Europa

Top 10 atracții turistice din Ungaria

Ungaria e faimoasă pentru gulaș și papricaș, pentru vinurile de calitate și palincă dar și pentru multe alte lucruri care țin mai puțin de gastronomie și mai mult de geografie.

Traversată de Dunăre, care străpunge capitala Budapesta, împărțind orașul în două zone cu personalități distincte, Ungaria provoacă vizitatorul și cu alte locuri și zone frumoase pe care mulți români, în special din vestul și centru țării, au avut ocazia să le viziteze, fie în vacanțe, fie în trecere spre alte țări din Occident. Mai jos trecem în revistă doar zece dintre principalele obiective turistice din Ungaria, cu mențiunea că ele sunt mult mai multe și că așteptăm în comentarii noi sugestii.

10 Parcul Național Hortobagy


Hortobagy
este primul parc național al Ungariei, ca ordine cronologică, el datând din anul 1973. Este cea mai mare zonă protejată a țării și cea mai mare suprafață de teren cu iarbă semi-naturală din Europa, o stepă alcalină care datează de acum 10.000 de ani. Aici animalele (printre care caii sălbatici) trăiesc încă din Epoca de Gheață. Cailor li se adaugă taurul și bivolul de apă. E un loc perfect pentru cei pasionați de observarea de păsări, în rezervație trăind 342 de specii. Una dintre atracții este Podul cu Nouă Arcuri, care a fost construit la jumătatea secolului 19 pentru a facilita drumul oamenilor care erau nevoiți să traverseze terenurile mlăștinoase inundate. Un alt loc de văzut este moara Karcag, de asemenea construită în secolul 19.

9 Debrecen

Debrecen, unul dintre marile orase din Ungaria

Orașul Debrecen a servit drept capitală a Ungariei în câteva rânduri, devenind odată cu trecerea secolelor un important centru cultural. În bună măsură distrus de bombardamentele din timpul celui de-al doilea Război Mondial, Debrecen este considerat astăzi centrul intelectual al țării, acest renume luând amploare încă din 1538, odată cu fondarea Colegiului Calvinist, care în zilele noastre poartă denumirea de Universitatea Debrecen și care a devenit celebru pentru arhitectura lui. Orașul se mai remarcă prin faptul că este o scenă muzicală de mare interes, fiind totodată gazdă a concursului internațional coral Bela Bartok. Printre alte atracții se numără Marea Biserică Reformată – cea mai mare biserică protestantă din Ungaria, Muzeul Deri (cu colecțiile lui de obiecte egiptene) și Carnavalul Florilor, care se desfășoară anual.

8 Gyor

Gyor (Foto: blog.kudoybook.com)

Având rădăcini bine înfipte în perioadele celtă și romană, orașul Gyor s-a aflat de-a lungul istoriei sub comanda mongolilor, a maghiarilor, a cehilor și a otomanilor, cea mai mare bătălie purtată de locuitorii lui ducându-se împotriva celor din urmă. Gyor se află între Budapesta și Viena și e un oraș foarte potrivit pentru o vizită, fie ea și ca oprire de o noapte. La aproape fiecare pas poți da peste clădiri vechi și statui frumoase. Orașul Vechi, aflat pe dealul Kaptalan, se află chiar la confluența Dunării cu râurile Raba și Rebca. De neratat este și biserica Sf. Ignatius de Loyola, o catedrală benedictină frumos împodobită, pe care vizitatorii o descriu ca fiind ”hrană pentru suflet”.

7 Parcul Național Aggtelek

Peșterile din Aggtelek (Foto: ieger.com)

În caz că ești pasionat de speologie, ar trebui să pui Parcul Aggtelek pe lista ta. Acesta se află în nordul Ungariei, la circa trei ore de condus din Budapesta și adăpostește peștera cu cel mai mare nmăr de stalactite din Europa. O experiență unică este participarea la unul dintre concertele care se țin în interior la Baradla. Parcul este o zonă protejată, îm unele porțiuni accesul turiștilor e restricționat dar există suficient de multe trasee care se pot urma și de-a lungul cărora poți observa flora și fauna din acest frumos parc național, laolaltă cu vizitarea câtorva sate care se află chiar pe teritoriul lui.

6 Pecs

Foto: pecs tensipecs.hu

Pecs e un oraș multicultural, în care diverse grupuri etnice coabitează în prietenie, motiv pentru care a devenit unul dintre Orașele Păcii, sub egida UNESCO. Este orașul în care a luat ființă prima universitate din Ungaria, în anul 1367, și s-a aflat de-a lungul vremii sub cârmuire romană, creștină și otomană. Un climat temperat, muzee frumoase, clădiri medievale și vinuri bune – toate acestea fac din Pecs o destinație turistică din ce în ce mai dorită. Printre punctele de interes se numără Catedraka, Szchenyi Ter, Sinagoga și moscheea Pasha Gazzi Kassim.

5 Heviz

Lacul Heviz

Dacă te relaxează să te scufunzi într-un izvor de apă termală, atunci trebuie să vizitezi Heviz, unul dintre cele mai mari lacuri cu apa termală din lume. Temperatura apei variază de la 24 la 37 de grade, făcând înotul extrem de plăcut. Apa curge suficient de repede încât să se facă o schimbare naturală a ei odată la 3 zile și jumătate și să se mențină curată. Heviz se află lângă Balaton și e celebru pentru resorturile ce-l înconjoară, care dispun de spa-uri de calitate. După ce înoți în aceste ape termale, cu efecte curative, e posibil să-ți vină cheful de a face drumeții în pădurea din apropiere sau de a lua parte la un festival sau la un concert în aer liber.

4 Eger

Foto: ieger.com

Eger este al doilea cel mai mare oraș din nordul Ungariei și este cunoscut pentru câteva lucruri: a fost întemeiat de Ștefan I, primul rege maghiar, în secolul 10, după care a devenit faimos pentru frumoasele clădiri în stil baroc. Regele a mai fondat o catedrală episcopală, care a rămas un important element al orașului și în ziua de azi. Catedrala a fost construită pe Dealul Castelului, orașul dezvoltându-se apoi în jurul ei. Castelul și catedrala sunt cele mai importante atracții turistice, urmate de Valea Femeilor, o serie de crame și restaurante construite în dealurile înconjurătoare. Vizitează și minaretul Torok Kori, cel mai nordic minaret turcesc al Europei, cu ale lui 150 de trepte până în vârful de unde priveliștea e încântătoare.

3 Sopron

Sopron (Foto: Balázs Danyi)

Întemeiat pe vremea Imperiului Roman, Sopron a fost mai apoi un oraș sub stăpânire austro-ungară, până în anul 1921 când s-a decis să aparțină complet de Ungaria. Poarta Supunerii este amplasată în principala piață a orașului, lângă Foișorul de Foc. Orașul a fost devastat în timpul celui de-al doilea Război Mondial dar multe dintre clădirile lui medievale au scăpat ca prin minune. Astăzi, regiunea în care se află Sopron este una dintre principalii producători de vinuri din Ungaria, fiind celebră atât pentru vinurile roșii cât și pentru cele albe. În Alpii din apropiere se pot face drumeții interesante.

2 Lacul Balaton

Lacul Balaton

Ungaria nu are ieșire la mare dar are Lacul Balaton, care ”funcționează” ca o adevărată mare, fiind principalul loc în care localnicii și turiștii vin să se relaxeze atunci când s-au săturat de plimbat pe străduțele pietruite ale orașelor medievale. Balaton este cel mai mare lac cu apă proaspătă al Europei și, totodată, o populară destinație estivală. Iarba împânzește majoritatea plajelor care înconjoară lacul dar unle resorturi și-au făcut propriile plaje artificiale, cu nisip. Siofok este ”capitala” distracției, atunci când vine vorba de Balaton, în vreme ce feriboturile transportă pasagerii din Fonyod în Badacsony, o cunoscută regiune viticolă. În partea de nord a lacului se află, de altfel, multe vii, alături de istoricul orășel Balatonfured, în care se află un ștrand cu ape termale, precum și barocul castel Festetics.

1 Budapesta

Foto: gapyear.com

Capitala Ungariei e considerată unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei, fiind principalul pol turistic al Ungariei. Budapesta e renumită pentru izvoarele termale pe care este construit, pentru a doua cea mai mare sinagogă din lume, pentru a treia cea mai mare clădire a Parlamentului din lume, pentru spectaculoasele peisaje pe care le oferă Dunărea, care împarte orașul în două zone, pentru orașul vechi și pentru multe alte lucruri pe care le-am prezentat mai pe larg, .

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!