WTF

Cea mai abrupta cale ferata din lume

Calea ferata Pilatus, din Elvetia, face legatura intre localitatea Alpnachstad, de langa Lacul lucerna si o statie de pe muntele Pilatus, aflata la altitudinea de 2073 m. O parte din aceasta distanta, mai exact o diferenta de nivel de 1600 m este parcursa pe o panta de 4,6 km, care este cea mai abrupta panta din lume pe care se afla o sina de cale ferata. Unghiul ei variaza intre 38 si 48 de grade, facand-o mai abrupta chiar si decat cea mai abrupta strada din lume! (Baldwin Street, din Dunedin, Noua Zeelanda)

Proiectul acestei cai ferate a fost propus in anul 1873, panta initiala fusese de numai 25 de grade iar ideea e fost rapid abandonata, fiind considerata nefezabila. Apoi, Eduard Locher, un inginer cu experienta, a proiectat un sistem unic, cu o inclinatie de 48 de grade, care impartea ruta in doua bucati. Linia de cale ferata a fost data in functiune pe 4 iunie 1889 iar pe 15 mai 1937 a fost electrificata. Initial, vagonetul putea gazdui 32 de pasageri si parcurgea distanta avand o viteza medie de 3-4 km/ora. Astazi, viteza medie a crescut la 9 km / ora, calatoria desfasurandu-se in circa jumatate de ora, dar numai in perioada mai – noiembrie, cand ruta nu e acoperita de zapada. Sinele sunt cele originale, de acum 100 de ani.

cf6 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf6 cf7 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf7 cf1 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf1 cf2 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf2 cf3 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf3 cf4 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf4 cf5 Cea mai abrupta cale ferata din lume Cea mai abrupta cale ferata din lume cf5

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

  • Am vazut recent aceasta calea ferata deosebita intr-unul din episoadele documentarul “Calatorii feroviare continentale de exceptie” prezentat de Michael Portillo pe Viasat History. Privelistea pe parcursul traseului este fantastica , asa ca recomand celor care ajung in Lucerna sa faca o calatorie cu acest tren.

  • Am fost, am văzut, am experimentat. Este o experiența colosala ! O recomand cu caldura, e unica !

zoot.ro%20

answear.ro%20

Booking.com

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94