" /> " /> " />
Europa

Marsilia, un oras care renaste

Marsilia. Cine si-ar mai dori sa vina aici? Crime, droguri, violenta, Mafia – reputatia orasului a fost dezastruoasa ani de zile. Filmul din anul 1970, “Filiera franceza”, axat pe traficul cu droguri de aici, a contribuit la stirbirea imaginii. Dar o mare parte dintre tranzactii s-au mutat in Europa de Est. Si, din fericire, lucrurile s-au imbunatatit in Marsilia. Ziarul New York Times a inclus acest oras din Franta in topul celor 46 de locuri de vizitat in 2013. Miliarde de euro au fost cheltuite pentru constructii noi, inovatoare, dar si pentru renovarea si restaurarea multor structuri vechi, pentru a pregati Marsilia in calitatea sa de Capitala Europeana a Culturii in anul 2013.

Patrunde in atmosfera captivanta de la malul marii in Vieux Port, vechiul port din inima orasului, care a fost infiintat de greci, cu sase secole inaintea lui Cristos. In fiecare dimineata, pescarii isi descarca capturile in Quai des Belges, pentru piata de peste unde localnicii fac cumparaturi, iar turistii fac poze. Cladirea maiestuoasa a Primariei care dateaza din secolul 17, se afla pe partea dreapta a cheiului.

Vieux Port
Vieux Port

O noutate in Vieux Port este Ombrière a lui Norman Foster, o oglinda imensa asezata deasupra falezei repavate. Coloane zvelte sustin o folie subtire si lucioasa din otel, in care se reflecta toti cei care trec dedesubt, de la pescari pana la trecatori obisnuiti. In apropiere se afla Pavilion M, o structura pe mai multe nivele, din lemn si sticla, construita special pentru Marsilia 2013, in Place Bargemon. La unul dintre etajele superioare poti vizita biroul de turism pentru a afla mai multe informatii despre oras si despre evenimentele speciale de anul acesta.

"Umbrarul" lui Norman Foster
“Umbrarul” lui Norman Foster

O plimbare pe strazile inguste si pietruite din Le Panier este intotdeauna fascinanta. Treptele din Vieux Port te poarta pe dealurile din acest cartier, cea mai veche parte a orasului, care aminteste de orase mediteraneene stravechi, precum Napoli sau Lisabona. Place des Moulins a fost candva locul unde se aflau 15 mori de vant, unde se producea faina. Numele ‘panier’ (cos) se crede ca vine de la cosurile folosite pentru a cara paine. Mult timp neglijata si in paragina, Le Panier este o zona impanzita in prezent de magazine noi si restaurante, mai ales pe Rue du Petit-Puits, unde gasesti chiar si obiecte bizare din ceramica, la Serge Mautarlier numarul 7.

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • E placut sa vezi ca mai exista si renastere sub acest asediu economic al asa zisei crize economice.Ma gandesc ca uneori renasterea inseamna evolutie chiar peste ce era odata destinatia respectiva.
    Mai pe scurt ar putea arata si mai bine decat a fost.

    • Marsilia avea mare nevoie de o renastere – orice ar fi insemnat asta.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!