Obiceiuri in lume

Obiceiuri sociale in Georgia

Georgienii sunt un popor foarte ospitalier, care trateaza strainii ca pe niste musafiri. Daca esti strain si calatoresti pe meleaguri georgiene ti s-ar putea intampla sa fii poftit la masa de catre un localnic. Acest obicei este frecvent intalnit aici si ar fi frumos din partea ta sa accepti invitatia. Probabil ca vei fi invitat la o supra, adica o petrecere cu masa festiva si foarte multe toasturi unde un corn urias plin cu vin trece din mana in mana pana cand este golit. Nu ciocni cu bere! Se spune aici ca berea este rezervata dusmanilor. In schimb, georgienilor le place sa bea si sa ciocneasca paharele pline cu coniac.

Societatea georgiana respecta o anumita ierarhie, in care varsta, statutul social si puterea sunt luate foarte in serios. Varstnicii sunt tratati cu deosebit respect si probabil ca prima persoana careia ii vei fi prezentat va fi una in varsta.

Salutul cel mai frecvent atunci cand intalnesti o persoana este gamarjoba (“buna”) insotit de o strangere de mana. Atunci cand persoanele se cunosc destul de bine, salutul poate cuprinde sarutul pe obraz. Prenumele sunt, in general, rezervate familiei si prietenilor, insa o formula acceptata de adresare cuprinde prenumele urmat de Batono, pentru barbati si Kalbatono pentru femei (Domnule/Doamna).

Cadouri se ofera in Georgia cu ocazia zilei de nastere, a Craciunului si a zilei de nume. Oamenii nu asteapta cadouri pretentioase sau prea fantezist ambalate, ci apreciaza gestul.

Daca esti invitat intr-o casa georgiana este potrivit sa oferi flori gazdei sau dulciuri ori ciocolata straina. Daca oferi flori, ai grija sa fie in numar impar, pentru ca, asemenea obiceiului romanesc, buchetele de flori in numar par se duc, de regula, la inmormantari.

In ceea ce priveste masa, manierele nu sunt foarte stricte, oamenii vor doar sa se simta bine in compania celorlalti. De obicei, gazda pune intrebari legate de preferintele culinare ale invitatului si ii ofera cateva variante din care acesta poate alege, pentru a se asigura ca masa ii este pe plac si se simte bine. Se servesc foarte multe feluri de mancare si merita gustate fiecare in parte. Odata terminata portia din farfurie, ti se va oferi o portie suplimentara, asa ca incearca sa te limitezi la cantitati mici. Si nu lasa nimic in farfurie! Mainile se tin la vedere si coatele sub nivelul mesei. In general, primul servit este cel mai in varsta de la masa. In timpul mesei, georgienii sunt plini de viata si foarte energici, asa incat, este bine sa fii pregatit in acest sens, sa nu lancezesti si sa raspunzi cum se cuvine.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

4 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • La o masă în Georgia paharul nu se duce niciodată fără un toast. Conform ritualului la fiecare masă există un tamada – persoana cea mai în vârstă sau cu rangul social cel mai înalt, care ține aceste toasturi; ceilalți meseni trebuie să răspundă fiecărui toast. Conform obiceiului primul toast mulțumește lui Dumnezeu, apoi se mulțumește familiilor, după care se bea în sănătatea fiecărui mesean. Dacă un alt participant dorește să țină un toast, acesta trebuie să ceară și să obțină permisiunea lui tamada. Georgienii fiind un popor profund creștin, după fiecare toast mesenii spun ‘Gagimargios’ (‘Așa sa ne ajute Domnul’).

    • Cine-a fost acolo, cunoaste. Multumim domnule Pimp pentru completari si va invitam, cind aveti timp, sa faceti un mic articolas despre Tbilisi.

  • […] este un sos de nuci, cremos si plin de aroma, servit cu o mare varietate de mancaruri in Georgia. In reteta de fata, el este “asortat” cu carne fiarta de pui. Kotmis satsivi este adesea un fel […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!