Europa

5 lucruri de facut gratis in Amsterdam

Amsterdam, capitala olandeza, are multe de sarbatorit in fiecare an. In cea mai mare parte a lui, centrul orasului arata ca un imens muzeu in aer liber, iar hoinaritul pe strazile sale nu te costa nimic. Inchiriatul bicicletelor nu este gratuit, dar daca vrei sa respecti obiceiurile de aici, bicicleta este singurul mijloc de transport. Tot ce trebuie sa faci este sa ai grija la trafic si la sinele de tramvai. Hai sa vedem impreuna 5 lucruri de facut gratis in Amsterdam.

[highlights color=”orange”]Canalele[/highlights]

Nu numai Rijksmuseum este sarbatorit in anul 2013; canalele din Amsterdam implinesc si ele 400 de ani anul acesta, dar plimbarile pe langa ele nu se demodeaza niciodata. Din peisaj fac parte resedintele din Epoca de Aur, ce dateaza din secolul 17, fostele depozite si cladirile inguste care arata adesea de parca ar fi gata sa cada pe malul celalalt. Inelul canalelor incepe cu Singel, care se mandreste cu o piata plutitoare de flori. Apoi urmeaza Herengracht, Keizersgracht si in final, Prinsengracht. Odata ce ai incheiat plimbarea pe aleile pietruite, fa un popas pentru a bea ceva intr-una din “cafenelele maro” numite asa datorita lemnului de culoare inchisa din care este alcatuit interiorul si pe care le gasesti de-a lungul canalelor sau pe aleile inguste ce le leaga intre ele. Daca faci o vizita in Cartierul Rosu, vei descoperi ca ca acesta este construit in jurul a doua canale istorice, Oudezijds Voorburgwal si Oudezijds Achterburgwal.

O plimbare pe langa canalele din Amsterdam e o desfatare
O plimbare pe canalele din Amsterdam e o desfatare

 

Sirenele tramvaielor sau claxoanele de bicicleta pot reprezenta un adevarat asalt asupra urechilor tale, dar daca ai nevoie de liniste, trebuie sa stii ca in inima Amsterdamului exista o oaza ascunsa, unde te poti relaxa. Begijnhof este o mica gradina plina de iarba, inconjurata de case datand din secolul 17 si 18, construite initial pentru femeile singure, catolice si pioase. Gradina se afla chiar in centrul orasului si la ea se poate ajunge mergand pana la capatul celei mai aglomerate artere comerciale a orasului. Tot aici se afla si o mica biserica reformata britanica, si o capela catolica. Daca nu reusesti sa ajungi la Rijksmuseum pentru a vedea operele lui Rembrandt, langa Begijnhof se afla ascunsa o alta nestemata a orasului, care este in plus si gratuita, Schuttersgalerij sau Galeria Garzii Civile, apartinand de muzeul Amsterdam. Printre altele, vei putea admira aici cateva mici portrete ale garzilor civile, care aduc ca stil cu tablourile faimoase ale lui Rembrandt.

Liniste si pace in Begijnhof
Liniste si pace in Begijnhof

[highlights color=”orange”]Vondelpark[/highlights]

Cel mai faimos parc al orasului este la o aruncatura de bat de muzeul Square si este un loc ideal pentru picnic. El ocupa o suprafata de 47 de hectare si are helestee, alei strajuite de copaci, locuri de joaca pentru copii, un teatru in aer liber si cafenele. Poti inchiria aici role, dar cel mai bine este sa te relaxezi pur si simplu pe o patura, urmarind lumea care vine si pleaca. Cauta pe una dintre pajistile din parc o sculptura a lui Picasso, infatisand un peste.

Relaxare totala in Vondelpark
Relaxare totala in Vondelpark

[highlights color=”orange”]“Ochiul”[/highlights]

Una dintre cele mai noi atractii turistice din Amsterdam este Institul de Film – o cladire de culoare alba, cu un design aparte, aflata pe malul de nord al raului Ij. Daca vrei sa vezi aici un film, trebuie sa platesti, dar poti sa mergi pe terasa sau cafeneaua locatiei, de unde poti admira slepurile ce strabat intinderea de apa. Nu uita ca orasul Amsterdam este in fapt un loc foarte aglomerat, mai ales in centru. Pentru a ajunge acolo, asta este o alta aventura, pentru ca trebuie sa iei un feribot gratuit, dar care este de regula  plin pana la refuz cu biciclisti care vin de la Gara Centrala.

Institutul de Film din Amsterdam
Institutul de Film din Amsterdam

[highlights color=”orange”]Pietele[/highlights]

Bogatia orasului Amsterdam este vizibila inca din portul sau, in care comerciantii vand orice, de la bulbi de lalele pana la condimente aduse din Indiile de Est. Dovezi ale comertului de odinioara de aici pot fi vazute inca in multele piete ale orasului. Cea mai faimoasa este Albert Cuyp, aflata in cartierul Pijp, care vinde de toate, de la branza pana la lanturi de bicicleta, timp de sase zile pe saptamana. Cea mai frumoasa piata este Noordermarkt, un fel de targ al cultivatorilor, care se organizeaza in fiecare zi de sambata, langa biserica Noorderkerk, aflata pe malul canalului Prinsengracht. Cea mai buna piata de vechituri este cea din Piata Waterloo, de langa raul Amstel, deschisa in fiecare zi, mai putin duminica.

Fascinantele piete de flori ale Amsterdamului
Fascinantele piete de flori ale Amsterdamului
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!