oameni avion
Foto: kasto
Cum sa

Cum sa eviti sa te imbolnavesti in avion

Multi turisti sustin cu mana pe inima ca se imbolnavesc dupa fiecare excursie sau vacanta. Ei se intreaba daca o fi de vina mancarea, apa, pina colada – sau calatoria cu avionul. Nimeni nu ia in calcul cocktailurile pe care le bea (sau gustarile gen burrito pe care le cumpara de pe strada), dar nu e departe de realitate nici varianta ca avioanele au si ele partea lor de vina.

Liniile aeriene se dovedesc a fi excelente focare de transmitere a gripei. Un studiu recent spune ca gripa are o probabilitate de 100 de ori mai mare de a se transmite intr-un avion decat in viata de zi cu zi la sol, potrivit celor de la Journal of Environmental Health Research.

De ce se intampla asa nu este inca suficient de clar, dar autorii studiului investigheaza o panoplie intreaga de posibile cauze, printre care spatiul ingust, aerul pe care il imparti cu ceilalti pasageri si principalul vinovat: umiditatea din cabina..

Ce spun cifrele

Studiul cu pricina a descoperit faptul ca „In cazul scenariilor de 6 zile, 24 de ore sau 5 ore, luate in calcul in cazul expunerii la gripa intr-un avion, rata de transmitere a virusului la pasageri este de 5, 23 si chiar 11

4 ori mai mare decat rata de transmitere la sol, in viata de zi cu zi.” (O alta amenintare o reprezinta si ratele de transmitere a tuberculozei, care s-au dovedit a fi si ele crescute).

Perceptia obisnuita ca zborul cu avionul cauzeaza gripa, pare a fi reala, daca e sa ne luam dupa cifre.

Vinovatul: nivelul de umiditate din cabina

Studiile efectuate asupra unor potentiale surse de transmitere a gripei au scos in evidenta o singura cauza probabila: umiditatea din cabina, extrem de scazuta (o trecere in revista a studiului scoate la iveala concluzia ca avioanele in  care aerul este recirculat, prezinta o rata mai mica de transmitere a bolii, decat cele in care acest lucru nu se intampla).

Majoritatea liniilor aeriene comerciale zboara la o inaltime cuprinsa intre 9000 si aproape 11000 de metri, umiditatea mentinandu-se la un nivel de 10% sau mai mic. La nivele foarte scazute ale umiditatii, „sistemul natural de aparare” al mucusului din nas si gat se usuca si devine vulnerabil, creand un mediu mult mai tolerant pentru microbi.

Acest sistem de protectie numit “Mucociliary Clearance System”, este prima linie de aparare impotriva germenilor si bacteriilor periculoase. Cu alte cuvinte, daca raceala obisnuita este declansata de umezeala si se instaleaza in narile si gatul tau, ramai neinfectat. Anihileaza aceste sisteme si vei suferi cateva zile.

Sfaturi pentru a preveni imbolnavirea in avion

1. Hidrateaza-te. S-a dovedit ca daca bei multa apa, nu numai ca vei combate efectele deshidratarii in timpul calatoriei cu avionul – care are ca efect dureri de cap, probleme cu stomacul, crampe, oboseala si multe altele – dar poti sa iti fortifici imunitatea naturala si sa o faci sa functioneze mult mai bine. Desigur, asta este cazul fericit in viata de zi cu zi – atunci cand faci miscare sau te expui la soare. Chiar si consumul de cafea si alcool, te pot deshidrata. In orice caz, intr-un avion, nasul si gatul tau se afla in prima linie de lupta impotriva aerului excesiv de uscat si ele vor suferi primele. Bautul apei sau al altor lichide in cantitati mici, in timpul zborului, poate fi mult mai eficient decat daca bei multa apa dintr-odata, inainte sa te imbarci sau in avion; asta iti va feri organismul de deshidratare.

Alcoolul si alte bauturi cu cafeina, precum cafeaua sau sucurile acidulate, pot in fapt sa te deshidrateze.

Spray-urile nazale s-au dovedit a fi foarte eficiente in protejarea mucoasei. In plus, bauturile fierbinti reprezinta o buna modalitate de a asigura buna functionare a mucoaselor – in primul rand, pentru ca iti mentin hidratarea, apoi pentru ca actioneaza direct asupra nasului si pentru ca hidrateaza prin abur. Ai grija insa ca acesta nu este un tratament in sine. Mai degraba, ajuta la intarirea si buna functionare a organismului.

2. Spala-te pe maini. Mainile tale reprezinta un punct extrem de important si un prim contact cu raceala, gripa si alti virusi. Ele asigura legatura directa intre scaunul tau, degete, furculita, gura si febra cumplita de dupa cateva zile. Oamenii de stiinta sustin ca virusii care transmit raceala si gripa, pot supravietui ore intregi pe pielea ta sau pe obiecte precum scaune, casti audio, mese si alte suprafete similare. In orice caz, simplul act al spalarii pe mainii cu apa fierbinte si  sapun  reprezinta o protectie excelenta impotriva transmiterii de microorganisme daunatoare.

Spalatul pe maini nu este recomandat numai pentru angajatii restaurantelor si turisti; medicii si oamenii de stiinta incearca sa impiedice raspandirea bolilor in multe tari in curs de dezvoltare, desfasurand o campanie acerba pentru a incuraja cetatenii sa adopte aceasta practica simpla in rutina lor zilnica. Daca este posibil, spala-ti mainile inainte de a manca in avion si dupa ce te dai jos din el.

Desigur, cabinele avioanelor sunt locuri stramte; a te ridica de pe scaun pentru a te duce sa te speli inainte si dupa fiecare gustare pe care o servesti poate reprezenta uneori ceva imposibil,

avand in vedere ca stewardesele sunt pe culoar, vecinii tai de scaun incearca sa manance si nimeni nu si-ar dori sa vada oameni misunand in toate directiile in cabina avionului. (Chiar si la sol, apa din multe locatii poate fi purtatoare de bacterii, care poate ca nu sunt de acord cu multe dintre prevederile Constitutiilor occidentale). In aceste cazuri, centrele pentru controlul si prevenirea imbolnavirilor recomanda folosirea produselor pe baza de alcool, care sunt create in scopul exclusiv al spalarii mainilor.

3. Nu uita de igiena dentara. La fel cum spalatul pe maini poate preveni transmiterea microbilor, daca folosesti in timpul zborului, o apa de gura distrugatoare de bacterii, poti sa adaugi inca un strat de protectie, plus ca iti mentine gatul inmuiat. Ai grija insa ca sticla in care este apa de gura sa nu fie mai mare de 100 ml, pentru a o putea lua cu tine la bordul avionului.

4. Ia-ti vitaminele. Efectul rapid al vitaminelor nu este dovedit inca stiintific, dar multi turisti il iau in calcul. Un personaj important din consiliul de conducere al unei companii aeriene majore, sustine ca incepe sa ia vitamine cu doua zile inainte de zbor. „Nu am idee daca ajuta cu ceva sau nu, dar in sutele sau miile de calatorii pe care le-am facut cu avionul, foarte rar am racit,” spune el. „Iau niste multivitamine standard si pana acum nu am dat gres cu ele.” [sws_pullquote_left] Nu exista date concrete potrivit carora dozele mari de vitamina C ar preveni raceala, dar s-ar putea ca ele sa reduca severitatea sau durata imbolnavirii. [/sws_pullquote_left]

5. Poarta o masca  de fata. Multe studii arata ca microbii din avion reprezinta una dintre primele doua surse ale imbolnavirii de gripa; o masca de fata te poate ajuta fie sa previi infectarea, fie sa te protejezi, daca esti deja infectat. Nu multi sunt cei care suporta insa o astfel de masca pe figura, dar asta poate fi o tactica eficienta pentru a preveni imbolnavirea.

Pana la urma, trebuie sa dai crezare proverbului care spune ca mai bine sa previi decat sa tratezi.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!