Foto: Jens Klatt / Area47.at
Aventura Europa

Două zile în AREA 47, parcul de aventură din Ötztal (Austria)

Unii călători iubesc atât de mult adrenalina, încât dacă ar fi să se plimbe sărind din stâncă în stâncă, eventual legați de o frânghie și cu parașuta în spate, nu ar ezita să o facă. În Europa există câteva locuri speciale în care acest gen de ”nebuni” frumoși își regăsesc pasiunile. Unul dintre ele, poate cel mai încântător, cel mai cool și cel mai ”înspăimântător” (în termeni adrenalinici) este Area 47, din localitatea austriacă Ötztal.

Ne-am obișnuit (prea mult) ca Austria să fie o destinație de vacanță de iarnă, atâta vreme cât aici sporturile albe sunt la ele acasă. Dar vara nu-i ca iarna iar atunci când soarele și căldura pun stăpânire pe centrul Europei, Austria are un farmec magnetic prin care își atrage vizitatorii, oferindu-le argumente ce nu pot fi contrazise. Unul dintre ele este Area 47. Am fost în Ötztal pentru a descoperi acest fantastic parc de acțiune, aventură și adrenalină și am petrecut două zile în el, savurând fiecare moment.

Area 47, cel mai mare loc de joacă al Europei

Area 47 s-a deschis în 2010, din inițiativa lui Hansi Neuner, un ”vizionar” care și-a dorit dintotdeauna să creeze un paradis al aventurii. Și care, într-un final, a reușit să-și vadă visul cu ochii, înainte de a se stinge fericit, în 2015: Area 47 este parcul de joacă preferat al Austriei, o poveste de succes care atrage anual peste 250.000 de vizitatori.

Am ajuns în Area 47 după o călătorie cu trenul, de la Salzburg, traversând superba regiune Tirol, din vestul Austriei. Ötztal este, practic, o vale alpină în care cel mai important punct de reper este stațiunea Sölden dar care ”povestește” totodată despre rămășițele unei așezări omenești vechi de mii de ani și despre excelent conservata mumie a lui Ötzi, așa cum a fost denumit bărbatul care a trăit aici în urmă cu peste 3000 de ani î.Hr și care a fost descoperită în 1991, în apropiere de ghețarul Schnalstal.

Primul impact? Un omuleț cu zâmbet permanent, plin de energie și veșnic cu sacul de glume în spinare: Chris Schnöller, CEO Area 47, cel sub conducerea căruia parcul a ajuns ”one of the biggest outdoor playground in Europe”. E ”the big boss” și chiar dacă n-ai spune asta când îl vezi în tricou sau în costum de neopren vorbind cu ”băieții” sau dând o mână serioasă de ajutor la căratul bărcilor la și dinspre râu, Chris e cel care dă ora exactă a parcului și care cunoaște fiecare ingredient din această uriașă supă adrenalinică, fiecare rotiță a mecanismului care ține în viață parcul și care, la finalul zilei, produce o mulțime de bani.

”Echipa” de rafting, cu boss-ul Chris în mijloc.

Cazare într-una dintre căsuțele de lemn din incintă. Nimic extravagant, un ”basic” confortabil, care îndeamnă către socializare. Sunt cabane cu camere de două sau trei locuri iar dacă vrei ceva mai extravagant (și mai ieftin) poți alege teepees-urile, care au formă conică și care pot acomoda până la 7 persoane.

Prețuri cazare (includ micul dejun):

Teepees – 26 euro. Lodges – 42-47 euro. Camere duble și triple – 42-47 euro.

Cine are curaj să se cațăre?

Atmosfera în Area 47 e atât de relaxată încât o secundă te gândești că ai putea să trăiești aici toată viața. În primul rând, cadrul natural: pe lângă parcul cu suprafața de 66.000 mp curge râul Inn, cel pe care se desfășoară activitățile de rafting, canoeing, kayaking și riverboarding. Un munte înalt de 2000 m veghează imperturbabil complexul, oferind un peisaj dramatic în care un pictor anonim a pus laolaltă alte câteva elemente esențiale: lacul în care se ridică uriașul tobogan și toate celelalte ride-uri acvatice și zona amenajată pentru wakeboard, cu apă aproape turcoaz, pe lângă care, din când în când, trece câte un tren roșu, care completează decorul de poveste.

Zona de wakeboarding

Media de vârstă e undeva în zona 25, bărbații predomină, dar și fetele sunt puse pe treabă, mai ales că în Area 47 ai întotdeauna câte ceva de făcut:

  • Cățărări – pe un ”traseu” de 350 m (cel mai lung din Austria), dedesubtul unui pod înalt de 27 m, amatorii de senzații tari pot experimenta toate fațetele cățărării.
  • Zona acvatică – distracție pe apă, de la toboganele de diverse tipuri (m-am îngrozit doar privindu-l pe cel ce are o înclinație de aproape 90 de grade) la năzbâtiile numite blobbing, cannonball, trampolining, surf sliding sau, pentru cei și mai curajoși – cliff diving (în Area 47 vin să se antreneze inclusiv campionii celebrei competiții Red Bull Cliff Diving)
  • Zona de wakeboard – relativ recent amenajat, lacul de wakeboarding întâmpină fanii celei mai ”trendy” activități acvatice cu o suprafață de 20.000 mp, cu un cablu lung de 420 m, cu 4 tipuri de activități (wakeboard, waterski, kneeboard și wakeskate), cu obstacole și tot ce trebuie.
  • Offroad – pentru fanii motoarelor există această hală imensă (3800 mp) în care aceștia pot închiria motociclete electrice KTM E și se pot distra pe traseul excelent amenajat.
  • Outdoor – activități ce se desfășoară în cea mai mare parte pe râul Inn: rafting pe apele învolburate, canyoning de-a lungul canioanelor spectaculoase sau caving prin peșterile întunecoase.

Pentru oricare dintre aceste activități ai la dispoziție costume de neopren și orice alt accesoriu necesar. Mai mult, poți închiria camere Go Pro cu care să-ți filmezi aventura, la final întrând în posesia cardului (camerele sunt gratis, practic, plătești doar 20 euro pentru cardul de memorie).

La Area 47 am făcut primul rafting din viața mea. Ghidat de magicul comandant Chris, am vâslit de zor în tumultul râului Inn, pe un traseu, ce-i drept, mai degrabă pentru începători. La urma-urmei, totul în viață are un început, chiar dacă ”începutul” raftingului presupune să te îmbraci într-un costum în care arăți la fel de caraghios ca un extraterestru bonom. Dar raftingul e o activitate care te provoacă la mai mult și chiar dacă, în aparență, o eventuală ”evadare” inopinată din barcă poate părea periculoasă, atâta vreme cât înveți câteva reguli și, mai ales, reușești să păstrezi panica sub control, totul devine o intensă comuniune ad-hoc cu natura. Natura te stropește – tu te ștergi și râzi, ca să n-o superi, apoi vâslești mai abitir, pentru că toată schema e să fii mai rapid ca râul.

Sigur că, la finalul unei zile în care ți-ai supus trupul la tot felul de cazne (plăcute) și ți-ai setat mintea pe modul adventure, găsești în interiorul parcului și suficiente motive de bucurie omenească. De pildă, cele două restaurante – Argentinian BBQ (cu gastronomie sud-americană și fripturi generoase) și Lakeside (unde meniurile sunt variate și foarte gustoase). Inutil de spus că, într-un asemenea context, petrecerile se țin lanț, calendarul fiind încărcat cu gig-urile DJ-ilor, cu seri tematice, concerte și alte nebunii.

Așadar, dacă te afli în trecere prin Tirol, sau dacă nu te afli în trecere dar cauți un loc în care să-ți petreci câteva zile pline de momente tari, nu rata Area 47! Parcul este deschis de la începutul lui mai până la începutul lui octombrie iar toate informațiile legate de prețuri le găsești aici.

Video Area 47:

Booking.com

About the author

Eddie Tone

O experiență de peste 25 de ani în jurnalism, timp în care a fost la conducerea unor reviste de succes, precum FHM și Playboy, dar a activat și în presa de sport. O pasiune fără limite pentru călătorii și pentru descoperirea de locuri noi, despre care să povestească lumii. Mai nou, ghid licențiat, pentru a purta prietenii și cunoștințele spre zări îndepărtate. Șoferul de TukTuk te așteaptă să urci la bord!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawings



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!