Europa

Lucruri pe care le poti face gratis in Cagliari

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Uita de cei cativa euro ascunsi sub saltea, la hotel si bucura-te de tot ce este mai frumos in Sardinia pe gratis. Capitala insulei italiene Sardinia, Cagliari, ofera numeroase atractii pe gratis. De la plajele incredibile pana la parcurile impanzite de pasari flamingo, orasul este plin de istorie si impartaseste cu tine dragostea pentru gastronomie, cultura si muzica, gratis. Admira tot ce e mai frumos in  Sardinia, fara sa dai niciun ban in schimb.

 

Cagliari e un oras cu un farmec aparte
Cagliari e un oras cu un farmec aparte

[highlights color=”blue”]Fa o plimbare pe plaja Poetto[/highlights]

Principala plaja a orasului, Poetto se afla la numai 5-10 minute de mers cu autobuzul de centrul orasului si este caracterizata de o linie lunga de coasta, care are in fundal un peisaj montan. Poate ca nu este cea mai buna plaja din Sardinia, dar este mai mereu aglomerata si vei avea de infruntat cetele de turisti in incercarea de a gasi un loc liber, in lunile iulie si august. Chioscurile de-a lungul plajei servesc bauturi, sandvisuri si gustari si sunt deschis nonstop pe timpul verii.

Sfat: Daca vrei sa intalnesti homosexuali sau nudisti, indreapta-te catre mai mica si izolata plaja, Cala Figera.

Plaja Poetto
Plaja Poetto

[highlights color=”blue”]Fa o ascensiune pe Sella del Diavolo (Saua Diavolului)[/highlights]

Urca pe “Saua Diavolului”, o stanca intr-o forma unica care sta de straja portului Piccola, pe plaja Poetto. Este simbolul neoficial al orasului Cagliari, numele sau venind de la o legenda biblica. Legenda care sta in spatele acestei stanci spune ca Lucifer si demonii sai, bantuiau prin Sardinia, cand au ajuns in golful Cagliari si au decis ca vor ca aceste locuri sa le apartina. In timp ce isi puneau in actiune planul, Dumnezeu l-a trimis pe Arhangelul Mihail, impreuna cu armata sa, pentru a proteja golful. O lupta aeriana l-a aruncat pe Lucifer de pe calul sa, facand ca saua sa cada in golf. Aceasta s-a transformat in stanca, creand o formatiune ciudata de relief. Locul merita vazut si poti incepe ascensiunea de la Calamosca (alta plaja care se afla chiar langa Poetto). Pe masura ce treci mai departe, vei trece pe langa ruine si pe langa o vegetatie luxurianta si vei fi inconjurat de privelistile uimitoare ale intregii coaste din golful Cagliari.

Sfat: Dupa plimbare, fa un popas la La Paillote, un mic bar cu scari care duc catre o plaja. Nu e nevoie sa comanzi nimic pentru placerea de a simti nisipul in incaltari.

Saua Diavolului, o stanca relativ usor de escaladat
Saua Diavolului, o stanca relativ usor de escaladat

[highlights color=”blue”]Piata Di San Benedetto[/highlights]

Deschisa de luni pana sambata de la 7 pana la 14, Mercato Civico di San Benedetto este cea mai mare piata in aer liber din Italia. Fiecare dintre cele doua nivele ale sale ofera gurmanzilor 4000 de metri patrati de gusturi si arome pure. La parter, acolo unde pescarii isi aduc captura zilnica, poti vedea caracatite, homari, creveti, arici de mare si somon la preturi suprinzator de ieftine. Daca vrei si altceva in afara de peste, urca la etaj unde vei gasi carne, branzeturi, fructe si legume. Cei din piata te vor imbia sa le cumperi produsele, oferindu-ti mostre spre testare. Negociaza cu ei si vei pleca acasa cu cateva ingrediente de top cu care iti vei impresiona prietenii pasionati de picnicuri.

Piata San Benedetto, cea mai mare piata din Italia.
Piata San Benedetto, cea mai mare piata din Italia.
[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ] [highlights color=”blue”]Bastione Di San Remy[/highlights]

Bastione di San Remy este cea mai importanta fortificatie din Cagliari. Numele sau vine de la baronul de Saint Remy, care a fost unul dintre primii vice-regi din Piemont. Construit la sfarsitul secolului 19, Bastione se remarca printr-un stil clasic, cu coloane din var de culoare alba si galbena si impodobite cu motive corintice. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, scara masiva si arcada au fost distruse in urma bombardamentelor aliatilor, fiind restaurate ulterior. Paseste in acest lacas istoric si vei fi rasplatit cu privelistea orasului, a muntilor si a marii, pe care o poti admira de pe terasa aflata pe acoperis. Pe timpul verii, aici vei gasi oameni lenevind la soare si tot aici se organizeaza si concerte.

Bastione Di San Remy
Bastione Di San Remy

[highlights color=”blue”]Mondo Ichnusa[/highlights]

Un festival organizat pe timp de vara, care tine doua nopti si care reuneste vedete pop-rock italiene, el este organizat pe plaja de langa Cagliari, Mondo Ichnusa, atragand in fiecare an peste 100000 de oameni. Sponsorizat de Ichnusa, cea mai faimoasa bere din Sardinia (comparabila cu Heineken), vei gasi la chioscurile din incinta festivalului, numai aceasta marca. Va fi la suprapret, asa ca e bine sa vii cu ea de acasa. Securitatea nu este foarte bine pusa la punct, iar autobuzele merg gratis aici din Piazza Yenne, aflata in centrul orasului Cagliari. Nu care cumva sa pleci pana nu se termina spectacolul; stai alaturi de multimea care petrece, pana la rasaritul soarelui.

Distractie si voie buna la festivalul Mondo Ichnusa
Distractie si voie buna la festivalul Mondo Ichnusa

[highlights color=”blue”]Reteaua lingvistica din Cagliari[/highlights]

Iesi in oras sa bei ceva si exerseaza italiana alaturi de localnici, expati sau studentii la Erasmus. Iubitorii de conversatie se strang in fiecare seara pentru a sta de vorba si ai astfel sansa sa iei si pulsul orasului.

[highlights color=”blue”]Castello[/highlights]

Castello (Castéddu ‘e susu in Sardo) este cel mai vechi si inalt (ca altitudine) cartier dintre cele patru cele mai importante din Cagliari si care are un zid medieval ce il inconjoara in intregime. Rataceste pe strazile inguste si cu piatra cubica, ce dateaza din secolul 13 si vei vedea ruine stravechi, turnurile San Pancrazio si dell’Elefante, Poarta Leului si ghetoul evreiesc. Intra in cateva magazine pentru a gasi vechi artisti si artizani la munca. Tot aici vei gasi si Palatul Viceroy, sapte biserici (inclusiv Catedrala Santa Maria), Muzeul National de Arheologie, Galeria Nationala, Citadela Muzeelor si Centrul de Arta si Cultura din Castello.

Cel mai vechi castel din Sardinia
Cel mai vechi castel din Sardinia

[highlights color=”blue”]Sagra di Sant’efisio[/highlights]

Sant’Efisio este cea mai importanta sarbatoare din Cagliari. In fiecare an, de 1 mai, o procesiune religioasa care se intinde pe durata a patru zile, incepe prin purtarea statuii lui Sant’Efisio, de la biserica unde se afla pastrata, din cartierul Stampace, pana la biserica din Nora, cel mai vechi oras din Sardinia, ce dateaza din epoca fenicienilor. Mii de oameni imbracati in haine traditionale din Sardinia, unii dintre ei desculti, impanzesc strazile din Cagliari, in care alegorice trase de boi (traccas). O traditie care dureaza inca din anul 1657, atunci cand Saint Efisio a salvat orasul Cagliari de o epidemie, cu prilejul careia vei auzi sunetele de launeddas, instrumente antice de suflat, specifice regiunii.

Cea mai importanta sarbatoare din Cagliari
Cea mai importanta sarbatoare din Cagliari

[highlights color=”blue”]Monumenti Aperti[/highlights]

Scufunda-te in bogatia istorica a orasului Cagliari, gratis. In fiecare an, in luna mai, orasul deschide toate monumentele si muzeele sale pentru doua zile, in efortul sau de a reconecta oamenii la istoria si cultura orasului. Pe langa biserici, muzee si situri istorice, poti vizita adaposturi anti bombardament datand din cel de-al doilea razboi mondial, o necropola feniciana, cripte din incinta bisericilor, o gradina botanica si un abator.

[highlights color=”blue”]Parco Naturale Regionale Molentargius Saline[/highlights]

Parcul Molentargius Saline este destinat pasarilor. Cu peste 180 de specii de pasari ce traiesc aici, vei putea admira in voie pasarile flamingo de culoare roz. Laguna, care are atat zone cu apa proaspata cat si cu apa sarata, creeaza o granita naturala a acestui parc spectaculos, in care intrarea este libera in fiecare zi, intre orele 7:00 si 20:00.

Sfat: Nu te pasioneaza foarte mult natura? La Parco Monte Claro, poti admira nou restaurata Villa Clara, vechiul spital de boli mintale, transformat in prezent in biblioteca, in  care exista in jur de 84000 de volume. Aici sunt gazduite numeroase evenimente culturale, printre care European Jazz Expo (eveniment care nu este gratuit).

Doar un exemplu din ce poti vedea in Parcul Molentargius Saline
Doar un exemplu din ce poti vedea in Parcul Molentargius Saline

Sistemul de transport public te va ajuta sa ajungi la toate locurile de pe lista de mai sus. Daca esti foarte zgarcit, risca o amenda de 30 de euro si mergi fara bilet. Biletul de autobuz in Cagliari costa 1,20 euro si desi teoretic exista controlori, ei isi fac rar aparitia.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!