripta recent renovata. Nu fi dezamagit de intunecimea superbei statui a Fecioarei care tine un buchet, inaltata pe un piedestal in nuante de auriu si albastru care lumineaza intreaga incapere. Vei mai admira aici un crucifix multicolor datand din secolul al XIV lea si o alta sculptura din marmura a Fecioarei Indurerate. Nu rata usile monunemtale din bronz – cantaresc aproape 2 tone si dau spre sanctuarul de la etaj. Nu trebuie sa-ti faci griji – nu esti nevoit sa le deschizi. Evident ca tehnologia moderna a patruns si aici asa ca acum se trece printr-o usa rotativa.

Sanctuarul: Atat podeaua cat si tavanul sunt realizate in mozaic pe fundal auriu. Exista desene reprezentand maslini, vita de vie si pasari exotice. Vitraliile si marmura multicolora iti taie rasuflarea. Iar atunci cand contempli sculptura din argint masiv a Fecioarei Maria cu Pruncul nu uita ca realizarea ei a durat cinci ani. Creatorul Jean Baptiste Chanuel a facut totul lovind bucatile de metal cu ciocanul.

notre dame de la garde interior
Interiorul catedralei este cel putin la fel de spectaculos ca exteriorul ei / Foto: matmoon


Statuia aurita
– a fost conceputa de catre sculptorul Eugene Lequesne si executata in Atelierele Christofle, in Paris. Are in jur de 40 de metri inaltime si a ajuns in Marsilia cu trenul, fiind instalata in anul 1870. Ocupa poate locul cel mai important in designul bisericii, situata in varful cupolei, ea este re-aurita la fiecare 25 de ani. Daca ai suficient de mult timp la dispozitie cand stai in oras priveste catre statuie in diferite momente ale zilei. Vei vedea soarele reflectandu-se si vei simti privirea Fecioarei veghind asupra ta.

Indiferent unde privesti aici, desenele iti vor aminti de mare – modele de ancore si barci sunt agatate de tavan, expuse in mici vitrine de sticla. Mai mult decat atat, pe pereti vei putea admira desene gravate in piatra, care spun povesti despre miracole si evenimente marcante ale istoriei.

notre dame marsilia
“Doamna noastra” – statuia este re-aurita la fiecare 40 de ani / Foto: Samuel Borges Photography

Urme ale trecerii timpului: un fel de cicatrici pe peretii bisericii. Pe fatada de nord, vei putea observa urmele gloantelor trase asupra bisericii in timpul razboiului de eliberare din 1944.
Priveliste: terasele biserii ofera o panorama de neuitat asupra orasului, a golfului si a palatului construit in acelasi timp cu fortareata de catre regele Francois si asupra insulelor Frioul.

Imposibil de ratat oadata ce te afli in oras, Notre-Dame de La Garde este mai mult decat o capodopera arhitecturala construita de un tanar arhitect. Far, cetate, loc sacru de pelerinaj acest sit vegheat de Sfanta Fecioara spune de fapt povestea Marsiliei. Iar lucrul cel mai uimitor este acela ca dincolo de originea lor culturala sau de convingerile spirituale toti locuitorii de aici venereaza acest loc.

Poti ajunge la Notre-Dame luand autobuzul numărul 60 din Portul Vechi (Vieux Port) sau trenuletul de la Quai de Belges. Daca sofezi, vei gasi o multime de parcari in partea de sus a orasului. Iar daca esti sportiv si vrei sa mergi pe jos, faci in jur de o ora si jumatate de la Portul Vechi sau din parcul Pharo. Urcarea iti poate da ceva batai de cap pe alocuri. Dar daca obosesti si faci o pauza te vei bucura de o priveliste splendida ce merita sa fie imortalizata.

Pelerinaje: se fac anual, de Ziua Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august.

Citeste si: Marsilia, un oras care a renascut

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!