Arta & Aventura Destinatii

20 de castele din Europa,

E greu si subiectiv sa faci un top al celor mai frumoase castele din Europa, cu atat mai mult cu cat sunt sute iar majoritatea dintre ele au jucat inclusiv un important rol istoric.

TukTuk a adunat in aceasta lista 20 dintre cele mai frumoase castele din Europa si ti le prezinta pe scurt, cu indemnul de a vizita cat mai multe dintre ele. Nu am inclus castelele de pe Valea Loirei, care fac subiectul unui articol separat pe site-ul nostru.

Castelul Bojnice (Slovacia)

castel bojnice

Castelul Bojnice e unul dintre cele mai vizitate castele din Slovacia. Construit in secolul 12, in stil romantic, cu elemente gotice, Bojnice a fost initial un fort din lemn, „upgradat” ulterior la piatra. Primul proprietar a fost Matthew Csak al treilea, care l-a primul in anul 1302 de la regele Ladislau V al Ungariei. In secolul 15 a intrat in proprietatea regelui Matei Corvin, care l-a cedat fiului sau nelegitim Ioan Corvin, in 1489. Dupa 1945, cand castelul a fost confiscat de comunistii cehoslovaci, a fost sediul catorva institutii de stat. In 1950 un incediu puternic l-a devastat in buna parte insa autoritatile l-au reconstruit. In prezent, castelul este muzeu.

Castelul Chillon (Elvetia)

castel chillon elvetia

Situat pe o insula din mijlocul Lacului Geneva, castelul Chillon nu are o data certa in care ar fi fost construit ba chiar exista doua date diferite in care este mentionat: anii 1005 si 1160. Incepand cu secolul 12, Chillon a fost resedinta Contelui de Savoia iar in secolul 13 a fost extins de catre Pietro al Doilea. In prezent, castelul consta din 100 de cladiri independente  si conectate intre ele, fiind unul dintre cele mai vizitate din intreaga Europa. Chillon a devenit popular in special datorita Lordului Byron, care a scris un poem intitulat „Prizonierul din Chillon” (1816), dspre un calugar care a fost intemnitat aici in secolul 14.

Castelul Erice (Sicilia, Italia)

castel erice sicilia

Acest castel e situat in comuna Erice (Sicilia – in apropiere de Trapani), la o inaltime de 751 m, pe ruinele templului antic ridicat pentru zeita Venus, motiv pentru care mai e cunoscut si sub numele castelul Venus. A fost ridicat de catre descendentii vikingilor, care au cucerit Sicilia in secolul 12.

Castelul Clifden (Irlanda)

castel clifden irlanda

Castelul, in stil gotic, a fost ridicat in vestul orasului Clifden, din regiunea irlandeza Connemara, in 1818 pentru John D’Arcy, proprietarul terenului. Dupa anul 1894 a ramas nelocuit, devenind rapid ruina. In prezent este detinut de cateva familii si se poate vizita, drumul pana la el, printre oi si vaci care pasc linistite pe pajistile verzi, fiind extrem de pitoresc.

Castelul Egeskov (Danemarca)

egeskov danemarca

Localizat in sudul insulei daneze Funen, castelul Egeskov a fost mentionat documentar pentru prima oara in anul 1405 insa structura castelului a fost ridicata cu adevarat de catre Frands Brockenhuus, in 1554. Este construit pe piloni de stejar, pe lacul ce are o adancime maxima de 5 metri. Castelul are 66 de incaperi, 200 de ferestre, 6 bai, 171 de usi si cateva gradini incantatoare, adapostind inclusiv un muzeu de masini de epoca.

Castelul Trakai (Lituania)

castel lituania trakai-island

Un alt castel ridicat pe o insula din mijlocul unui lac – Galve, in cazul de fata. este cunoscut si sub numele de Micul Marienburg iar constructia sa a inceput in secolul 14, fiind aproape terminat in 1409 de catre Vytautas cel Mare, fiul regelui Kestutis, primul proprietar al castelului. Trakai a fost unul dintre centrele principale ale Marelui Ducat de Lituania, fiind considerat de o importanta strategica remarcabila. Distrus in buna masura, el a fost reconstruit dupa al doilea Razboi Mondial, fiind in prezent o atractie turistica majora a tarii.

Castelul Schloss Drachenburg (Germania)

castle drachenburg

O vila privata, construita in stilul unui castel, la sfarsitul secolului 19, in doar doi ani: 1882-1884, pe dealul Drachenfels din orasul nemtesc Konigswinter, de langa Bonn. Cel care planuia sa locuiasca aici a fost bancherul baron Stephan von Sarter, insa visul lui nu s-a implinit niciodata. Astazi, palatul se afla in proprietatea fundatiei de stat din Westphalia de Nord.

Castelul Dunnottar (Scotia)

castel dunnottar scotia

Fortareata medievala, aflata in ruina, castelul Dunnottar e plasat pe o stanca din nord-estul coastei scotiene, la 3 km de Stonehaven. Ramasitele lui dateaza din secolele 15 si 16, insa situl a fost ridicat, se pare, la inceputurile Evului Mediu. Dunnottar a jucat un rol major in istoria Scotiei datorita locatiei strategice. Printre altele, a fost locul in care au fost ascunse bijuteriile coroanei scotiene, de invazia armatei britanice a lui Oliver Cromwell (sec. 17). castelul a fost restaurat si este deschis publicului.

Castelul Eltz (Germania)

eltz-castle-germany

Eltz e un castel medieval aflat intre dealurile dintre orasele nemtesti Koblenz si Trier, detinut de descendentii familiilor care l-au si ridicat si au trait in el, in secolul 12, cu 33 de generatii in urma.

Castelul Muiderslot (Olanda)

muiderslot-netherlands

Castelul Muiderslot e unul dintre cele mai cunoscute castele olandeze, fiind gazda multor filme a caror actiune se petrece in Evul Mediu. Este situat pe raul Vecht, la 15 km sud-est de Amsterdam si a fost ridicat in jurul anului 1285, de catre contele Floris al Cincilea, un apropiat al Curtii franceze si, mai tarziu, al regelui Edward. In 1296, in timp ce vana soimi, Floris a fost capturat de proprii lui nobili si intemnitat in propriul sau castel. 300 de ani mai tarziu, Pieter Corneliszoon Hooft, supranumit „Shakespeare al Olandei”, a devenit proprietarul castelului, devenind cel mai celebru locuitor al acestuia de-a lungul veacurilor.

Castelul Warkworth (Anglia)

Warkworth castle, Northumberland, UK

Cladire medievala aflata in ruina, in orasul britanic Warkworth din regiunea Northumberland, castelul e legat documentar de printul Henry al Scotiei, undeva la jumatatea secolului 12, dar se pare ca a fost ridicat de catre regele Henric al Doilea al Angliei, atunci cand acesta a intrat in posesia teritoriilor din nord. Din 1984, castelul a intrat sub administrarea English Heritage, fiind listat ca monument istoric.

Castelul Boccale (Italia)

boccale livorno

Castello del Boccale e una dintre sutele de fortificatii istorice situate de-a lungul coastei din sudul orasului italian Livorno. Aceste structuri au fost ridicate pentru a proteja teritoriul, in trecut, de atacurile piratilor. Boccale a fost construit initial pentru familia Medici, in secolul 16, dar trei secole mai tarziu a fost transformat in resedinta neo-medievala. Recent, a fost restaurat.

Castelul Menthon (Franta)

chateau-de-menthon-saint-bernard franta

Chateau de Menthon, localizat in comuna Menthon St. Bernard (la 12 km sud de Annecy, in Savoia), a fost construit in secolul 10 (in jurul anului 923), mai intai ca un post de observatie din lemn. Constructia s-a finalizat intre secolele 13 si 19. Bernard de Menthon (Sf. Bernard, patronul spiritual al schiorilor) s-a nascut in acest castel, in anul 1008. Din anul 1180, asezamantul a intrat in proprietatea familiei Menthon. Castelul are 105 camere, pe patru nvele iar vizitatorii pot admira, printre altele, dormitorul Contesei, bucatariile din secolul 13 si marele hol, toate decorate cu piese de mobilier din secolele 16-19. Biblioteca ce apartine castelului contine peste 12.000 de volume scrise inainte de anul 1800, documente, papirusuri si manuscrisuri importante din Evul Mediu. Castelul este deschis vizitatorilor din mai pana in septembrie.

Castelul Moszna (Polonia)

moszna polonia

Aflat in satucul cu acelasi nume din sud-vestul Poloniei, Moszna e un castel a carui istorie dateaza din secolul 17, cu toate ca, recent, au fost descoperite unele pivnite despre care se crede ca sunt mult mai vechi.

Castelul Kalmar (Suedia)

kalmar suedia

In secolul 12, in Kalmarsund, au fost ridicate un turn de aparare si un port. La sfarsitul secolului urmator, regele suedez Magnus Ladulas a ridicat in acelasi loc o noua fortareata, a rotunjit turnurile si a intarit portile, punand astfel bazele unui castel care a jucat un rol important in istoria Suediei. La castelul Kalmar a avut loc, in 1397, un eveniment notabil pentru intreaga peninsula scandinava: fondarea Uniunii Kalmar, la care au participat Suedia, Danemarca si Norvegia. In secolul 16, castelul a fost in proprietatea regelui Gustav I si a fiilor acestuia. Distrus aproape complet in urma unui incendiu din anul 1642, Kalmar a fost apoi restaurat.

Castelul La Mota (Spania)

la mota spania

La Mota e o fortareata medievala reconstruita in secolul 19 si localizata in orasul Media del Campo, din provincial spaniola Valladolid. Castelul este monument national si a fost initial ridicat de catre Ioan al Doilea de Aragon, in 1433, din taxele impuse locuitorilor. In urmatoarele secole, constructia a fost impartita de catre regii rivali ai provinciilor Castilia si Aragon. De-a lungul vremii, La Mota a fost inclusiv inchisoare, aici fiind intemnitati, printre altii, Hernando Pizarro, Cesare Borgia si Ducele Fernando de Calabria.

Castelul Obidos (Portugalia)

obidos portugalia

Castel maur, refacut in secolul 12, unul dintre putinele castele ale tarii care nu au ramas in ruina, Obidos a fost transformat in zilele noastre intr-un hotel romantic, atragand anual mii de vizitatori. Obidos a fost, de-a lungul vremii, resedinta multor regine portugheze si spaniole. Regele Dinis, de pilda, l-a facut cadou sotiei sale, regina Izabela de Aragon, nu inainte de a-i innobila arhitectura placandu-l cu marmura.

Castelul Peles (Romania)

peles romania

Construit din dorinta regelui Carol I, intre 1873 si 1914, castelul Peles este unul dintre cele mai importante edificii istorice de la noi, o adevarata bijuterie arhitectonica, de o valoare culturala unica in Europa. A fost proiectat de catre arhitectii Johannes Schultz, Karel Liman si Carol Benesch si decorat de catre J.D Heymann, August Bembe si Bernhard Ludwig. Sub castel sunt ingropate mai multe monede de aur de 20 de lei, avand gravate chipul regelui Carol I. Inaugurarea a avut loc in anul 1883 iar castelul a fost gazda multor intalniri politice din prima jumatate a secolului 20. la Peles s-a nascut, in 1893, regele Carol al II-lea si, in 1921, fiul sau, regele Mihai I. Castelul a ramas  resedinta regala pana in 1948, cand a fost confiscat de puterea comunista. In 2006, a fost retrocedat regelui Mihai dar a ramas in circuitul turistic.

Castelul Predjama (Slovenia)

Predjama slovenia

Predjama e un castel renascentist, construit la intrarea intr-o pestera, in partea central-sudica a Sloveniei (regiunea Carniola, satul Predjama). A fost mentionat pentru prima oara documentar in anul 1274, purtand numele german Luegg si fiind construit de catre patriarhul Aquileia, in stil gotic. El a fost imediat achizitionat de nobila familie germana Luegg si a devenit cunoscut drept resedinta a cavalerului Erazem Leuger, proprietar al castelului in secolul 15 si binecunoscut baron… talhar. Un pasaj secret ce porneste din interiorul castelului face legatura cu pestera Postojna.

Castelul Vianden (Luxemburg)

vianden luxemburg

Vianden e fost construit intre secolele 11-14, pe fundatia unui castru roman si a unui refugiu carolingian. Este una dintre cele mai mari si frumoase resedinte feudale din perioada gotica a Europei. Pana la inceputul secolului 15 a fost resedinta influentilor conti de Vianden, care aveau conexiuni importante cu familiile regale ale Frantei si Germaniei.

Pin it!

castele europa pinterest

Citeste si: Top 10 cele mai frumoase castele din Romania

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!