" /> " /> " />
Europa

Insulele grecesti: Folegandros, nestemata ascunsa

Stralucind sub soarele egean si supranumita “insula pacii”, Folegandros si-a luat numele dupa cel al fiului Regelui Minos. Aceasta destinatie inca putin cunoscuta ii captiveaza pe turisti cu frumustea salbatica a plajelor sale, apele de un albastru ireal si stilul architectural care s-a pastrat intact de-a lungul timpului.

Folegandros, insula pacii

La 200 de metri deasupra nivelului marii, cei care vin aici vor descoperi castelul in stil venetian, Kástro. Hóra, capitala insulei a fost construita partial in incinta sa. Florile care atarna din balcoane, casele varuite in alb si piscurile stancoase, toate ofera o imagine a frumusetii ireale si salbatice a insulei.

Daca te plimbi pe stradutele inguste si pietruite din Hóra, vei trece pe langa case de culoare alba, cu usi si ferestre colorate, creatii arhitecturale in stil traditional cicladic, nealterate de trecerea timpului. Daca vrei sa te odihnesti, o poti face la umbra copacilor. Asteapta pana ce soarele coboara in apele albastre ale Marii Egee si alatura-te localnicilor in pietele din oras. Savureaza alaturi de ei preparatele si delicatesele locale, cum ar fi “matsáta” (taitei de casa cu carne de cocos sau de iepure), sourotó (branza de capra) si bea “rakómelo” (raki cu miere), faimoasa licoare de pe insula. Aici vei gasi si cele mai elegante hoteluri din zona.

Kastro

Fa un tur al locatiilor istorice si religioase

Biserica Adormirii Maicii Domnului din Folegandros

Inaltandu-se deasupra orasului Hóra, cu o carare pietruita care duce pana la ea, aceasta biserica impresionanta din piatra alba te asteapta sa o descoperi. Construita pe locul unui templu antic, aici se afla inscriptii stravechi scrise pe ziduri si statui atat in curte cat si in interiorul ei. Traditia spune ca icoana placata in argint a Fecioarei Maria are puteri miraculoase. Aflandu-se la originea unor legende pirateresti, icoana este purtata prin oras in cadrul unei procesiuni care are loc in fiecare an in Duminica Pastelui.

Urmeaza cararea pietruita care incepe din Piata Poúnda si care duce pana la biserica (drumul dureaza cam 15 minute).

Apus de soare in Folegandros

Ano Merá

Pitoreasca asezare Ano Merá este o localitate traditionala care dateaza din secolul 19. Pentru a afla mai multe despre viata cotidiana din Insula Folégandros, fa o vizita la Muzeul de Arta Populara (deschis vara intre orele 17:00 si 20:00).

Chrysospiliá

Chrysospiliá este un monument natural de interes, nu numai pentru arheologi si speologi. Aflat dincolo de biserica Fecioarei Maria, pe o plaja stancoasa situata la 30 de metri deasupra nivelului marii, cu stalactite si stalagmite impresionante, pestera este unica in lume, datorita numelor antice grecesti de barbati, scrise pe pereti si pe tavanul sau si care dateaza din secolul 4 i.e.n. Nicagoras, Themistocles, Cleon, Callimachus, Pythagoras si Lysicrates sunt numai cateva dintre numele sapate in stanca si potrivit unor teorii, pestera a fost folosita drept loc de rugaciune, aici avand loc ceremonii organizate pentru tinerii de sex masculin.

Accesibila numai venind dinspre mare, pestera este momentan inchisa pentru public, din cauza lucrarilor arheologice care se desfasoara in prezent aici.

Fa o excursie pe plajele insulei

Aceasta mica insula din Grupul Cicladelor este impanzita de plaje unde cresc cedri. Frumosul port Karavostássis, cu plaja sa incantatoare este locul ideal de unde poti incepe explorarea intinderilor nesfarsite de nisip, pe numele lor Hohlídia, Vitzétzo, Latináki, Pountáki si Livádi, o asezare cu o plaja cu nisip auriu, ape albastre precum turcoazul si loc de campare. Daca nu te simti in stare sa mergi pe jos, poti lua caiacul de la Karavostássis pana la Kátergo, cea mai frumoasa plaja de pe insula. Varfuri stancoase si ape azurii scalda plaja Agali, aflata in partea de vest a insulei. De aici, o carare te va duce pana la plaja de nudisti  Ayios Nikólaos, unde o mica taverna cu mancare delicioasa si privelistile incantatoare ale regiunii, te asteapta. In partea de nord-est a insulei, se intind plajele Voriná, cu pietrele sale verzi, aflata in proprietatea insulei Folégandros, Ayios Geórgios si Serfiótiko, accesibila numai cu caiacul sau mergand pe jos.

Plaja in Folegandros

Incearca deliciile culinare si vinurile din partea locului

Matsáta: taitei de casa cu carne de cocos sau de iepure

Sourotó: branza de capra

Kalassoúna: placinta cu branza, facuta cu sourotó si ceapa

Capere

Naut prajit

Karpouzénia: un desert din partea locului, facut cu pepene verde prajit (in limba greaca, “karpouzi” inseamna pepene)

Batoane cu susan

Vin alb si rosu

Aceste numere de telefon iti pot fi de folos:

Biroul de informare a cetatenilor: 22860 27180, 27171

Primarie: 22860 41285 & 22860 41416

Autoritatea portuara: 22860 41530

Politia: 22860 41249

[sws_gmap3 map_type=”ROADMAP” map_title=”” canvas_width=”500" canvas_height=”300" zoom=”13" name=”” address=”Folegandros 840 11, Greece” glat=”0" glon=”0" info_windows=”” disableDefaultUI=”false” traffic=”false”][gmarker m[gmarker marker_latitude=”” marker_longitud=”” marker_label=””]][/gmarker]p[/sws_gmap3]s="essb_links essb_counter_modern_right essb_displayed_bottom essb_share essb_template_default4-retina essb_1760669776 print-no" id="essb_displayed_bottom_1760669776" data-essb-postid="10575" data-essb-position="bottom" data-essb-button-style="button" data-essb-template="default4-retina" data-essb-counter-pos="right" data-essb-url="http://www.tuktuk.ro/2012/06/insulele-grecesti-folegandros-nestemata-ascunsa/" data-essb-twitter-url="http://www.tuktuk.ro/2012/06/insulele-grecesti-folegandros-nestemata-ascunsa/" data-essb-instance="1760669776">
Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • […] Folegandros, “insula pacii” face parte din grupul Cicladelor si se afla  intre Santorini, Sikinos si Milos. Aceasta destinatie ii captiveaza pe turisti prin frumustea salbatica a plajelor sale, apele de un albastru ireal si stilul architectural care s-a pastrat intact de-a lungul timpului. Insula este impanzita de plaje unde cresc cedri. Poti sa faci o excursie – pe jos sau cu barca – la minunata plaja Katergo unde te poti bucura de culoare marii: albastru turcoaz. Mai multe informatii legate de acest loc minunat poti sa gasesti aici. […]Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!