Europa

Ajaccio, punct de plecare pentru o vizita in Corsica

Ajaccio, capitala insulei Corsica (situata in largul coastei de sud a Frantei) este un oras elegant caracterizat prin puternicul spirit maritim si prin legatura stransa cu mostenirea sa unica: se stie ca Ajaccio este locul de nastere al militarului si omului politic Napoleon Bonaparte (1769-1821). Indiferent ca preferi plimbarile in aer liber, turul muzeelor si al catedralelor istorice, sau ca iti place sa savurezi fructe proaspete de mare, in timp ce admiri apele minunate ale Marii Mediterane, Ajaccio este cu siguranta un loc in care te vei simti bine.

Cum se ajunge in Ajaccio

Ajaccio este accesibil cu avionul sau feribotul (feriboturile pleaca din sudul Frantei, Italia si Sardinia). Odata ajuns in Corsica, poti lua un tren din Ajaccio catre alte orase de pe insula.

Cu avionul: Aeroportul Ajaccio-Campo dell’Oro se afla la 8 kilometri est de centrul orasului.

Cu feribotul: Poti lua feribotul catre Ajaccio din Franta (Toulon, Marseille sau Nisa), Italia si Sardinia (Porto Torres). Informatii despre tarife si programul de functionare, gasesti aici.

Cu trenul: Gara din Ajaccio se afla in proprietatea Chemins de fer de Corse (Caile ferate din Corsica). Gara se afla langa port si leaga Ajaccio de orasele corsicane Corte, Bastia si Calvi. Langa Ajaccio se afla doua gari mai mici: Gare des Salines aflata in nordul orasului si Gare de Campo dell’Oro, aproape de Aeroportul Ajaccio.

Ce poti vedea si face in Ajaccio

Ajaccio are radacini adanci in istorie. Asa cum spuneam, este cunoscut drept locul de nastere al lui Napoleon Bonaparte, prin urmare multe dintre locurile turistice ale orasului au legatura cu familia Bonaparte.

ajaccio

Resedinta Bonaparte (Rue St. Charles 18). Acest muzeu pastrat in conditii impecabile a fost candva casa si locul de nastere al lui Napoleon Bonaparte. Pe langa decoratiunile interioare, operele de arta si mobila familiei Bonaparte, muzeul gazduieste si o colectie de portrete si alte picturi datand din secolul 18.

Catedrala d’Ajaccio (numele sau complet este Cathédrale Notre-Dame-de-l’Assomption d’Ajaccio; situata in Rue Forcioli Conti) este o biserica romano-catolica unde a fost crestinat Napoleon, in anul 1771. Lacasul este dedicat sfintei protectoare, “La Madonuccia” („mica Madonna”) despre care se crede ca i-a protejat pe locuitorii din Ajaccio de ciuma neagra. In onoarea acesteia, in catedrala a fost pusa o pictura a Madonnei, apartinand vestitului pictor francez Eugène Delacroix.

Place de Foch este principala piata din Ajaccio, aflata in centrul orasului. In mijlocul acesteia se afla o statuie faimoasa a lui Napoleon si o fantana. Daca ti-e foame, ia ceva de mancare si savureaza un pahar de vin corsican, la una din multele cafenele aflate in Place de Foch.

ajaccio
Foch, principala piata a orasului

Muzeul Fesch (Rue Cardinal Fesch 20) adaposteste peste 1000 de picturi italiene, reprezentand numeroase stiluri, de la baroc pana la neo-clasic. Muzeul a fost construit in perioada domniei Cardinalului Fesch, unchiul pe cale materna al lui Napoleon Bonaparte.

Langa Ajaccio, se afla Valea Cinarca, renumita pentru dealurile sale verzi. Intre aceste dealuri se afla podgorii, in care se cultiva strugurii din soiul Sciacarello, care dau vinului corsican aroma piperata si cea de tanin. In regiune exista nenumarate oportunitati pentru tururi ale podgoriilor si degustari.

ajaccio
Si in jurul orasului ai multe lucruri de vazut

Unde sa mananci in Ajaccio

Bucataria corsicana este un amestec unic de elemente culinare frantuzesti si italienesti. Convinge-te la unul dintre restaurantele de mai jos.

Auberge Ajaccienne

Rue Bonaparte 4, ,20000 Ajaccio, Corsica, Franta, Tel: 06 09 76 64 57

Altru Versu

Route des Sanguinaires, 20000 Ajaccio, Corsica, France, Tel: 04 95 50 05 22

Vino del Diablo

Port de l’amiraute, 20000 Ajaccio, Corsica, France, Tel: 04 95 22 70 10

Citește mai multe și despre Corsica și deliciile ei culinare

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Prin anii 60, deplasarea cu trenul de la Ajaccio la Bastia, spre exemplu, devenise incomoda, in comparatie cu celelalte modalitati de deplasare. Se spune ca, dar ar putea sa fie doar o gluma, pentru ca societatea de cai ferate sa nu intre in faliment, statul francez a hotarat ca deplasarea cu trenul sa fie gratuita.suportand intretinerea si salariile. Deoarece nici aceasta masura nu a dus la utilizarea caii ferate de catre populatie, si cum si aici exista “nasul”, pentru a-si primi salariul, acesta trebuia sa aiba pasageri. In consecinta, deoarece in unele zone trenul se deplasa cu viteza foarte mica, “nasul” promitea oricarui drumet din apropierea caii ferate: “vino cu mine si-ti dau un franc!”.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!