" /> " /> " />
Europa Jurnal de bord Romania

Cetatea Cisnadioara, bijuteria de pe dealul Sf. Mihail

O vizita in imprejurimile Sibiului nu poate fi completa fara cetatea Cisnadioara, un loc care te incarca de energii pozitive si de multa liniste.

Ajungi in Cisnadioara, localitate aflata la 10 km de Sibiu si la 2 de Cisnadie, urci dealul Sf. Mihail, de la marginea satului, pe o poteca nu foarte abrupta, si ajungi intr-un sfert de ora la cetatea Cisnadioara, o bazilica romana care-si are prima atestare documentara in anul 1223 (an in care s-a terminat si constructia), in care se mentioneaza ca este donata manastirii cisterciene de la Carta, de catre Magister Goulinus. Se spune, de altfel, ca insasi localitatea Cisnadioara ar fi fost intemeiata de catre un grup de calugari francezi, apartinatori ai ordinului cistercian.

Biserica fortificata este inconjurata de ziduri inalte de 6 metri si ofera o splendida priveliste asupra vaii Sibiului. Ridicata pe un loc ingust, cetatea a avut rol de punct de observatie. Biserica e simpla, compusa dintr-o nava centrala, mai mare si doua nave laterale. Ferestrele sunt inguste iar in interior se afla, aduse in anul 1940, monumentele funerare ale ofiterilor austro-ungari si germani cazuti la datorie in timpul primului Razboi Mondial, in luptele din preajma Sibiului.

Get Directions
Pe vremuri, treaba cu divorturile era destul de complicata printre sasii acestor locuri. Daca un cuplu nu se mai intelegea si cei doi doreau sa divorteze, satenii le ofereau sansa de a se impaca, inchizandu-i in cetate pana ce acestia ajungeau la concluzia ca trebuie sa-si continue viata impreuna. In caz contrar, cei doi erau lasati acolo pentru tot restul vietii. Desigur, e o legenda dar, probabil, aceasta are un sambure de adevar.

O alta legenda de-a locului ii are in prim-plan pe feciorii care, inainte de casatorie, trebuiau sa se supuna unui ritual in care sa-si dovedeasca barbatia rostogolind un bolovan de la poalele dealului pana sus, la cetate. Marimea bolovanului depindea de “marimea” iubirii flacaului pentru viitoarea sotie. Bolovanii se pot vedea astazi in curtea cetatii si aveau si rolul de… ghiulele impotriva asediatorilor.

Pentru cazare si masa, ai o varianta foarte buna la pensiunea Sub Cetate, aflata in imediata apropiere a cetatii.

5cisna 4cisna 3cisna 2cisna 1cisna 11 cisnadioara 10cisna 9cisna10 8cisna 7cisna 6cisna

 

 

Booking.com Tururile TukTuk
uganda

Expediție în Uganda: Margherita Peak/Safari cu jeepul și barca

From1,900 Euro
12 zile
Availability : 24 ianuarie - 4 februarie 2020
0

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0
1 2

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!