" /> " /> " />
Europa

Spectaculoasele orase-fantoma din Italia

Ai auzit fara doar si poate despre Pompeii, orasul roman perfect conservat in momentul in care vulcanul din apropiere, Vezuviu, a erupt. Locuitorii sai nu au avut timp sa fuga, iar lava a lovit naprasnic casele lor pastrate de mii de ani si pe ei. Mai putin cunoscute sunt orasele fantoma care se afla raspandite in alte zone din Italia si care au ramas asa ca efect al cutremurelor. Servind uneori pe post de locatii de filmare sau ca sursa de inspiratie pentru artisti, ele sunt cu adevarat unice.

Romagnano al Monte

Romagnano al MonteAdaugata recent la colectia de orase fantoma ale Italiei, Romagnano al Monte era o mica asezare din Salerno, care a fost distrusa de cutremurul Irpinia din anul 1980. 3000 de oameni si-au pierdut viata atunci. Supravietuitorii au ales sa se mute de acolo decat sa reconstruiasca ruinele si au plecat la cativa kilometri departare, intr-o zona mai sigura. Ramasitele fostului oras s-au pastrat insa. In anii 2000, zona a devenit o atractie turistica. In ciuda faptului ca are numai 30 de ani vechime si ca aici se vad ramasite de cabluri electrice si alte elemente moderne, orasul seamana cu o ruina medievala.

Craco

cracoExista cativa factori care au contribuit la migratia in masa care a lasat pustiu orasul Craco, devenit o adevarata ‘Paese Fantasma’. Lucruri precum razboiul, alunecarile de teren si cutremurele repetate. Asezarea se afla in Italia, in provincia Matera si dateaza din anul 540 e.n. Majoritatea locuitorilor sai au plecat in America in perioada cuprinsa intre anii 1892 si 1922. Alunecarea de teren din anul 1963 a facut ca ultimii 1800 de locuitori de aici sa paraseasca aceste locuri. Orasul fantoma ramas in urma a devenit o atractie turistica si o locatie de film. Unele scene din “The Passion of the Christ”, al lui Mel Gibson, “James Bond: The Quantum of Solace” si “Saving Grace” al lui Tom Conti, au fost filmate aici.

Balestrino

BalestrinoAcest oras antic din Savona (nord-vestul Italiei) a fost abandonat, ceea ce se vede cu ochiul liber pe strazile sale pustii si in casele goale. Despre oras s-au pastrat putine informatii – cand a aparut sau de ce a fost parasit de catre locuitorii sai. Se presupune ca din cauza cutremurelor care au lovit zona de coasta la sfarsitul secolului 19. Cel din anul 1887 a avut o magnitudine de 6.7 grade Richter. Ai o ultima sansa sa il vezi in starea sa actuala, intrucat se fac planuri legate de reconstruirea sa.

Bussana Vecchia

Bussana VecchiaAcelasi cutremur care a lovit Balestrino, a lovit si acest frumos oras, omorand peste 2000 de persoane. In fapt, acesta a fost primul cutremur masurat de un seismograf adevarat, construit de catre italianul Filippo Cecchi. Vechiul oras a fost abandonat si locuitorii sai s-au mutat in Bussana Nuova (Noua Bussana). Din anul 1950, aici a inceput sa se traiasca ilegal, iar artistii anilor ’60 au stabilit o comunitate. In ciuda incercarilor repetate ale guvernului de a o evacua, Comunitatea Artistilor Internationali a ramas in oras pana in zilele noastre. Ei isi castiga existenta, vanzand opere de arta turistilor.

Pentedattilo

PentedattiloAflat in Calabria (sudul Italiei), Pentedattilo a fost infiintat de catre greci in anul 640 i.e.n. In anul 1793 el a fost lovit de un cutremur devastator. Atat de devastator incat toti locuitorii sai s-au mutat in orasul din apropiere, numit Melito Porto Salvo. Stand de straja Marii Ionice, acest oras este ca un muzeu in aer liber, unde locuitorii au trebuit sa-si abandoneze casele si bunurile. Orasul a ramas pustiu pana in anii ’60, cand s-a inceput restaurarea sa partiala. Pentedattilo gazduieste in prezent un festival de film si reprezinta o sursa de inspiratie pentru multi artisti.Booking.com

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!