somon1 feat
Retetele lumii

Retetele lumii: Somon pe placa de cedru (Canada)

Gatitul pe placa de cedru este o modalitate unica de pregatire a pestelui, folosita de generatii intregi de indieni din regiunea nord-americana a Pacificului de Nord-Vest. Pregatirea somonului salbatic pe lemn aromatizat ii da acestuia o savoare unica.

somon1  Retetele lumii: Somon pe placa de cedru (Canada) somon1

Ingrediente pentru 4 portii:

  • 1 placa de cedru cu dimensiunile de 15 x 35 centimetri
  • Aproximativ 700 de grame file de somon
  • ¼ cana cu ulei
  • 2 lingurite ierburi proaspete, tocate marunt
  • Sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Tine placa de cedru in apa usor sarata timp de 2-3 ore inainte de a gati pestele. Zvant-o si usuc-o.
  2. In timpul asta, amesteca uleiul, ierburile aromate, sarea si piperul intr-un vas mare. Adauga somonul pentru a-l marina si lasa-l la frigider cel putin 30 de minute. Scoate somonul din frigider cu aproximativ 30 de minute inainte de a-l gati, pentru a-i permite sa ajunga la temperatura camerei.
  3. Pregateste gratarul. Pentru un gratar pe carbuni, semnalul ca este gata este atunci cand carbunii incep sa fie acoperiti de un strat subtire de cenusa gri. Daca folosesti un gratar electric, seteaza temperatura la mediu spre mare.
  4. Scoate somonul din amestecul pentru marinat si pune-l pe placa de cedru. Aseaza placa pe gratar, acopera-l si lasa pestele pe el timp de 20-30 de minute, sau pana ce acesta se patrunde, ramanand insa putin roz in mijloc.
  5. Serveste pestele cald. Merge de minune cu ceapa sau sparanghel la gratar, cu orez salbatic sau cartofi la cuptor.

somon2  Retetele lumii: Somon pe placa de cedru (Canada) somon2

Variatiuni pe aceeasi tema

Placa de cedru: se gasesc la la majoritatea magazinelor cu articole gospodaresti, la tamplarii sau online. Asigura-te ca lemnul nu a fost tratat cu chimicale sau conservanti. Daca placa nu este foarte subtire, ea poate fi refolosita, lemnul ars dand o aroma aparte pestelui.

Ierburi si alte condimente: Pentru a da un plus de savoare amestecului pentru marinat, foloseste patrunjel, cimbru, oregano, marar, rozmarin sau un amestec din toate. Pentru o aroma si mai puternica, adauga niste ienupar zdrobit sau ace de brad. Mai poti pune si boabe de mustar si sirop de artar, miere sau zahar brun, cu care sa ungi somonul inainte de a-l pune pe gratar.

Incalzirea cuptorului: in loc sa folosesti gratarul, poti pregati somonul la cuptor, incalzindu-l in prealabil la 200°C.

Booking.com

About the author

TukTuk guy

Add Comment

Click here to post a comment

Arata-ne ca esti om: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Booking.com

Urmareste-ne pe Instagram!

  • Galata Tower in Istanbul with an angry panda touch
    2 days ago by tuktuk_mag Galata Tower, in Istanbul, with an angry panda touch.
  • Cisternino little town in Puglia region Italy
    3 days ago by tuktuk_mag Cisternino, little town in Puglia region (Italy)
  • Santa Monica pier in Los Angeles End of Rout 66
    4 days ago by tuktuk_mag Santa Monica pier, in Los Angeles. End of Rout 66.
  • Domenico Modugno the singer of Volare song born in Polignanohellip
    6 days ago by tuktuk_mag Domenico Modugno, the singer of "Volare" song, born in Polignano a Mare, in Puglia region of Italy.
  • Polignano a Mare the beautiful little town in Puglia regionhellip
    1 week ago by tuktuk_mag Polignano a Mare, the beautiful little town in Puglia region, Italy.
  • Sorrento the beautiful city on the other side of Amalfihellip
    1 week ago by tuktuk_mag Sorrento, the beautiful city on the other side of Amalfi Coast, in Italy.
  • A visit at Pompeii the great city destroyed by thehellip
    2 weeks ago by tuktuk_mag A visit at Pompeii, the great city destroyed by the Vesuvius volcano eruption, in year 79.

TukTuk Channel