Europa

Orasele de mastic din Chios

Descopera lumea fantastica a oraselor din mastic (rasina), in insula greceasca Chios (Mastihohória), un complex fortificat de asezari omenesti, de o frumusete rar intalnita. Existenta acestor orase este legata strans de “lacrimile” arborilor de mastic, care cresc numai in partea de sud a insulei. Genovezii au construit acest complex pentru a oferi un adapost familiilor care au trait aici si au cultivat acesti copaci. La un anumit moment in timpul ocupatiei lor, acestia au ridicat si fortarete pentru a-si proteja pamantul. Masacrul locuitorilor de catre turci a distrus structura economica a acestei societati.

Chios, o insulita cu sarm
Chios, o insulita cu sarm

Istoria turbulenta a acestor orase se reflecta in mod miraculos in arhitectura cladirilor: in scopuri de aparare, acestea au fost construite in largul marii si inconjurate de ziduri inalte, cu un turn central: ultima defensiva in cazul in care zidurile erau atacate de catre piratii arabi. Turnul nu are usi, dar invadatorii puteau intra folosind scari, intrucat podurile erau construite din acoperisuri. Strazile erau inguste si intunecate, cu alei ascunse, care nu numai ca ii derutau pe cotropitori, dar erau folosite si ca ascunzatori de catre localnici, acestia putandu-si planifica in tihna atacurile.

In prezent, exista numai 24 de astfel de asezari care au rezistat trecerii timpului, multe dintre ele fiind distruse de cutremurul catastrofal care a aavut loc in anul 1881. Unele orase fortareata sunt inca intacte, printre care Mestá, Pirgí, Olýmpi, Kalamotí, Véssa, Patriká, Vounó, Eláta si Kiní, alcatuind localitati medievale impresionante. Recentele lucrari de restaurare la vechile resedinte din piatra au contribuit in mod semnificativ la infrumusetarea peisajului, reusind sa recreeze atmosfera unor vremuri de mult apuse.

Farmecul caselor de piatra din oraselul Mesta [Foto: doyouspeakgossip.com]
Farmecul caselor de piatra din oraselul Mesta [Foto: doyouspeakgossip.com]
Mestá este cel mai bine pastrat oras fortificat din cadrul complexului. Un tur al acestor locuri iti va oferi sansa sa admiri cele trei castele impresionante, bisericile antice si magnificele case din piatra, construite una langa cealalta si legate intre ele prin arcade. In Pyrgí vei descoperi decoratiuni geometrice impresionante, in alb si negru, pe zidurile exterioare ale caselor, asa-numitele “ksistá”. In Avgónima, privelistea te va captiva cu siguranta, intrucat aceasta asezare se afla in apropierea insulei Psará.

La 31 de kilometri sud de orasul Chios, se afla asezarea medievala Olýmpi. Plimba-te pe aleile aidoma unui labirint, din Kalamotí, unde vei trece pe langa case din piatra cu doua etaje, care au ramas intacte de-a lungul timpului. Kallimassiá a fost aproape distrusa de cutremurul din anul 1881, dar poti descoperi inca aici ruinele turnurilor medievale si ale bisericilor locale. Savureaza o ceasca cu cafea in piata centrala si fa cunostinta cu localnicii prietenosi, care sunt extrem de dornici de a te invata cum este produs masticul, respectand o practica veche de 2500 de ani.

Arborele care produce rasina masticului
Arborele care produce rasina masticului
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Mestá este cel mai bine pastrat oras fortificat din cadrul complexului. Un tur al acestor locuri iti va oferi sansa sa admiri cele trei castele impresionante, bisericile antice si magnificele case din piatra, construite una langa cealalta si legate intre ele prin arcade. In Pyrgí vei descoperi decoratiuni geometrice impresionante, in alb si negru, pe zidurile exterioare ale caselor, asa-numitele “ksistá”. In Avgónima, privelistea te va captiva cu siguranta, intrucat aceasta asezare se afla in apropierea insulei Psará, scrie tuktuk.ro. […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!