" /> " /> " />
Europa

Cele două turnuri istorice din Bologna

În vremurile medievale, orașul Bologna, din nordul Italiei, arăta ca un fel de Manhattan. Sute de turnuri înalte se ridicau deasupra acoperișurilor roșii ale orașului, simbolizând statuturile familiilor înstărite, care le construiau pentru a-și demonstra puterea și influența.

Între secolele 12 și 13, Bologna avea nu mai puțin de 180 de turnuri, posibil chiar mai multe. Din păcate, în secolul 13 multe dintre ele au fost demolate iar altele pur și simplu s-au prăbușit. Cele care au rezistat au fost folosite mai târziu în diferite moduri, servind ca închisori, turnuri de veghe, clădiri rezidențiale sau magazine. Ultima demolare a avut loc în anul 1917, când două turnuri au fost puse la pământ, această acțiune făcând parte dintr-un plan ambițios de restructurare a orașului, din păcate neconcretizat.

O simulare cu toate turnurile din Bologna Evului Mediu

Astăzi, în Bologna se mai află 20 de turnuri. Cele mai cunoscute dintre ele sunt cele două care domină centrul orașului: Asinelli și Garisenda (Le Due Torri), ele devenind principalul simbol al Bolognei. Ambele turnuri sunt numite după numele familiilor care le-au ridicat. Turnul Asinelli are 97,2 metri, fiind cel mai înalt, dar mai scundul Garisenda (48 metri) are o înclinație mult mai vizibilă. Ambele au fost inițial cam la fel de înalte (60-70 m) dar când Garisenda a început să se încline, în secolul 14, înălțimea i-a fost afectată sever. În această vreme, familia Asinelli a crescut înălțimea turnului lor. În secolul 14 însă, Asinelli a intrat în proprietatea orașului, fiind transformat în închisoare. În această perioadă i-a fost adăugat un ”guler” de lemn, la înălțimea de 30 de metri, care era conectat cu turnul Garisenda, la înălțime, printr-un pod (distrus de un incendiu, în 1398).

Diferența de nivel dintre cele două turnuri e mult mai vizibilă de la distanță

Astăzi este posibil să urci în Asinelli, pe scările de lemn din interior, și să ajungi în vârful lui, de unde ți se deschid panorame frumoase asupra orașului Bologna. Scările (în număr de 498, terminate în anul 1684) sunt atât de înguste încât nu pot trece două persoane una pe lângă cealaltă. Urcușul nu este dificil, existând câteva locuri în care te poți opri ca să-ți tragi sufletul. Biletul de intrare costă 5  euro (3 euro cel redus, pentru diverse categorii de vârstă).

Scările de lemn din Turnul Asinelli

Știai că...

• E nevoie de 12270 tagliatele puse cap la cap pentru a ajunge la înălțimea turnului Asinelli (o tagliatelă clasică are, în mod normal, 8 mm) • Nu a existat niciodată un lift pentru Asinelli, deși proiecte au fost, primul fiind prezentat înainte de Expoziția Mondială din 1888. • În timpul sărbătorilor ce marcau alegerea Papei Leon al 10-lea, în anul 1513, o ghiulea trasă dintr-un tun a lovit accidental turnul Asinelli • În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, piloții de pe bombardiere puneau pariuri care dintre ei reușește să lovească cele două turnuri. Din fericire, acest lucru nu s-a întâmplat • Turnul Asinelli a fost lovit în nenumărate rânduri de fulgere, până când, în 1824, i s-a instalat un paratrăznet. În 1727 însă, pentru a-l proteja de intemperiile naturii, municipalitatea din Bologna a montat o statuie a arhanghelului Mihai. Fără rezultate concreteBooking.com

Booking.com Tururile TukTuk

Safari și plajă în Kenya

From1,780 Euro
11 zile / 10 nopți
Availability : Oricând (tur cu plecare fixă: 20 - 31 august 2018)
0

Descoperă Chiang Mai, frumoasa regiune din nordul Thailandei!

From940 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : oricând (tur fix: 3-10 noiembrie 2018)
0

Descoperă Muntenegru, secretul ascuns al Europei!

From830 Euro
8 zile / 7 nopți
Availability : Martie - Octombrie
0
1 2Booking.com

Urmărește-ne pe Facebook!