gellert
Foto via bathsbudapest.com
Spa & Turism medical

Baile termale Gellert, din Budapesta

Faimoasele bai Gellért, aflate in aceeasi cladire cu hotelul Gellért, au fost construite intre anii 1912 si 1918, in stil Art Nouveau. De la inaugurarea lor, in 1918, baile termale Gellért au ramas unele dintre cele mai frumoase din Budapesta. Referinte despre apele curative de aici dateaza inca din secolul 15. Izvoarele termale care alimenteaza cu apa aceste bai, izvorasc de pe dealul Gellért, iar turcii le-au folosit in secolele 16 si 17, pe durata domniei lor in Ungaria. In prezent, baile Gellért au revenit la stralucirea de odinioara, dupa recentele lucrari de renovare si restaurare din anii 2006 si 2007.

O vizita la baile Gellért din Budapesta

Nu este de mirare ca baile Gellért reprezinta cel mai fotografiat centru spa din Ungaria. Stilul Art Nouveau predomina aici in toate formele. Podelele si peretii din mozaic de la intrarea principala, holurile si imprejurimile piscinelor, create de faimoasa fabrica Zsolnay, vitraliile si structura din lemn a vestiarelor reprezinta adevarate capodopere. Intrarea la bai este separata de intrarea in hotel si se afla pe strada Kelenhegyi, in partea dreapta a cladirii.

bai gellert interior
Stilul Art-Nouveau face ca arhitectura bailor Gellert sa fie una de exceptie / Foto: dynamictours.hu

O bratara din caucicuc, care ti se inmaneaza impreuna cu biletul de intrare iti ofera acces la un dulapior sau cabina si la toate facilitatile din incinta: piscine interioare si exterioare, saune si bai cu aburi. Cu ajutorul bratarii poti inchide si deschide dulapiorul sau vestiarul, doar apropiind-o de usa acesora. Ai la dispozitie si cabine de schimb si dulapioare comune (impartite de doua persoane), care costa mai putin. De la intrarea principala, un coridor subteran te duce pana la zona vestiarelor.

Baile Gellért aveau candva zone destinate exclusiv femeilor si exclusiv barbatilor, dar incepand de la 1 ianuarie 2013, locatia este mixta si accesibila tuturor.

baile gellert
Statuie superbă la Băile Gellert / Foto: lobaszo

E bine sa iti incepi aventura in zona termala. Urmareste indicatoarele (totul este scris si in engleza) sau intreaba personalul, daca ai dubii, si acestate va conduce direct catre bazinele termale. Incepe cu una dintre piscinele cu apa calda, unde temperatura este de 36°C sau 38°C. Dupa 20 de minute mergi la camera cu aburi (40°C-50°C) sau intr-una dintre saune (60°C-80°C), apoi fa o baie rece, la 19°C, urmata de una calda si repeta procedura. Fiecare bazin, sauna si baie de aburi iti arata exact temperatura din interior si exista peste tot dusuri pentru a te racori si inviora dupa.

Sa ai la tine doua prosoape (acestea nu iti sunt furnizate la intrare). Ia unul cu tine sa iti fie la indemana atunci cand mergi dintr-un loc in altul si unul lasa-l in vestiar sau dulap, pentru a-l folosi la sfarsit. Vino si cu slapi si casca de inot, daca vrei sa inoti, acestea din urma fiind obligatoriu de folosit la piscina. Daca vii aici vara, sa ai la tine si crema de protectie solara.

gellert extern
Piscina exterioara a bailor Gellert / Foto: dynamictours.hu

Izvoarele termale care alimenteaza bazinele de aici sunt bogate in calciu, magneziu, hidrogen carbonat, sulf si sodiu si au un continut important de ioni fluorici. Apele sunt recomandate in tratarea bolilor degenerative ale articulatiilor, artrite cronice si semi-acute si probleme ale coloanei. Alte servicii includ impachetari cu namol, bai, sauna uscate si cu aburi si masaje. Instructori antrenati ofera sedinte de fizioterapie si terapii balneare, precum gimnastica subacvatica si bai cu greutati. La baile Gellért pot veni si persoanele cu dizabilitati, aflate in scaun cu rotile.

O vizita la baile Gellért reprezinta o experienta cu adevarat unica, combinand doua “specialitati” din partea locului: apele curative si stilul arhitectural Art Nouveau. In fond si la urma urmei, nu ai in fiecare zi sansa de a te relaxa si a uita de griji, intr-un cadru minunat si original, Art Deco.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!