pod2feat
Ghid foto

Cum sa fotografiezi poduri

Podurile reprezinta un element de atractie pentru orice oras cu farmec. Sunt orase in care intalnesti poduri mai mari sau mai mici, celebre sau chiar legendare. Sunt orase pentru care podurile au devenit, in timp, adevarate puncte de reper, atractii turistice pe care amatorii de fotografie incearca sa le surprinda cat mai bine, din unghiuri cat mai spectaculoase. Exista tehnici prin care poti fotografia mai bine podurile? Cu siguranta, da.

pod1 Cum sa fotografiezi poduri pod1

Echipament:

 • Lentile cu unghi larg si teleobiectiv
 • Polarizator – va reduce stralucirea si va scoate in evidenta cerul albastru
 • Trepied

Tehnici de fotografiere

Momentul zilei

Dimineata devreme sau seara tarziu, lumina va scoate in evidenta texturile si va da caldura scenei, dar nu rata nici zilele cu soare, cand umbrele accentuate vor scoate in evidenta statui sau alte detalii ale podului. Daca astepti ca soarele sa apuna, joaca-te cu expuneri lungi si capteaza darele de lumina create de trafic. Majoritatea camerelor DSLR au viteze de declansare de 30 de secunde, dar daca vrei ceva mai lung, va trebui sa setezi modul B (bulb), pe care il au multe camere, inclusiv Olympus OM-D E-M5.

In fapt, Olympus OM-D E-M5 dezvolta aceasta caracteristica, oferind fotografilor posibilitatea de a inregistra expuneri lungi si de a previzualiza imaginea pe masura ce ea se “dezvolta”. Spunem “dezvolta”, intrucat o astfel de imagine poate fi comparata cu asteptarea unei fotografii sa se formeze in camera obscura. Pentru aceasta caracteristica, modelul OM-D a primit premiul pentru “Camera inovativa a anului 2012”.

Daca folosesti modul Bulb, arunca un ochi si la baterie, pentru ca nu e de dorit ca aceasta sa se consume inainte de a face poza. Nu uita ca vei avea nevoie si de un trepied si de un declansator la distanta, daca dispui de asa ceva.

Mergi in adancime

Daca faci poze pe pod, lentilele cu unghi larg sunt ideale pentru surprinderea de  detalii interesante in prim plan. Tine minte sa folosesti o deschidere mica, astfel incat sa focalizezi intreaga scena. Unghiul larg este util si atunci cand vrei sa fotografiezi podul si imprejurimile sale si nu ai loc sa te dai inapoi cu teleobiectivul. Daca poti ajunge la baza podului, lentilele cu unghi larg vor exagera marimea sectorului de pod de care te afli cel mai aproape, in timp ce punctul cel mai indepartat al sau va deveni aproape inexistent. Daca ti se pare ca ai prea mult cer in poza si ca peisajul domina adancimea, decupeaza capturile de peisaje si creeaza o panorama.

Teleobiectiv

Daca vrei sa izolezi detalii, apeleaza la teleobiectiv. Acesta este util si atunci cand ai linii puternice cu care trebuie sa lucrezi, precum pilonii podului.

Apropie-te

Podurile, in special cele vechi, au detalii interesante, care merita si ele surprinse in fotografie. Diferite indicatoare, suporti, piulite, bolturi si chiar rugina pot alcatui imagini extrem de reusite.

Cadrul

Poti fotografia poduri care se intind peste sosele, canale si rauri, pentru a surprinde in cadru orice fel de peisaj. Daca faci asta ai insa grija la expunere, intrucat sub pod, lumina este mai slaba, asa ca s-ar putea sa fii nevoit sa apelezi la bracketing.

Booking.com

About the author

TukTuk guy

Add Comment

Click here to post a comment

Arata-ne ca esti om: * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Booking.com

Urmareste-ne pe Instagram!

 • Street in Locorotondo Puglia region Italy
  1 day ago by tuktuk_mag Street in Locorotondo (Puglia region, Italy)
 • A ride on Lake Mead near Hoover Dam in NevadaArizona
  2 days ago by tuktuk_mag A ride on Lake Mead, near Hoover Dam in Nevada/Arizona.
 • The trulli pointed houses of Alberobello in Puglia region Italy
  3 days ago by tuktuk_mag The trulli pointed houses of Alberobello, in Puglia region, Italy.
 • Galata Tower in Istanbul with an angry panda touch
  7 days ago by tuktuk_mag Galata Tower, in Istanbul, with an angry panda touch.
 • Cisternino little town in Puglia region Italy
  1 week ago by tuktuk_mag Cisternino, little town in Puglia region (Italy)
 • Santa Monica pier in Los Angeles End of Rout 66
  1 week ago by tuktuk_mag Santa Monica pier, in Los Angeles. End of Rout 66.
 • Domenico Modugno the singer of Volare song born in Polignanohellip
  2 weeks ago by tuktuk_mag Domenico Modugno, the singer of "Volare" song, born in Polignano a Mare, in Puglia region of Italy.

TukTuk Channel