Europa

Top 10 cele mai frumoase insule din Italia

O vacanță în Italia te duce cu gândul de cele mai multe ori la minunatele regiuni ale țării în formă de cizmă, de la Toscana la Liguria, de la Puglia la Emilia-Romagna. Nu trebuie să uităm însă că Italia are peste 80 de insule, care mai de care mai frumoase, care abia așteaptă să fie explorate și în care turismul e în floare. De la cele 17 insule care definesc frumusețea Veneției la superbele Eoliene din largul coastei Siciliei – fiecare dintre ele prezintă o diversitate peisagistică parte, o cultură deosebită și un climat de cele mai multe ori extrem de plăcut. Insulele Italiei au multe lucruri de oferit vizitatorilor, de aceea vom încerca mai jos să compunem un top al celor mai frumoase și interesante dintre ele, oricare dintre acestea putându-se transforma într-o variantă pentru o excelentă vacanță în Italia. (click pe săgeată / Următorul, pentru a le vedea pe toate):

Procida

Insula Procida

Procida este cea mai mică dintre cele trei insule populare din Golful Napoli. Una care nu are același număr de atracții precum Capri sau Ischia dar care are avantajul de a fi mult mai puțin aglomerată ca vecinele ei mai mari. E o destinație ideală pentru cei care vor o vacanță de stat cu burta la soare. Orașele principale, precum portul Marina Grande și Chiaiolella, propun spații de cazare nu foarte emancipate, restaurante decente, care servesc fructe de mare și preparate din iepure, iar plajele sunt perfecte pentru amatorii de soare și baie. Biserica San Michele, cu domul său pictat cu scena reprezentându-l pe Sfântul Mihail luptându-se cu invazivii turci, e de vizitat atunci când te plictisești de atâta plajă.

Foto: towershotelsorrento.com

Panarea

Insula Panarea

Cea mai mică dintre insulele Eoliene, aflată în nordul Siciliei, este preferata vedetelor și a călătorilor din întreaga lume. Panarea are o populație de circa 200 de locuitori și nu se poate spune despre ea că are o infrastructură deosebită, propunând doar câteva hoteluri, fapt care o menține destul de puțin aglomerată pe perioada verii. În Panarea nu există mașini: localnicii și turiștii se deplasează cu ajutorul malinuțelor de golf și a bicicletelor electrice. Mâncarea este importată și, prin urmare, scumpă. Seara, felinarele luminează întreaga insulă. Vizitatorii vin în Panarea să înoate, să facă scufundări, să facă plajă în liniște și să colinde sătucurile pitorești.

Ischia

Ischia – Castello

Ischia e cea mai mare dintre insulele aflate în Golful Napoli, de pe coasta de vest a Italiei. Plaje cu nisip și izvoare cu ape termale – iată principalele două motive pentru care Ischia e o destinație căutată, în special în weekenduri de către locuitorii din Napoli și împrejurimi. Dar și de către turiștii europeni. Majoritatea teritoriului insulei este muntos, peisajul fiind dominat de vârful vulcanic al muntelui Epomeo (789 m). Ischia are multe locuri de vizitat, începând cu Giardini Ravino, o grădină botanică aflată în Forio d’Ischia, cunoscută pentru impresionanta colecție de cactuși și alte plante înrudite, și continuând cu Castello Aragonese, un castel medieval construit de Alfonso D’Aragnona, la care se adaugă Turnul Gurvera, fortăreață din secolul 15 care a devenit simbolul insulei.

La Maddalena

Insula La Maddalena

Aflată în largul coastelor Sardiniei, La Maddalena este cea mai mare insulă din arhipelagul cu același nume. Legată de vecina Caprera printr-un istm lung, La Maddalena e accesibilă cu barca sau feribotul, curse care pleacă din Sardinia pe parcursul zilei dar și a nopții. Stânca de culoare roz din cariera de granit, aflată în apropierea orașului La Maddalena, folosită în construcția Statuii Libertății, face ca localitatea să capete o aură aparte la apusul soarelui. Acest orășel e cunoscut a avea și o viață de noapte colorată, acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care insula e vizitată. Celelalte au în vedere frumoasele plaje Bassa Trinita și Spalmatore dar și câteva forturi militare abandonate.

Lampedusa

Insula Lampedusa

Lampedusa e mai aproape de Tunisia decât de Italia, dar asta n-o împiedică să aibă una dintre cele mai frumoase plaje din lume: Plaja Iepurelui, în formă de inimă, aflată pe o insuliță adiacentă, de pe coasta de sud a Lampedusei, la care se ajunge înotând în apele limpezi ale Mediteranei. Insula e protejată, fiind una dintre puținele din Mediterană pe care țestoasele din specia Caretta Caretta vin să-și depună în siguranță ouăle. Aici sunt ideale însă și condițiile pentru practicarea scuba diving-ului sau a scufundărilor. Unul dintre cele mai populare locuri pentru diveri este în jurul statuii scufundate Madonna del Mare, acolo unde viața marină e extrem de bogată.

Lipari

Insula Lipari

Lipari e cea mai mare dintre cele șapte insule vulcanice care compun arhipelagul Eolienelor, în largul coastei de nord a Siciliei. Insula e cunoscută astăzi pentru peisajele sălbatice, orașele cu case albe și apa mării, de un albastru ireal. Activitățile de bază pentru orice turist ce vizitează Lipari sunt scuba divingul, scufundările, plimbările cu barca și drumețiile. Între celelalte atracții se remarcă Muzeul Arheologic Eolian, care adăpostește o colecție de artefacte și obiecte din necropolisul Contrada Diana, incluzând mii de sarcofagii perfect conservate de cenușa vulcanică rezultată în urma erupțiilor antice.

Foto: hotelvillaenricalipari.com

Elba

Insula Elba

Parte a arhipelagului toscan, aflat în partea de vest a Italiei, Elba e cunoscută în primul rând datorită exilului la care a fost supus Napoleon, consecința fiind că mulți vizitatori își propun să ajungă la locuințele lui de vară și de iarnă. Este a treia insulă ca mărime a Italiei, una care propune nu mai puțin de 150 de plaje, mai mari sau mai mici. Cele mai populare sunt cea de la resortul Marina di Campo, cea cu nisip super-fin de la Procchio și cea cu ape albastre de la Fetovia. Pe lângă plajă, o altă activitate populară în Elba o reprezintă drumețiile. Mai poți vizita o mină de fier, în fapt un adevărat parc, care include și un Muzeu al Mineralelor și în care există un trenuleț care te va plimba prin interiorul lui. De asemenea, nu uita să încerci celebrul limoncello, varianta de Elba, dar și vinurile locale, insula având o bogată tradiție viticolă. În privința preparatelor, nu ocoli cacciucco, un stufat de pește.

Ajungi în Elba luând un feribot din localitatea Piombino – drumul durează maxim o oră.

Capri

Insula Capri

Aflată în Golful Napoli, Capri este una dintre insulele Italiei care se laudă din plin cu trecutul ei, având rădăcini adânci înfipte inclusiv în mitologie (se spune că sirene atrăgeau aici marinarii cu cântecele lor înșelătoare). Împăratul roman Tiberius a trăit aici până la moartea lui din anul 37 d.Hr iar Villa Jovis, reședința lui, este una dintre importantele atracții turistice ale insulei. Cea mai importantă atracție naturală este celebra Blue Grotto, Peștera Albastră accesibilă doar cu barca, pe perioada fluxului. Soarele care pătrunde în interiorul peșterii dă apei o incredibilă culoare albastru-turcoaz. Ca activități pe insulă, se remarcă, de departe, plimbarea cu ascensorul de la Seggiovia, din orașul Anacapri, care te duce până pe vârful muntelui Solaro. Un drum de un sfert de oră pe parcursul căruia aparatul de fotografiat nu va avea parte de odihnă.

Pentru a ajunge în Capri ai diverse variante, cu bărci și vapoare din Napoli, de pe Coasta Amalfi și Sorrento.

Sardinia

Costa Smeralda, din insula Sardinia

Ancorată între peninsula italiană și nordul Africii, Sardinia a fost de-a lungul istoriei leagănul unor civilizații care și-au pus amprenta pe teritoriul celei de-a doua insule ca mărime a Italiei. De la strcuturile de piatră construite acum 3000 de ani de populația cunoscută drept nuraghi, până la castelele medievale și bisericile renascentiste, vizitatorii pasionați de istorie, arhitectură și cultură, nu vor rămâne dezamăgiți. Mulți turiști vin în Sardinia – pe bună dreptate! – pentru soarele fantastic și plajele deloc mai prejos, cea mai populară și mai frumoasă dintre acestea fiind Costa Smeralda, aflată în partea de nord-est. Dar ia în calcul și drumețiile, cățărările și campingul, în caz că ești o persoană foarte activă și vrei să stai departe de plajele aglomerate.

Sicilia

Taormina, cea mai frumoasă localitate din Sicilia

Sicilia este cea mai mare insulă din Marea Mediterană și, totodată, o regiune autonomă a Italiei, care include alte câteva insulițe și arhipelaguri. Patronată de vulcanul Etna, cel mai înalt vuclan în activitate, Sicilia se remarcă prin diversitatea și frumusețea aparte, atrăgând vizitatorii cu plaje superbe, orașe desprinse din povești (și din istorie), un climat blând și uscat pe tot parcursul anului. Sunt multe lucruri de văzut și făcut în Sicilia dar în mod cert pe primele locuri sunt Taormina (splendidul orășel de o eleganță desăvârșită), Cefalu, Palermo, stâncile albe (Scala dei Turchi) de lângă Agrigento, Siracusa, Erice etc.

Citește și: Test – Cât de bine cunoști Italia?

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!