Europa

Moscheea Hagia Sofia din Istanbul

Istanbul, oras aflat la granita dintre Est si Vest si cu cerul dominat de domuri si minarete, a fost orasul favorit al creatorului lui James Bond, Ian Fleming. Aceste locuri au constituit si cadrul pentru filmele “From Russia with Love” si “The World is Not Enough”, iar cu ocazia aniversarii a 50 de la prima aparitie pe marile ecrane a lui James Bond, Istanbul a fost ales sa apara in cele mai tari scene din ultima pelicula Bond, “Skyfall”. Dintre multele minuni antice ale orasului, cea mai faimoasa este de departe moscheea Hagia Sofia.

moscheea hagia sofia

Constructia a servit drept muzeu in ultimii 77 de ani, iar inainte de asta, a reprezentat un centru religios al orasului si al intregii lumi, pentru mai mult de 1400 de ani. Hagia Sofia a aparut ca biserica in anul 537, sub domnia imparatului bizantin Justinian I, dornic sa isi depaseasca predecesorii romani, prin construirea unei structuri la o scala fara precedent. Atunci cand constructia a fost terminata, el ar fi spus, plin de modestie, ‘Oh Solomon! Te-am depasit.’

moscheea hagia sofia
Pana la aparitie vecinei, Moscheea Albastra, Hagia Sofia era cea mai mare constructie din lume

A fost cea mai mare constructie din lume in clipa in care otomanii au hotarat sa o transforme in moschee, dupa ce orasul Istanbul a fost capturat de la bizantini in anul 1453 si a reprezentat planul de executie pentru faimoasa sa vecina, Moscheea Albastra.

Vino asadar cu noi pentru a face face cunostinta cu povestile ascunse ale unei moschei unice in lume.

Poarta imparatului

Cea mai mare usa din interiorul moscheei este asa numita poarta a imparatului, care a fost folosita initial numai de catre imparatii bizantini si de anturajul acestora. O legenda spune ca usa este facuta din lemn luat de pe Arca lui Noe – Imparatul Heraclius este cunoscut pentru faptul ca in secolul 7, a plecat sa caute Arca in ceea ce este acum partea de est a Turciei. Deasupra usii se afla unul dintre faimoasele icoane din Hagia Sofia  – cel care il infatiseaza pe Isus Pantocrator (Atotputernicul).

moscheea hagia sofia
Mozaicurile de pe poarta imparatului

Omphalion

Aceste dale circulare din marmura formeaza ceea ce se numeste Omphalion – locul unde imparatii bizantini erau incoronati. Bizantinii se considerau a fi succesorii naturali ai Romei antice, dupa impartirea Imperiului Roman in partea de est si cea de vest, in secolul 4 e.n. Cu aceasta ocazie, bizantinii din est au ramas uniti cu mai bine de un mileniu mai mult decat vecinii lor din vest.

moscheea hagia sofia
Omphalionul

Icoanele

Galeria din partea superioara a moscheei adaposteste cele mai impresionante icoane din Hagia Sofia, printre ele aflandu-se cea a Imparatesei Zoe, care a trait in secolul 11. Casatorita pentru prima oara la varsta de 50 de ani, Zoe a avut trei soti si a ramas in istorie prin faptul ca s-a maritat cu un curtean de-al sau, chiar in ziua in care i-a murit primul sot (s-a spus ulterior ca acesta a fost otravit). Icoana era modificata cu mult tact de fiecare data cand un nou sot isi facea aparitia la curte.

Cupola

Cea mare mostenire arhitecturala a moscheei Hagia Sofia este fara indoiala cupola sa – care s-a dorit a fi mai mare, mai inalta si mai impresionanta decat orice alta cupola construita pana atunci – desi constructia s-a dovedit a fi gresit proiectata, prabusindu-se in intregime dupa cutremurul din anul 558. Sustinuta in prezent de 40 structuri de siguranta, cupola are inscriptionat pe ea, un verset din Coran care spune ca ‘Allah este lumina Raiului si a Pamantului.’

moscheea hagia sofia
Cupola Hagiei Sofia e impresionanta

Loja Sultanului

In timpul domniei otomane, Hagia Sofia a fost transformata intr-o “külliye”, sau un complex de actiuni sociale care aveau ca obiectiv construirea unui colegiu religios, a unei cantine si chiar a unei scoli primare. Una dintre cele mai notabile anexe care a fost construita in aceasta perioada a fost Loja Sultanului – un chiosc ridicat in secolul 18 si care permitea sultanilor otomani sa se roage in moschee fara a fi vazuti.

moscheea hagia sofia
Loja sultanului

Coloana Dorintelor

Hagia Sofia nu mai este un loc de rugaciune, dar s-a pastrat inca o superstitie legata de aceasta, inca de pe vremea lui Justinian I. Legenda spune ca daca iti bagi degetul mare intr-o mica gaura aflata pe aceasta coloana si acesta se umezeste, vei fi vindecat de toate suferintele. Cei mai cinici sunt de parere ca ai mai multe sanse sa ti umezeasca degetul in zilele aglomerate, in care inaintea ta au fost bagate multe alte degete transpirate in acea gaura.

moscheea hagia sofia
Atentie unde bagi degetele!

Moscheea Hagia Sofia se afla in cartierul Sultanahmet din Istanbul, este inchisa in zilele de luni, iar taxa de intrare este de  25 lire turcesti (cca 12 euro).

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!