Food & Drink

Totul despre tequila

E aproape inevitabil sa incerci, macar o data, sa bei tequila, aceasta bautura mexicana care a facut inconjurul lumii. Tequila se bea intr-un anume fel si are o istorie interesanta. Modul traditional de a bea tequila este sa folosesti un pahar de shot, inalt si ingust, numit caballito (‘cal mic’, ‘ponei’ sau tequillito). Capacitatea acestuia variaza intre 30 si 60 ml, in functie de stil, marime si fabricant.

tequila Caballitos se numeau initial cuernito. Ele sunt varianta moderna a coarnelor de vaca sau de taur, scobite, din care se consumau tariile si care se foloseau in cantinas sau in fabricile de mezcal. Coarnele erau spalate, dar nu si aplatizate, pentru ca cel care le folosea sa nu le poata pune jos si sa stea la povesti. Intrucat erau disponibile numai cateva astfel de pahare, fiecare dintre cei ce le utilizau trebuia sa se grabeasca si sa inmaneze unei persoane din apropiere recipientul. In timp, coarnele au inceput sa fie aplatizate, astfel incat ele puteau fi asezate pe bar, iar clientii puteau socializa mai multa vreme ‘la un pahar’. Asa s-a ajuns la caballito din zilele noastre, care au inca forma ingusta si conica, dar perfecta pentru baut a coarnelor bovinelor.

Poti gasi insa si cornuri traditionale confectionate de fermieri sau mezcaleros, care continua traditia si in zilele noastre, dar acestea sunt rar vazute in piete sau magazine. La restaurantul mexican ‘La Altena’, aflat in apropierea orasului Arandas (locul natal al marcii El Tesoro), Carlos Camarena permite clientilor sai sa guste tequila proaspata, chiar din distilerie, intr-un corn traditional de bovina, iar unii au chiar sansa sa cumpere coarne de la ferma lui Carlos, care produce inca cateva in fiecare an.

Noul pahar oficial de tequila seamana foarte mult cu paharul pentru vin: are picior inalt, iar cupa se ingusteaza in partea de sus, pentru a retine aromele. Designul paharului Riedel (denumirea sa oficiala) este rezultatul colaborarii cu CRT si cu producatorii de tequila, cu scopul de ‘’a scoate in evidenta si a imbunatati caracteristicile celor mai fine marci mexicane, Reposados, Añejos si Reservas de Casa tequilas’’. Paharele Riedel au o inaltime de 21 centimetri si o capacitate de 200 mililitri. Bautorii inveterati sustin ca Añejos sunt mai bine servite in pahare de coniac, care pastreaza mai bine aroma, permitand celui ce o bea o apreciere mai buna a buchetului licorii.

Cum se bea tequila

tequila Nu exista o regula pentru a bea tequila, dar orice bautura este cel mai bine apreciata atunci cand este bauta singura, fara a fi insotita de altceva.

Lasa deoparte deocamdata fructul de lime si sarea. Uita de amestecul de margarita. Nu adauga in niciun caz gheata. Daca vrei sa gusti aceasta bautura, bea-o mai intai curata, pentru a putea savura esentele vulcanice, pe care i le da planta de agave.

Procesul de fabricatie al tequilei traditionale dureaza mai mult, deci bautura trebuie savurata incet. Nu te grabi, pentru a avea timp sa apreciezi munca depusa pentru a aduce planta care creste pe dealurile uscate din Jalisco in paharul tau.

Unora le place sa o bea rece, in special varianta alba. Dar incearca sa o bei la temperatura camerei, daca vrei sa apreciezi in totalitate buchetul si esenta. Apoi, odata ce ai savurat caracterul bauturii, poti sa ai intotdeauna la indemana o farfurioara cu feliute de lime si sare… sau sa bei un pahar de Sangrita, o bautura traditionala non-alcoolica si condimentata, facuta din suc de portocale si de rosii, care seamana putin la gust cu Bloody Caesar.

In poemul sau ‘Asa a invatat Hildebrando Perez sa bea un shot de tequila’, Efrain Huerta scria…

‘E rusinos ca in Limaperu nu aveti

Sangrita vaduvei (suc de rosii, foarte special)

facuta de o vaduva nascuta si crescuta in Jalisco, foarte ‘tapatia’

care sa inmoaie inghititura tare de tequila.’

Soarbe tequila incet si cu blandete, pentru a savura aroma, esenta si gustul. Bea-o ca si cum ai bea un vin bun. Viata e prea scurta ca sa ratezi savurarea tequilei asa cum trebuie. In Artes de Mexico nr. 27, Vicente Quirarte, compara datul rapid pe gat al unui shot de tequila, cu ‘favorurile platite pentru o partida de sex adolescentin si plin de anxietate’.

Sare si lime

Daca alegi aceste ingrediente, ordinea potrivita, folosita in cadrul metodei traditionale de a bea tequila este: sare-tequila-lime. Linge-soarbe-musca.

Da cu limba pe palma, in zona dintre degetul mare si aratator, pentru a o inmuia. Presara putina sare in locul acesta umed. Apoi linge-o. Bea tequila. Acum musca dintr-o felie de lime.

tequila In anul 1930, partea de nord a Mexicului a fost lovita de o epidemie de gripa spaniola. Doctorii au prescris drept cel mai bun medicament in lupta cu aceasta boala, tequila. De atunci, tequila se bea cu lime si sare, asa cum a fost ea recomandata initial.

Asa cum scria Alvaro Mutis in poemul sau:

‘Tequila este frecvent acompaniata de doi insotitori :

sarea si lime

In plus este intotdeauna dornica de dialog,

sprijinita de nimic altceva decat de transparenta sa lucitoare.’

Negustorii arabi au adus fructul de lime – Citrus aurantifolia – in Africa de Nord si Orientul Apropiat, spre sfarsitul secolului 10. Cruciatii au adus lime la intoarcerea lor acasa, in secolele 12 si 13, pentru a o planta in regiunea mediteraneeana, inclusiv in Spania. Columb este cel care a introdus lime in Lumea Noua. Imigrantii spanioli au adus fructul in Florida, unde succesul de care s-a bucurat cultivarea sa in Arhipelagul Florida Keys i-a adus acestei zone numele de Key Lime.

tequila

N-a trecut mult timp pana cand fructele de lime au ajuns la tarmurile Mexicului, unde soiurile au derivat intr-o varietate proprie, lime mexicane, sau lime ale barmanului. Fructele de lime mexicane au cea mai subtire coaja dintre toate citricele. Aceasta inseamna ca depozitarea la rece face ca fructele sa se deshidrateze foarte repede, astfel incat durata lor de viata este foarte mica, iar cele cumparate de la magazin rareori isi pastreaza aroma. Iubitorii de tequila vor alege intotdeauna limele mexicane proaspete.

Aceeasi regula se aplica si in cazul mezcalului. Totul se face fara graba. Savureaza aroma bogata si usor afumata a acestei bauturi. Intrucat mezcalul are o esenta tare, el tolereaza foarte bine lime si este absolut delicios in combinatie cu Sangrita.

Cocktailurile si bauturile care seamana la gust cu margarita pot sa nu aiba deloc tequila adevarata in ele – ele sunt de obicei preparate siropoase cu alcool si arome. Unele pot folosi sucuri si uneori nectar de agave, de unde si asemanarea cu tequila.

tequila

In anul 1997, vazand ca piata e in crestere, cei de la compania Herradura au introdus propriul lor concentrat – New Mix (Noul Amestec): suc de grapefruit si tequila adevarata. In prezent, ei ofera amestecuri diferite. Si alte distilerii le-au urmat exemplul – dar acestea nu sunt bauturi mexicane traditionale, reprezentand doar o incercare de a satisface capriciile pietei nord-americane si de a castiga o cota de piata in Mexic – unde se inregistreaza cel mai mare consum de suc acidulat la cutie pe cap de om, din lume. Unele dintre aceste noi bauturi sunt insa racoritoare si o alternativa foarte placuta a berii, asa ca incearca-le cu incredere.

Trabucurile: Unii consumatori si unele distilerii fac o asociere intre tequila de calitate si trabucurile de calitate. Dar ai grija: chiar si un trabuc de firma ii poate determina pe cei aflati intr-o camera sa plece, datorita mirosului sau puternic. Multi oameni gasesc ca fumatul este incompatibil cu bauturile fine sau cu mancarea, altii contrazic aceasta parere. Intra pe www.cigarstradicion.com pentru a afla si un alt punct de vedere, care asociaza foarte bine tequila Sauza cu trabucurile.

Mahmureala

O tequila, doua tequila, trei tequila, la pamant. (George Carlin)

Mahmureala e provocata de cateva lucruri, printre care (in majoritatea cazurilor) consumul de alcool in exces, dar si chimicalele si aditivii continuti de acesta, deshidratarea si epuizarea rezervei de vitamina B. Este usor sa eviti prima cauza. Bea responsabil si cu moderatie.

tequila

A doua cauza e mai complicata. Chimicalele sunt rezultatul natural al fermentatiei si sunt responsabile in majoritatea cazurilor pentru gustul, aroma si culoarea  bauturilor alcoolice. Ele iti pot afecta organismul in multe feluri, unele dintre ele destul de neplacute, dar acest lucru nu se intampla intotdeauna. Unele componente chimice deriva din aditivi, cum ar fi zincul, care se adauga lichiorurilor dulci pentru a imbunatati aroma acestora. Cel mai rau compus chimic este alcoolul de metil (metanolul), care te poate afecta in mod foarte grav. Toate alcoolurile etilice (etanolul) – chestiile pe care le cumperi pentru a le bea – contin metanol. Tequila poate avea un continut de 2-metil-1-butanol si 2-feniletanol, proportie mai mare in tequila 100% naturala, decat in cea in amestec, potrivit unui raport al Societatii Americane de Chimie.

Varianta din agava pura are un nivel mai ridicat al metanolului, 2-metil-1-butanol si 2-feniletanol, au descoperit oamenii de stiinta.

Zaharul si aditivii din alcool (sau  amestecurile din cocktailuri) determina si ele o stare  de rau in dimineata de dupa. Cocktailurile care folosesc sucuri din fructe in loc de amestecuri preparate dinainte si nectar de agave, in loc de zahar alb sunt mai sanatoase, iar probabilitatea producerii mahmurelii in cazul lor, este mica. Desigur, consumul in exces va da dureri de cap, indiferent de ingredientele folosite.

In general, bauturile spirtoase limpezi si vinul alb au mai putine chimicale decat vinul rosu si bauturile colorate, precum bourbon-ul si berea neagra.Tequila 100% naturala are mai putine chimicale decat majoritatea bauturilor alcoolice, in special cele albe. Tequila in amestec are aditivi care accentueaza starea de mahmureala. Alegerea cu grija a bauturilor este importanta.

Alt sfat ar fi sa iei in fiecare zi un complex de vitamine B si unul inainte de momentul in care ti-ai planificat o socializare mai serioasa. Ia o capsula de N-acetilcisteina inainte si dupa ce bei. Bea apa in timp ce bei alcool. Si mananca ceva atunci cand bei, pentru a incetini absorbtia alcoolului in sange.

Organismul tau arde alcoolul in medie cu o rata de 30 ml pe ora. Lasa alcoolul sa arda intr-un timp mai indelungat si el iti va ajunge la creier intr-o proportie mai mica.

Viermele de tequila

E un mit! Mai exact, nici vorba de traditie mexicana care spune ca tequila “adevarata” are un vierme in sticla. E doar un element de marketing, inventat de americani pentru a spori vanzarile. E drept, unele sticle de mezcal contin un vierme, denumit gusano, practic o larva de fluture (Hipopta Agavis). Dar autoritatile mexicane interzic introducerea oricaror insecte sau larve in sticlele de tequila.

Citește și despre ce este și cum se bea mate

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] Vrei sa traiesti senzatii tari alaturi de o enchilada? Sensibilitatea mexicana pentru influentele pline de farmec, se vede si la masa, in mancarurile servite mai ales in zilele de sarbatoare. Datorita istoriei acestei tari, in bucataria din Mexic se regasesc numeroase elemente culinare specifice Spaniei, dar si franceze si africane. Predomina preparatele pe baza de porumb si fasole – pregatite intr-o multitudine de forme, printre care tacos, enchiladas si quesadillas. Si cine poate uita de viermele care te asteapta la fundul sticlei de Mezcal? Ca sa nu mai vorbim de tequila… […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!