medellin columbia
Medellin, Columbia / Foto: Lindrik
Aventura Destinatii

10 destinatii periculoase pentru curajosi

Desi turismul s-a extins in intreaga lume, vor exista intotdeauna destinatii care nu sunt sigure. Acestea sunt in principal zonele de razboi si tarile in care predomina instabilitatea. Majoritatea destinatiilor din topul care urmeaza sunt  fascinante din punct de vedere al culturii, peisajului si istoriei. Dar factorul uman le transforma in zone de nevizitat. Sau, daca vreti, in zone in care doar cei foarte curajosi se avanta.

1. Cecenia

cecenia groznii destinatii periculoase
Noaptea în Groznîi / Foto: Ianarus

Poate ca are peisaje magnifice acoperite de zapada, dar Cecenia este cu siguranta un loc in care nu e bine sa mergi sa schiezi. Tara a fost zona de razboi timp de decenii intregi, din cauza rezistentei localnicilor in fata Rusiei. Regiunea este foarte instabila, aici comitandu-se adesea acte teroriste impotriva oricarui rus sau strain suficient de nebun pentru a se aventura in aceste locuri. Este pacat, fiindca Cecenia este o tara care are multe de oferit iar majoritatea oamenilor de aici sunt foarte ospitalieri cu strainii.

2. Bagdad, Irak

Bagdad
Bagdad / Foto: Phototreat

Desi multe dintre trupele de aici au parasit tara, Irakul este inca o zona instabila de razboi. Vizitatorii care nu au un motiv intemeiat sa se afle aici – cum ar fi de exemplu, corespondentii de razboi – sunt foarte vulnerabili. Riscul atacurilor teroriste este foarte ridicat. Din nou este pacat, pentru ca Irakul a fost una dintre cele mai bogate tari din lume in ce priveste artefactele arheologice. Multe dintre comorile de aici au fost distruse de armatele care au avut sarcina de a pazi o alta comoara, mai importanta – rezervele de petrol.

3. Kandahar, Afganistan

kandahar
Kandahar / Foto: Sigit Setiyo Pramono

Afganistanul este o tara mare si nu este in intregime o zona de razboi. In fapt, capitala Kabul este sigura, atat timp cat iti iei toate masurile necesare si tii cont de sfaturile adresate strainilor. Majoritatea luptelor sunt concentrate in sudul tarii si in orase precum Kandahar, unde influenta talibanilor este puternica. Daca vrei sa mergi in aceasta zona, e bine sa fii insotit de garda de corp inarmata.

4. Sudan

desert sudan
Deșertul Sudanului / Foto: onairda

Sudanul este cea mai mare tara din Africa, dar si cea mai periculoasa. Faradelegile abunda aici, iar razboaiele civile au adus cu ele saracie si genocide. De obicei capitala Khartoum este sigura, dar daca aici au loc demonstratii politice, pot aparea probleme. Zone precum sudul Sudanului si in special Darfur sunt foarte periculoase. Zonele de granita dintre Sudan si Eritrea sau Marea Rosie sunt si ele riscante.

5. Somalia

hargeisa somalia
Hargeisa / Foto: sergey

Somalia este o tara nelegiuita, in care razboiul face legea. Aceasta tara de coasta din nordul Africii este un teren propice pentru extremisti iar calatoriile trebuie evitate. Dupa ce mijloacele de trai ale pescarilor somalezi au fost anihilate, prin deversarea de deseuri toxice in largul coastei, a aparut pirateria. Nimeni nu ar trebui sa navigheze in zona daca ruta sa nu este garantata din punct de vedere al securitatii.

6. Cali/Medellin, Columbia

medellin
Medellin (Columbia) / Foto: Markpittimages

Dominata de traficul de droguri, Columbia este o tara instabila. Cu toate acestea, este tara sud-americana cea mai rasfatata de paduri tropicale impresionante, plaje si atractii culturale. Dar sudul este un refugiu pentru gherilele ELN si FARC, care fac abuz de rapiri. In mod normal, orasele sunt sigure, dar gherilele au celule in centrul Cali, asa ca ai grija: sunt raportate mii de crime anual.

7. Coasta de Fildes

abidjan
Abidjan, capitala „de facto” a Coastei de Fildeș / Foto: aroundtheworld.photography

Coasta de Fildes ar trebui sa fie una dintre cele mai visate destinatii de calatorie din lume, gratie locatiei acestei tari, dar in ultima decada, aceasta zona a fost zdruncinata de o teribila instabilitate. Noile forte rebele au pus stapanire inclusiv pe unul dintre cele mai spectaculoase parcuri nationale din tara, aflat in partea de nord a savanei. In anul 1999 aici a avut loc o lovitura de stat militara, dar chiar si ultimele alegeri electorale au fost destul de zbuciumate.

8. Tijuana, Mexic

tijuana mexic
Tijuana / Foto: DutcherAerials

Tjuana a avut intotdeauna reputatia unei conduceri reprobabile, dar in ultima perioada razboiul drogurilor a capatat amploare. Aceasta inseamna ca nici macar turistii nu sunt feriti. Zona de est si cea de nord din Tijuana sunt cele mai periculoase si e bine sa nu vii neinsotit aici. Problema criminalitatii in Mexic pare a fi scapata de sub control si asta s-a vazut in Acapulco, unde au fost recent descoperite trupurile a 15 barbati decapitati. Un asemenea semnal nu face altceva decat sa intensifice represiunile guvernului mexican impotriva cartelurilor de droguri.

9. Preah Vihear, Cambodgia

Preah Vihear
Preah Vihear / Foto: thavornc

Cambodgia a devenit o destinatie extrem de populara pentru cei obisnuiti sa bata lumea in lung si-n lat, dar o mare parte din tara inca este amenintata de spectrul razboiului. Preah Vihear este in special periculoasa, intrucat zona este impanzita de mine de razboi. Semnele care avertizeaza prezenta acestora au o cruce rosie cu un craniu alb, iar majoritatea locatiilor din apropierea turistilor au fost evacuate. Granitele si punctele de trecere a frontierei sunt cel mai expuse, asa ca se cere multa precautie. Altfel, Cambodgia este o tara sigura, in care exista riscuri minime ca vizitatorii sa fie tinta crimelor stradale sau a coruptiei.

10. Haiti

port au prince haiti
Port au Prince (Haiti) / Foto: La_Corivo

Haiti a intrat in atentia opiniei publice mondiale in anul 2010, atunci cand tara a cazut prada unui seism necrutator. O mare parte din pagubele cauzate de cutremur se datoreaza faptului ca infrastructura din aceasta tara este foarte slaba. Acest lucru este evident prin faptul ca un numar de tari nu au nici macar ambasade in Haiti. Turistii sunt amenintati aici nu doar de rapiri si jafuri armate, ci si de boli, sub forma epidemiilor de holera.

Citeste si: 25 destinatii de calatorie absolut incredibile

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!