Food & Drink

Scurta istorie a parmezanului

Te-ai gandit vreodata ca parmezanul pe care il cumperi de la magazin s-ar putea sa nu fie original? Adevaratul parmezan trebuie sa provina din una dintre urmatoarele regiuni italiene – Parma, Mantua, Reggio Emilia, Bologna si Modena. Mai mult, el trebuie sa fie conform “denumirii de origine protejata”.

Asadar, cum stii daca bucata de parmezan pe care ai cumparat-o este originala? Roata de parmezan adevarat are o eticheta care indica din ce regiune italiana provine, cand a fost facut si multe altele. Daca gustul sau este amar, atunci probabil nu este parmezan original. Traditia fabricarii acestui tip de branza dateaza de peste 800 de ani.

Ea a fost initiata de catre calugarii care traiau in regiunile mai sus mentionate ale Italiei, in Evul Mediu. Dar in timpul secolul 16, nobilimea italiana a prezentat aceasta branza nobilimii franceze, care a numit-o parmezan, ceea ce inseamna branza din Parma sau de Parma, in limba franceza. De atunci a aparut numele de parmezan.

Parmezanul se face din lapte de vaca. Dar laptele trebuie sa provina de la vaci care au mancat fan sau iarba proaspata si nu mancare procesata. Pentru a savura gustul parmezanului original, cel mai bine este sa mergi in Italia. Branza originala, care are culoarea paielor, are o textura granulata si tare. In general, are gust de alune si fructe.

Daca vei vizita Italia, vei ramane surprins de faptul ca branza produsa in anotimpuri diferite are gusturi diferite. Cea facuta iarna este laptoasa si are gust de fructe, in timp ce cea facuta vara este mai carnoasa si mai rumena. Daca vrei gust de alune si caramel, gusta branza facuta toamna, iar daca iti plac aromele plantelor si florilor, incearca branza facuta primavara.

O vizita in Italia iti va oferi sansa de a gusta parmezanul in cele mai savuroase combinatii – autenticele mancaruri italiene precum risotto, lasagna si paste. Cel mai minunat lucru despre parmezan este acela ca el este si o gustare extrem de nutritiva si naturala! 30 de grame de parmezan reprezinta echivalentul a 20% din necesarul zilnic de proteine al organismului si in jur de 350 mililitri de lapte.

Asa ca daca ai cumparat parmezan fals, cu gust amarui sau care nu prezinta vreo dovada ca provine din Italia, urca in avion! Nu numai ca vei savura gustul unic al parmezanului, dar vei cunoaste totodata bucataria si privelistile fabuloase ale acestei minunate tari!

About the author

TukTuk guy

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Votes: 1014
Tenerife
Votes: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Votes: 329
La mare- Cazino Constanta...
Votes: 154
În neantul sălbatic din...
Votes: 94