fes maroc
Orasul marocan fes / Foto: Michal Vloh
Africa Top 10

Top 10 atractii turistice in Maroc

Cu intinderile sale nesfarsite de nisip, porturile fortificate ale pescarilor, oazele de verdeata si Muntii Atlas care ii stau de straja, coasta Marocului dar si regiunile sale rurale ofera nenumarate atractii turistice. Avanta-te in orasele imperiale Fez, Meknes si Marrakech, cu exemplele lor superbe de arhitectura islamica timpurie si vei intelege de ce Maroc reprezinta o destinatie excelenta de vacanta. Iata care sunt 10 dintre cele mai frumoase atractii turistice in Maroc.

10. Meknes

meknes atractii turistice in Maroc
Meknes e unul dintre orasele imperiale ale Marocului / Foto: Daniel Viero

Meknes este unul dintre cele patru orase imperiale din Maroc, al carui nume si faima sunt strans legate de Sultanul Moulay Ismail. Acesta a transformat Meknes intr-un oras impresionant, un amestec de stiluri spaniol si maur, inconjurat de ziduri inalte si porti marete. Meknes este atat un oras imperial in care se afla o multime de monumente istorice si frumuseti naturale, dar si cea mai apropiata asezare de ruinele romane din Volubilis.

9. Volubilis

Volubilis
Volubilis / Foto: Dreef

In antichitate, Volubilis era un important oras roman, situat langa granita de vest apartinand romanilor si care in zilele noastre este cunoscut ca fiind Marocul. Acesta era centrul administrativ al provinciei Mauretania Tingitana. Pamanturile fertile din aceste locuri produceau grane si ulei de masline, care erau exportate catre Roma, contribuind la prosperitatea si bogatia provinciei. Romanii au evacuat cea mai mare parte a Marocului, la sfarsitul secolului 3 e.n., dar oamenii au continuat sa locuiasca inca multi ani in Volubilis.

8. Chefchaouen

Chefchaouen
Chefchaouen / Foto: komyvgory

Chefchaouen (sau Chaouen) este un oras montan fermecator, aflat in partea de nord-est a tarii. Aceasta medina pitoreasca, care are drept fundal Muntii Rif, este impanzita de case varuite in alb, cu accente distincte de albastru. Chefchaouen este si o destinatie populara pentru cumparaturi, prin selectia variata de obiecte de artizanat, pe care nu le gasesti nicaieri in alta parte in Maroc, cum ar fi vesminte din lana si paturi tesute manual. Branza de capra din aceste locuri este si ea populara in randul turistilor. Regiunea din jurul localitatii Chefchaouen reprezinta unul dintre principalii producatori de canabis din Maroc. Hasisul se vinde si el peste tot in oras, dar este un domeniu rezervat in mare parte nativilor din  Chaouen.

7. Canionul Todra

canionul todra
Foto: Split Second Stock

Canionul Todra se afla in partea cea mai de est a Muntilor Atlas. Atat raul Todra cat si Dadesm au sapat in munte canioane marginite de stanci. Ultimii 600 de metri ai defileului Todra sunt cei mai spectaculosi, intrucat aici canionul se ingusteaza, dand nastere unei poteci de numai 10 metri latime, in locuri cu pereti prapastiosi si netezi din stanca, inalti de 160 de metri si care il marginesc de o parte si de alta.

6. Essaouira

essaouira
Essaouira / Foto: StreetFlash

Essaouira este un port de pescari, protejat de un golf natural. In secolul 16, el era cunoscut sub numele de Mogador. Actualul oras Essaouira a fost construit in secolul 18, pentru a da avant schimburilor comerciale cu puterile europene. In zilele noastre, Essaouira este faimos pentru practicarea kitesurfing-ului si a windsurfing-ului, vantul batand aici cu putere si in mod constant. Umbrelele de soare sunt folosite pe plajele de aici, drept protectie impotriva vantului si nisipului. Piata din Essaouira este locul in care se afla numeroase ateliere mestesugaresti si de artizanat, care confectioneaza mai ales obiecte de tamplarie si sculpturi in lemn.

5. Valea Draa

valea draa
Kasbah in Valea Draa / Foto: Kamillok

Aflata la sud de Muntii Atlas, incantatoarea vale Draa, de-a lungul careia stau insiruite vechile asezari Casbah si berbere si crangurile de palmieri, se intinde de la  Ouarzazate in partea de vest pana la Zagora in est. O calatorie de-a lungul vaii este fara  doar si poate una dintre cele mai pitoresti din intregul Maroc. Valea Draa este intersectata de fluviul Draa, care izvoraste din muntii Atlas si se varsa in Oceanul Atlantic, desi in realitate, cursul de apa seaca inainte de a ajunge in ocean.

4. Dunele Erg Chebbi

Erg Chebbi
Dunele Erg Chebbi / Foto: WitR

Dunele Erg Chebbi se afla in Desertul Sahara. Acestea au o inaltime de 150 de metri, iar la umbra lor nu poti sa te simti astfel decat mic si neinsemnat. Principala trasatura a acestor dune este nisipul unic de culoare portocalie. Excursiile in aceasta zona incep in localitatea Merzouga, aflata la marginea intinderii de nisip. Plimbarile cu camile sunt foarte populare in randul turistilor, desi nu reprezinta cel mai confortabil mod de a calatori.

3. Fes el Bali

fes maroc
Vopsitoria din Fes / Foto: Nour El Refai

Fes-al-Bali, cea mai mare dintre cele doua medina din Fes, este un oras medieval care s-a pastrat aproape intact de-a lungul timpului. Avand o populatie de aproximativ 150000 de locuitori, este cea mai mare zona locuita din lume, din punct de vedere al populatiei, in care nu exista masini. Marfurile sunt transportate cu ajutorul magarilor, carutelor si al motocicletelor. Intreaga medina este inconjurata de ziduri inalte, strajuite de porti istorice. Cateva magazine si restaurante au terase pe acoperis, o modalitate excelenta de a scapa de forfota orasului. Privelistile sunt spectaculoase mai ales la apusul soarelui si dupa lasarea intunericului.

2. Aït Benhaddou

Aït Benhaddou
Foto: Cassandra Moons

Aït Benhaddou este unul dintre orasele fortificate din Ouarzazate, aflat de-a lungul fostei rute a caravanelor dintre Sahara si Marrakech. Dincolo de zidurile orasului se afla 6 fortarete si cateva case. Majoritatea locuitorilor orasului locuiesc in prezent intr-un oras mult mai modern, aflat pe celalalt mal al raului, dar cu toate acestea, cateva familii inca isi duc traiul intre zidurile acestei asezari. Aït Benhaddou a aparut in cateva filme, printre care Lawrence al Arabiei si Gladiatorul.

1. Piata Djemaa el Fna din Marrakech

djemaa el fna
Foto: Canva Photos

Djemaa El-Fna este piesa de rezistenta a oricarei vizite in Marrakech si una dintre atractiile de top din Maroc. In timpul zilei, centrul medinei se umple de vrajitori cu serpi si oameni cu maimute, dar si de standuri cu marfuri. Pe masura ce timpul trece, oferta distractiilor se schimba: vrajitorii pleaca si lasa locul prezicatorilor, magicienilor si al negustorilor de leacuri traditionale. Odata cu lasarea intunericului, Djemaa El-Fna se umple de standuri cu mancare, iar aglomeratia de aici atinge apogeul.

Citește și: 10 lucruri de văzut și făcut în Marrakech

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Maroc este o tara cu adevarat fascinanta. Are munti abrupti, deserturi masive, dune de nisip si orase care iti vor da sentimentul ciudat al unei calatorii in timp. Cultura acestei tari are radacini adanci, iar mancarea este delicioasa, asa ca putini sunt cei care nu isi vor dori sa se intoarca acasa cu un suvenir din vacanta lor marocana. Unele dintre cele mai bune locuri din care poti achizitiona suveniruri sunt pietele (asa-numitele souk) din Marrakesh si Fez. […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!