Europa

Statiile de metrou din Moscova

Daca vizitezi Moscova, unul dintre “obiectivele” de neratat ar trebui sa fie metroul. Se stie ca statiile de metrou din capitala Rusiei sunt adevarate opere de arta, care fac din acest mijloc de transport subteran o adevarata atractie turistica. Metroul moscovit, inaugurat in 1935, are o lungime de 325,4 km, de-a lungul acestora insirandu-se nu mai putin de 195 de statii, cea mai adanca dintre ele aflandu-se la 74 m sub nivelul solului.

 Statiile construite in perioada comunista, multe dintre ele sub comanda lui Stalin, au fost considerate “palate ale poporului”: marmura alba, tavane inalte, candelabre maiestuoase, bazoreliefuri, fresce, statui din bronz, vitralii si mozaicuri – elemente fabuloase care compun si recreeaza trecutul glorios al unei societati pana la urma, falimentare. Interesant este ca dupa moartea lui Stalin, in 1953, procesul “destalinizarii” a facut ca imaginile cu acesta sa dispara treptat din statiile de metrou. De retinut si faptul ca metroul din Moscova a fost declarat in 2013 cel mai aglomerat metrou din afara Asiei.

Komsomolskaya

Statie inaugurata in 1935, cu stalpi inalti, marmura gri-albastra si podea de granit gri. Tavan impunator, in stil baroc, decorat cu opt mozaicuri ale caror teme vizeaza lupta rusilor pentru libertate si independenta.

Komsomolskaya 2 Statiile de metrou din Moscova Komsomolskaya 2 Komsomolskaya Statiile de metrou din Moscova Komsomolskaya

Novoslobodskaya

Construita in 1952 si cunoscuta pentru cele 32 de vitralii, opere ale unor artisti letoni. La capatul statiei se afla un mozaic al artistului rus Pavel Korin, intitulat „Pacea in lume”.

Novoslobodskaya Statiile de metrou din Moscova Novoslobodskaya1

Mayakovskaia

Mayakovskaya2 Statiile de metrou din Moscova Mayakovskaya2 Mayakovskaya Statiile de metrou din Moscova Mayakovskaya Mayakovskaya 3 Statiile de metrou din Moscova Mayakovskaya 3

Considerata a fi una dintre cele mai frumoase statii, a fost construita avand ca punct de plecare viziunile poetului sovietic Mayakovski asupra viitorului tarii. Are 34 mozaicuri realizate de Alexander Deyneka, cu tema „Cerul sovietic de 24 de ore”, in ideea ca atunci cand pasagerii privesc in sus, sa vada viitorul luminos al URSS-ului. In timpul celui de-al doilea razboi Mondial, statia a servit ca adapost anti-aerian.

Elektrozavodskaya

Electrozavodskaya Statiile de metrou din Moscova Electrozavodskaya Elektrozavodskaya Statiile de metrou din Moscova Elektrozavodskaya

Denumita dupa fabrica de becuri din apropiere, aceasta statie e acoperita cu sase randuri circulare de lampi incandescente si are 12 bazoreliefuri de marmura, ce reprezinta lupta natiunii in timpul razboaielor.

Shosse Entuziastov

Shosse Entuziastov Statiile de metrou din Moscova Shosse Entuziastov

Tema acestei statii este lupta poporului rus pentru libertate, de-a lungul istoriei. Multe culori si multe tipuri de marmura, sculpturi si picturi revolutionare, intre care se remarca „Flacarile libertatii”, o sculptura apartinand lui A. Kuznetov.

Ploshchad Revolyutsii

Ploshchad Revolyutsii Statiile de metrou din Moscova Ploshchad Revolyutsii

O statie ce se remarca prin cele 76 de sculpturi aranjate tematic, de la parinti impreuna cu copiii lor la atleti, studenti, agricultori, muncitori sau soldati. La intrare se afla statuia unui vames cu un caine al carui nas e mangaiat deseori de trecatori, pentru a le aduce noroc.

Viktory Park

Victory Park Statiile de metrou din Moscova Victory Park

Prospekt Mira

Prospekt Mira Statiile de metrou din Moscova Prospekt Mira

Kiyevskaya

Kiyevskaya Statiile de metrou din Moscova Kiyevskaya

Sretensky Bulvar

Sretensky Bulvar Statiile de metrou din Moscova Sretensky Bulvar

Slavyanskiy Bulvar

Slavyanskiy Bulvar Statiile de metrou din Moscova Slavyanskiy Bulvar

Taganskaja

Taganskaja Statiile de metrou din Moscova Taganskaja

Arbatskaya

Arbatskaya Statiile de metrou din Moscova Arbatskaya

Park Pobedy

Park Pobedy Statiile de metrou din Moscova Park Pobedy Park Pobedy2 Statiile de metrou din Moscova Park Pobedy21harta metrou moscova Statiile de metrou din Moscova harta metrou moscova

Fii prietenul nostru pe Facebook!

Clasament concurs ”Adu vara în TukTuk”

Fereastra Albastra, Gozo,...
Voturi: 1014
Tenerife
Voturi: 824
Apus pe plaja Otres 2 din...
Voturi: 329
La mare- Cazino Constanta...
Voturi: 154
În neantul sălbatic din...
Voturi: 94