Vatican
Foto: TomasSereda
Europa Ghiduri turistice

Cum sa vizitezi Vaticanul

ghid roma icon

In multimea de turisti care umplu noaptea pietele din Roma, iti poti da seama cu usurinta cine si-a petrecut respectiva zi in Vatican. Uita-te numai la fetele visatoare care revad cu ochii mintii frescele magnifice, la genunchii care tremura in urma plimbarilor lungi pe langa toate splendorile orasului si priveste oamenii care radiaza calm si liniste – chiar si atunci cand pizza comandata intarzie sa apara. Vatican nu este doar cel mai mic stat din lume, o enclava a Romei: este o mica natiune si o adevarata capodopera.

Daca vei arunca o privire asupra sugestiilor de calatorie in acest stat papal independent, vei putea vedea mai multe intr-o singura zi decat ai vedea intr-o luna la opera.

vatican scari
Scara Bramante, de la ieșirea din muzeele Vatocanului / Foto: jommalibo

Muzeele din Vatican

Desi are o suprafata de numai 0,44 kilometri patrati si este cel mai mic stat suveran din lume, Vaticanul este un labirint de comori lipite una de cealalta. In muzeele din Vatican, vei parcurge aproape doi kilometri trecand pe langa comori de arta clasica, din Grecia antica si pana in perioada Renasterii, asta inainte de a ajunge la Capela Sixtina – de unde incepe un tur optional de inca vreo trei kilometri, printre colectiile etrusce si egiptene. A te grabi sa il intalnesti pe Michelangelo este o greseala pe care numai un incepator o poate face. Salile cu operele lui Rafael te vor opri din drum, doar cat sa arunci un ochi asupra capodoperelor unui alt mare maestru al artei renascentiste.

fresce vatican
Fresce în muzeele Vaticanului / Foto: Canva Photos

Capela Sixtina

Una dintre capodoperele lumii este uluitoarea Capela Sixtina cu frescele de pe tavan apartinandu-i marelui Michelangelo si infatisandu-l pe Adam readus la viata de Dumnezeu, numai cu ajutorul degetului aratator. Semnele din interior cer vizitatorilor capelei sa pastreze linistea, dar oricum nu vei putea vorbi intrucat gura ta va ramane mai mult cascata. Nicio pregatire prealabila nu este suficienta pentru a putea descrie gestul simplu dar incarcat de forta al Atotputernicului – dar pentru a putea fi martor al maretiei sale, trebuie sa faci rezervare din timp pe Internet si sa ai pasaportul la tine, pentru a putea intra in palatul papal din Vatican, asta nu mai tarziu de ora 12.30.

Capela Sixtină
Capela Sixtină

Pauza de pranz

Inainte de a incerca o ascensiune pentru a vedea privelistile panoramice magnifice ale orasului Roma, baga ceva in stomac. Ca si sfat: in locurile aflate cel mai aproape de Sf Petru nu se mananca tocmai bine. Pentru un pranz memorabil si care iti va incanta papilele gustative, mergi la Mondo Arancina (www.mondoarancina.it), restaurant specializat in gastronomie siciliana: chiftele prajite din orez cu branza mozzarella de capra, servite la alegere cu sos ragu, legume de sezon, cerneala de calmar sau ansoave. Pentru a ajunge acolo, iesi din Capela Sixtina, ia metrul de la statia Muzeul Vatican pana la urmatoarea oprire, Lepanto, sau mergi pe jos pe Via Germanico pana la Via Marcantonio Colonna.

Restaurantul Mondo Arancina

Piata Sf. Petru

Privelistea cea mai frumoasa a Pietei Sf. Petru impodobita de coloanele lui Bernini, ti se va asterne in fata ochilor la orele amiezii, atunci cand soarele se joaca de-a v-ati ascunselea printre cele patru siruri de coloane dorice. Pentru a primi de aproape binecuvantarea Papei, trebuie sa ajungi in piata inainte de pranz, in zilele de duminica. Mai poti beneficia de bilete gratuite si miercurea, la ora 11, in perioada cuprinsa intre lunile septembrie-iunie. Tot ce trebuie sa faci este sa completezi o cerere oficiala online (www.vatican.va), sa o trimiti prin fax Pontificatului (+39 (0)6 6988 5863), urmand ca biletele sa le ridici de sub colonade, in partea dreapta a pietei.

vatican san pietro
Foto: Pixabay

Bazilica Sf. Petru

Indiferent cand treci pragul Bazilicii Sf. Petru, experienta este una cu adevarat sublima. Razele soarelui patrund prin ferestrele domului, luminand capetele vizitatorilor si baldachinul lui Bernini, inainte de a invalui podelele masivului naos. Tronul Sf. Petru straluceste mistic in absida si este invaluit de o lumina aurie. Arheologii au descoperit recent ceea ce se crede a fi ramasitele Sf. Petru; vizitele la mormantul acestuia pot fi planificate din timp pentru cei cu varsta peste 15 ani, cererile fiind trimise prin e-mail la Ufficio Scavi (scavi@fsp.va; pretul unui bilet este de 10 euro). Cei mai duri ar putea crede ca nu vor fi impresionati aici – dar langa usa se afla Pietà lui Michelangelo, sculptura nepieritoare infatisand-o pe Madonna leganandu-si fiul mort cu atat de multa durere, incat pana si marmura de Carrara pare ca straluceste datorita lacrimilor sale.

Bazilica San Pietro
Bazilica San Pietro / Foto: Leonid Andronov

Cupola Bazilicii Sf. Petru

Pastreaza-ti ultimele resurse pentru cealalta capodopera a lui Michelangelo: cupola, la care se ajunge printr-o usa aflata in partea dreapta a bazilicii, la capatul unei ascensiuni cu un lift si parcurgerii a 320 de trepte inguste care te vor duce in varf. Rasfata-ti ochii cu privelistea dealurilor Romei scaldate in lumina rosiatica aurie si asculta clopotele care bat vestind apusul soarelui si ‘aperitivi’ (happy hour).

Intoarcerea in Roma

Revigoreaza-te dupa experienta unica traita in Vatican la Passaguai, o crama aflata chiar langa zidurile orasului, unde poti savura un pahar de vin sau bere, alaturi de platouri cu branzeturi si mezeluri, care vor satisface chiar si cele mai rafinate gusturi. Pe masura ce cerul capata o culoare indigo, reintoarce-te in lumea seculara aflata de-a lungul fluviului Tibru, pe podul Sant’Angelo, datand din Roma antica si ale carui balustrade sunt impodobite de statuile lui Bernini, infatisand ingeri. Dupa ce ai petrecut o zi in Vatican, cu siguranta vei vedea lumea cu alti ochi.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

2 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • […] In multimea de turisti care umplu noaptea pietele din Roma, iti poti da seama cu usurinta cine si-a petrecut respectiva zi in Vatican. Uita-te numai la fetele visatoare care revad cu ochii mintii frescele magnifice, la genunchii care tremura in urma plimbarilor lungi pe langa toate splendorile orasului si priveste oamenii care radiaza calm si liniste – chiar si atunci cand pizza comandata intarzie sa apara. (Citeste mai mult…) […]



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!