Europa

Alberobello si casele trulli

Alberobello este o mică localitate din regiunea Puglia, aflată în sudul Italiei, mai exact în ”tocul” Cizmei. Orășelul este aflat în patrimoniul UNESCO, fiind foarte cunoscut datorită caselor sale cu acoperișuri țuguiate, denumite trulli. Aceste construcții, realizate încă din secolul 16, sunt făcute din piatră de calcar și au ziduri foarte groase, făcute fără mortar, care păstrează temperatura constantă în interior. De regulă, casele au o încăpere centrală, pătrată, și alte câteva dependințe. Sunt vopsite în alb și, de regulă, acoperișurile conice sunt decorate cu desene care au semnificații religioase sau care țin de suprstiții locale. Foarte des este întâlnită spirala, ca simbol al priceperii celui care a ridicat casa dar și al bunăstării proprietarilor.

alberobello2

Povestea acestor case bizare are legătură cu încercarea locuitorilor de a evita taxele locale și a păcăli autoritățile. În secolul 16, contele Acquaviva și-a adus aici muncitorii care tăiau pădurile și îi cultivau pământurile, le-a construit aceste tipuri de case care puteau fi lesne dărâmate dar nu a dat locului statutul de localitate. Prin urmare, până în anul 1797, Alberobello nu a fost numit ”oraș” deoarece casele trulli nu erau considerate adevărate locuințe ci mai degrabă un soi de ”corturi”. În secolul 20, ele au devenit o adevărată atracție turistică a zonei, Alberobello fiind astăzi unul dintre principalele puncte de atracție ale regiunii Puglia.

Ce poți face în Alberobello? În primul rând, să te plimbi pe străduțele pitorești, să admiri și să fotografiezi bizarele case. Dacă ți se oferă oportunitatea să vizitezi una dintre ele, nu ezita s-o faci. Orașul are două zone distincte în care casele trulli – în număr de circa 1000 – sunt aliniate de-a lungul drumului, dând senzația că te afli într-un oraș al hobiților. În districtul Rione Monti (dar nu numai) vei întâlni magazine de suveniruri (în care majoritatea lucrurilor aflate la vânzare îți vor aminti de forma conică a acoperișurilor), restaurante și baruri în care poți testa vinurile și lichiorurile locale. De asemenea, poți vizita biserica Chiesa di Sant’Antonio, care are, desigur, acoperișul conic.

În Aia Piccola, al doilea district al orașului, mai puțin invadat de turiști ca Rione Monti, vei găsi mai multă liniște și alte câteva case trulli, unele dintre ele nelocuite. Principala piață a orașului se numește Piazza del Popolo și e un spațiu plăcut în care te poți odihni pe o băncuță sau în care poți savura un espresso. Dacă ești pasionat de fotografie, un loc care-ți oferă panorame frumoase asupra orășelului se află lângă biserica Santa Lucia. Iar dacă îți place istoria, vizitează Museo del Territorio, o clădire care reunește 10 case trulli și în care vei învăța despre vremurile apuse ale locului dar și despre obiceiurile localnicilor.

În Alberobello se ajunge ușor cu trenul, de la Bari, gara orașului aflându-se la 5 minute de mers pe jos de centru. Dacă vrei să-ți petreci câteva zile aici, poți sta într-un hotel în formă de trulli sau, mai bine, poți închiria o casă trulli, pentru a trăi o experiență autentică.

(Foto: via kleberly.com)

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!