paris
Foto: sborisov
Obiceiuri in lume

10 lucruri pe care nu le stii despre Paris

De la locurile unde poti manca cel mai bine in capitala Frantei, pana la locatiile cele mai potrivite pentru cazare, iata o lista cu tot ce trebuie sa stii atunci cand vii pentru prima oara in Paris si vrei sa ramai pentru mai multa vreme.

Viata in Paris nu se rezuma numai la plimbari romantice pe malul Senei si la picnicuri organizate sub Turnul Eiffel. Trebuie sa stii unde poti manca bine, unde te poti caza ieftin si in bune conditii si vei fi poate surprins sa afli ca uneori, faptul ca nu vorbesti limba franceza este in avantajul tau. De fapt, iata 10 lucruri pe care nu le stii despre Paris, dar ar fi bine sa le cunosti:


Pleci în capitala Franței? Aici ai cele mai bune hoteluri din Paris!


paris montmartre
Foto: Kavalenkava Volha

Cu cat vorbesti mai putina franceza, cu atat mai bine

Suna ciudat, dar este cat se poate de adevarat. Asta pentru ca parizienilor li se pare amuzant. Atunci cand vorbesti franceza bine, oamenii incep sa te trateze ca pe unul de al lor. In plus, multi invata limba abia dupa ce se muta aici si descopera ca pana si francezii au probleme uneori sa se exprime fluent in propria lor limba.

Stii ca esti un parizian adevarat atunci cand…

Parisul inseamna pentru multi oameni un vis frumos si multi vor sa se mute aici. Este visul lor. Vin in capitala Frantei si li se pare ca e un loc minunat de trait in el – asta pentru numai 2 ani. Pentru ca poti veni aici si poti avea senzatia ca traiesti “visul american”, asta pentru ca ai la dispozitie Internet, televizor, un cont bancar si un card de credit. Dar, dupa doi ani, incepi sa ai de-a face cu banca, cu guvernul, cu primaria, cu mutatul, cumparatul sau inchiriatul unui apartament. Astfel de lucruri reprezinta o adevarata provocare aici, chiar si pentru francezi.

Te poti numi parizian adevarat atunci cand reusesti sa iti schimbi abonamentul la compania de cablu. Asta e probabil cel mai greu de realizat in Franta. Reziliatul unui contract si returnarea vechiului echipament este un proces care dureaza sase luni. Cel mai bine ar fi sa apelezi la un francez care sa iti traduca termenii si conditiile stipulate in el.

Francezii apreciaza cultura altor popoare, mai mult decat isi inchipuie unii oameni

In Franta exista un mare aflux de americanisme – si asta nu in mod negativ sau invaziv. Acum 20 de ani insa, nu gaseai nicaieri un hamburger. Iar daca aveai sansa sa pui mana pe unul, era oribil. Multi americani se plangeau cum e posibil sa nu poti manca un hamburger decent in Paris, iar acum ii gasesti la orice colt de strada. Treaba cu americanismele e doar un exemplu. Vei gasi mai multe „algerisme” sau „camerunisme”. Cat despre „romanisme”, mai rar asa ceva, din moment ce francezii ne confunda cu alte popoare, ceva mai… migratoare. Si totusi, la o simpla cautare, vei gasi multe restaurante cu specific romanesc in Paris: Doina, Bucovina, Ibrik Kitchen, Pe Gustul Nostru, Elena, etc.

Singurul lucru pe care trebuie sa il faci intotdeauna

In Paris, sa pleci de undeva fara a spune “La revedere” este un act de mare impolitete. In general, nu facem asta tot timpul, in sensul ca nu mergem intr-un magazin, facand-ne un scop in sine de a saluta la plecare. In Paris, lucrul asta e obligatoriu. Cand intri intr-un lift cu cineva, spui ‘buna ziua’. Cand intri in sala de asteptare a unui cabinet medical, saluti pe toata lumea.  Este doar o forma de politete pe care se pare ca o au toti francezii.

De ce sa eviti braseriile

braserie paris
Foto: Ivan Mateev

Oamenii nu duc lipsa de recomandari din partea altora atunci cand merg intr-un loc. In Paris, locul in care trebuie sa mergi sunt barurile in care se serveste vin. Ele sunt un fel de bistrouri moderne. Se afla intotdeauna in apropiere si te servesc la orice ora. Ele sunt locurile in care se intampla ceva. Aceste locuri sunt detinute adesea de tineri extrem de interesati de vin si de produsele pe care le servesc. Ei stiu de unde provin mezelurile si branzeturile pe care le servesc. Pot da si explicatii cu privire la asta. Sunt prietenosi.

Odata intrat aici, nu e musai sa stai la masa si sa mananci. Nu ai nevoie de rezervare in prealabil. In schimb, braseriile – vechile restaurante – sunt ceva de neinchipuit. Ele au fost achizitionate de catre corporatii si nu sunt interesate decat de profit. Ar fi minunat daca ar reveni la vechile obiceiuri de a servi mancarea traditionala frantuzeasca, avand la baza ingrediente de cea mai buna calitate si de a-si face un renume din asta. Evita locatiile cu nume “mari”. Poti manca bine in Paris, dar adesea asta se intampla la periferie.

Francezilor le plac turistii

Turistii sunt draguti, iar francezii sunt si ei draguti cu turistii. Putin probabil ca in alte parti, daca un francez cere cuiva ajutorul in limba franceza, va fi inteles sau ajutat. In Franta, lumea este insa saritoare cu turistii.

Nici chiar francezilor nu le plac parizienii

Cand intrebi un parizian daca parizienii sunt nepoliticosi, ti se va raspunde ca da. Daca mergi oriunde in Franta si intrebi lumea ce crede despre parizieni ti se va raspunde invariabil “Nu ne plac parizienii!” Cam aceeasi parere o au si romanii despre bucuresteni. Care nu sunt intotdeauna bucuresteni neaosi…

Parisul este un univers mult mai divers decat crede lumea

Belleville paris
Cartierul Belleville / Foto: peeterv

In Arondismentul 11 din Paris, se intersecteaza mai multe zone. Aici se afla Bastilia, Marais si Belleville, care este un cartier foarte etnic, in sensul ca in el traiesc multi nord-africani si chinezi – un amestec destul de “colorat”. Mancarea este si ea variata, in sensul ca oamenii nu mananca “cassoulet” in Paris. Ei mananca sushi, mancare vietnameza sau nord-africana. Asta este doar un aspect al vietii pariziene.

Crezi ca francezii sunt cunoscatori in materie de branza? Mai gandeste-te…

In ciuda a ceea ce se spune, francezii de rand nu stiu prea multe despre branza. Toate cunostintele lor se rezuma la unul sau doua tipuri de branza din regiunea de unde provin, ceea ce pare destul de bizar la prima vedere.

Serviciile lasa mult de dorit in Paris

Serviciile reprezinta o provocare daca traiesti in Paris. Este cel mai dificil lucru sa returnezi ceva, sa primesti vreo informatie la telefon sau sa obtii vreun serviciu din partea cuiva. Logica nu functioneaza tot timpul in Franta, ceea ce reprezinta o provocare pentru cineva care crede in logica.

Cumpără online bilete pentru diverse atracții din Paris, ca să nu mai stai la coadă:

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!