Europa Top 10

Top 10 locuri de vizitat in Elvetia

Elvetia, tara de o frumusete naturala aparte, este una dintre cele mai cautate destinatii turistice din lume. In cele ce urmeza iti prezentam o lista cu 10 cele mai frumoase locuri ce merita vizitate in tara lui Wilhelm Tell.

Locul de nastere al turismului de iarna, Elvetia pare sa fie un amestec extrem de armonios de peisaje halucinante, traditii alpine si stralucire si glamour urban. Regiunea pitoreasca daruita cu de toate de catre Mama Natura, Elvetia, mica tara fara iesire la mare,  se afla pe lista dorintelor oricarui pasionat de calatorii. De ce? Fiindca ofera optiuni nebanuite pentru toate categoriile de turisti. Pentru cei care adora sa admire peisaje, tara este un adevarat paradis. Cei dornici de adrenalina vor gasi aventura cat cuprinde, fotografii o vor aprecia peste masura, iar pentru iubitorii de ciocolata, este cea mai dulce destinatie de vacanta din lume.

Paduri alpine, lacuri magnifice, pasuni verzi, arhitectura incantatoare si arta moderna de top, Elvetia le are pe toate si chiar mai mult. Tara este greu de egalat in materie de frumusete. Dar sa incepem periplul nostru elvetian cu…

Appenzell

Appenzell
Appenzell / Foto: europeanbackdoors.com

Un rasfat absolut, atat pentru ochi cat si pentru stomac, cantonul Appenzell din nord-estul Elvetiei, este locul ideal pentru iubitorii naturii si pasionatii de arta culinara. Unul dintre peisajele rurale perfecte din Elvetia, Appenzell este inconjurat de catre muntii Prealpi. Aici exista numeroase drumuri si poteci, iar pentru cei care nu sunt adepti ai mersului pe jos, exista telecabine care duc pana in varful muntelui. Nu poti ignora cladirile traditionale cu fatade in culori pastelate, multe dintre ele gazduind cafenele, brutarii, magazine de branzeturi si restaurante fabuloase in care poti degusta deliciile locale.

Nu rata: branza din Appenzell. Fa o vizita la una dintre fabricile locale de branza (exista si tururi cu ghid) si ia parte la procesul de fabricare al branzei.

Ticino

ticino locuri de vizitat in elvetia

O experienta pur italiana in tara cantoanelor – asta gasesti in Ticino. Este un amestec bizar de pasiune italieneasca si raceala elvetiana. Aici majoritatea lucrurilor sunt italienesti – vremea, mancarea si bautura, limba, arhitectura si chiar si stilul. Lacuri minunate cu ape limpezi, vai impanzite de catunuri si munti impozanti – locul este ideal pentru cei care vor sa experimenteze linistea rurala.

Nu rata: Bellinzona, capitala cantonului, este un oras fortareata datand din Evul Mediu. Viziteaza cele trei castele si vechea piata a orasului, inclus in Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Lucerna

lucerna
Lucerna / Foto: dennissvdw

Aflata in inima Elvetiei, se afla Lucerna, un mic orasel, care si-a pastrat nestirbite de-a lungul anilor, frumusetea si cultura. Orasul a intrat in atentia publicului dupa ce, in secolul 19, persoane influente precum Regina Victoria si Goethe, au vorbit in termeni cat se poate de frumosi despre el. Strajuit de munti maiestuosi si infrumusetat de lacul Lucerna, orasul este destinatia ideala pentru iubitorii de zbor cu parapanta. Turistii vor fi incantati de look-ul aparte al orasului intregit de poduri, locurile de plimbare de langa apa si casele in culori pastelate. In plus, Lucerna este locul unde au luat nastere unele dintre cele mai frumoase melodii din toate timpurile. Nu te lasa foarte atras insa de prea multele magazine.

Nu rata: daca vrei sa faci o excurise in muntii Rigi sau pe pajistea Rütli, Lucerna este locul ideal de plecare.

Interlaken

interlaken

Aflat intre doua lacuri alpine – Thun si Brienz – Interlaken a fost numit pe drept cuvant „capitala aventurii in Elvetia”. Orasul in care peisajele montane fac casa buna cu hotelurile elegante in stil Victorian, a devenit un paradis pentru iubitorii de adrenalina. Iar cand vine vorba despre sporturi extreme, numai cerul este limita – zbor cu parapanta, bungee jumping, excursii in canioane, rafting, escaladari, mers cu bicicleta pe munte, skydiving, schi, snowboarding, plimbari cu sania, patinaj – tot ce ti-ai putea dori, gasesti aici. In plus, din Interlaken poti pleca in explorarea Elvetiei Centrale.

Nu rata: Fa o plimbare pe una dintre caile ferate montane, pentru a admira peisajul magnific al Elvetiei. Biletul dus-intors include si o bautura la unul dintre restaurantele montane din zona.

Zermatt

zermatt
Zermatt / Foto: alice photo

Una dintre cele mai renumite destinatii de vacanta din tara, Zermatt este orasul in care nu circula masini, aflat in cantonul Valais. Faimoasa pentru frumusetea sa naturala, regiunea este un exemplu elocvent de perfectiune topografica – Matterhorn, o stanca impunatoare care se inalta deasupra orasului, asemenea unei cozi de rechin. Una dintre cele mai promovate statiuni turistice din Elvetia, Zermatt si privelistile sale de vis, atrag mii de turisti in fiecare an.

Nu rata: regiunea dedicata schiului din Zermatt, cunoscuta si sub numele de Paradisul glaciar Matterhorn, este cea mai mare si mai inalta statiune de schi din intreaga Europa. E deschisa 300 de zile pe an si tot aici se afla si calea ferata la cea mai inalta altitudine din Europa.

Geneva

geneva
Geneva și lacul Léman/ Foto: Samuel Borges

Al doilea oras ca numar de locuitori si al treilea ca marime din Elvetia, Geneva este si unul dintre cele mai scumpe orase din Europa. Cosmopolit prin definitie, oamenii de aici vorbind in toate limbile pamantului, Geneva se mandreste si cu o selectie culinara de exceptie. Aflat pe malurile celui mai mare lac alpin din Europa – lacul Geneva (sau Léman) – orasul este un amestec politic international. In fapt, aici exista o intreaga paleta de organizatii mondiale, guvernamentale si neguvernamentale. De la Natiunile Unite pana la Crucea Rosie Internationala si Organizatia Mondiala a Sanatatii, orasul are de toate. Iar pentru turisti, este un oras cu atitudine. Pe langa privelistile de vis ale lacului si activitatile sportive precum schi sau navigatie pe care le ofera, tot aici afli si cum este stilul de viata ultra-elitist.

Nu rata: daca lacul Geneva este fara doar si poate atractia orasului, nu poti trece cu vederea Jet d’Eau, una dintre cele mai mari fantani arteziene din lume, aflata in locul unde lacul Geneva se varsa in Ron. Vizibila din orice punct al orasului, fantana este atractia Genevei.

St. Moritz

st moritz
St. Moritz / Foto: Wally1969

Aflat in valea Upper Engadin din cantonul elvetian Graubünden, St. Moritz este leaganul turismului alpin. Statiunea de iarna atrage bogatii si faimosii lumii inca de la mijlocul secolului 19, cu lacul sau, muntii impunatori si padurile inalte. Una dintre cele mai cautate destinatii de vacanta din Europa, St. Moritz este populara in randul iubitorilor de schi, snowboarding, patinaj pe gheata (care poate fi practicat si vara), plimbari sau mers cu bicicleta. Mai mult, este un paradis al pasionatilor de cumparaturi, aici aflandu-se multe magazine de firma, frecventate adesea de catre celebritati.

Nu rata: Dintre toate atractiile din St. Moritz, nu rata o vizita la cabana lui Heidi. Aici a fost filmata celebra pelicula si este cea mai cautata atractie turistica din zona.

Basel

basel
Basel / Foto: Xantana

Orasul Basel este al treilea ca populatie din Elvetia si se afla la locul de intalnire al granitelor elvetiana, germana si franceza. In fapt, orasul Basel are suburbii si in Franta si Germania. Orasul se mandreste cu muzee de arta de top, o arhitectura romanesca, renascentista si contemporana fantastica si un carnaval plin de energie, care are loc aici in fiecare an. Tot in Basel se organizeaza si numeroase expozitii si targuri de arta.

Nu rata: in Basel se intalnesc doua lumi. Fluviul Rin curge prin oras si il imparte in Grossbasel (Marele Basel) si Kleinbasel (Micul Basel), primul mandrindu-se cu o viata artistica de exceptie si alte atractii pe timpul zilei, iar cel de-al doilea cu o extraordinara viata de noapte.

Berna

berna
Berna / Foto: LeeYiuTung

Strazi pietruite, fantani arteziene, turnuri cu ceas impozante, dealuri captivante, case cu acoperisuri din tigla rosie si peste 500 de ani de istorie, caracterizeaza Berna, capitala Elvetiei. Dar asta nu e totul. Cea mai proeminanta trasatura a Bernei este locatia sa de-a lungul fluviului Aare. Aici exista numeroase muzee si galerii de arta, parcuri, un stadion de hochei (al doilea ca marime din Europa) si o viata de noapte iesita din comun, cu baruri si restaurante elegante.

Nu rata: daca iti place sa mergi in pub-uri, nu rata evenimentul care se organizeaza in prima zi de vineri a fiecarei luni. In cadrul lui ai sansa sa vizitezi baruri din intregul oras si sa faci cunostinta cu stilul de viata din partea locului.

Zürich

zurich
Zurich / Foto: bluejayphoto

Avand candva reputatia capitalei bancare plictisitoare a Elvetiei, Zürich s-a schimbat mult. A devenit unul dintre cele mai „trendy” orase din tara, dar mai are pana sa ajunga la freamatul si forfota ce caracterizeaza marile orase ale lumii. Locul unde se afla a patra cea mai mare bursa de marfuri din lume, este un oras al elitei, al clasei si al oamenilor la moda. Tot aici se organizeaza si cea mai mare petrecere in aer liber din intreaga Europa, Street Parade. Ea se intampla in fiecare an, in a doua sambata a lunii august.

Nu rata: o calatorie de 45 de minute cu trenul, de la aeroportul din Zürich te va duce la cea mai mare cascada din Europa, Cascada Rinului.

Majoritatea celor care viziteaza Elvetia, vin aici pentru peisajele sale de poveste. Aceasta tara are insa mult mai multe de oferit. Splendoarea sa pare sa fie nesfarsita, iar pentru a o cunoaste, ai nevoie de mult mai mult decat de brosuri turistice; trebuie sa patrunzi in inima acestei tari de poveste.

Citeste si: Fondue: romantism in traditie elvetiana

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!