atractii turistice din Slovenia
Foto: Natalia Deriabina
Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Slovenia

Situata in partea de est a muntilor Alpi din Europa Centrala, de-a lungul coastei de nord a Marii Adriatice, se afla Slovenia. Tara este marginita la nord de Austria, in partea de nord-est de Ungaria, la sud de Croatia, iar in sud-vest de Italia. Nu exista niciun dubiu ca orasele slovene sunt marturia influentei dominatiilor din trecut, care se regasesc in stilurile arhitecturale austriece si italiene, care abunda in zona. Iata in cele ce urmeaza 10 atractii turistice din Slovenia, pe care ar fi bine sa nu le ratezi daca alegi sa-ti petreci vacanta in aceasta tara:

1 Bled si Lacul Bled

lacul bled
Lacul Bled e amplasat într-un peisaj mirific / Foto: Canva Photos

Statiunea alpina situata langa lacul pitoresc si romantic, pe care se afla o incantatoare insula. Atunci cand vizitezi Bled, aventureaza-te in Srednja Vas pentru a vedea cateva sate traditionale. Fa o calatorie pana la muntele Pokljuka, de unde incep mai toate ascensiunile catre Alpii Iulieni.

2 Ljubljana

Ljubljana
Ljubljana e un oraș romantic / Foto: kasto

Capitala Sloveniei este minunata in orice anotimp al anului. Daca ai vizitat Praga, Ljubljana iti va parea o versiune in miniatura a capitalei Republicii Cehe. Este popular pentru vacantele de iarna, mai ales in perioada sarbatorilor, atunci cand orasul este impodobit ca in povesti.

La prima plimbare prin Ljubljana iti vei da seama ca e un oras special dupa ce-i remarci numeroasele statui cu dragoni care-l impodobesc. Conform legendei, Iason si argonautii au casapit un monstru de acest gen in Ljubljana. Insa dincolo de dragoni, orasul e plin de claduri cu o arhitectura superba, ce dateaza din perioada baroca. te vor impresiona si micutele piete care impanzesc Centrul Vechi, iar deasupra capitalei troneaza castelul Ljubljana, la care se ajunge cu un teleferic (in caz ca nu esti suficient de vanjos incat sa ajungi pe jos) si de unde ai o frumoasa panorama asupra imprejurimilor.

3 Piran

piran
Piran / Foto: Hans Harms

In sud-vestul Sloveniei, pe coasta Marii Adriatice, se afla statiunea denumita Piran. Destinatia e o reminiscenta a vremurilor in care Imperiul Venetia a pus stapanire pe aceste locuri pentru mai bine de 5 secole. Piran e o localitate micuta, dar are un sarm istoric de netagaduit. Iubitorii de informatii istorice ii vor explora cu nesat stradutele, din piata centrala (denumita Tartinjiev) pana la cea mai veche cladire a orasului (Casa Venetiana) sau biserica Sf. Gheorghe. In Piran te poti plimba pana pe crestele zidurilor orasului, dupa cum o poti face si pe faleza, de unde te poti arunca in apele limpezi ale Adriaticii.

In localitatea Sečovlje, aflata in apropiere se afla o salina care te va face sa te simti ca pasesti in alta lume.

4 Pesterile Postojna

pesteri postojna
Formațiuni carstice în peșterile Postojna / Foto: Goran Stimac

Postojna e un orășel din sud-vestul Sloveniei, transformat într-o destinație obligatorie pentru orice călător, datorită unor peisaje unice și al unei atracții pe măsură. Aici se află un sistem de peșteri ce se întind pe suprafața a 20 km de camere și galerii, într-unele dintre acestea tavanul aflându-se la înîlțimea de 50 m. Există chiar și posibilitatea de a face un tur cu un trenuleț care te poartă prin diversele zone ale peșterilor, după cum prin altele poți face plimbări pe jos.

Castelul Postojna
Castelul Postojna / Foto: Nadia Iatunova

În nordul Potojnei se află un castel medieval care e construit la intrarea într-o peșteră, creându-se astfel o imagine arhitectonică spectaculoasă.

5 Kranjska Gora si Alpii Iulieni

alpii iulieni
Alpii Iulieni / Foto: Bepsimage

Partiile de schi atrag localnici si turisti deopotriva, iar Slovenia e o tara renumita pentru multiplele posibilitati de practicare a sporturilor de iarna. Cele mai populare statiuni pentru schi sunt Cerkno, Kanin, Krvavec, Mariborsko Pohorje, Rogla si Vogel.

Kranjska Gora
Kranjska Gora, pe timp de irană / Foto: fury123

Dar cea mai cunoscuta dintre toate destinatiile este Kranjska Gora, aflata in nord-vestul tarii. Pe timp de iarna, Kranjska Gora e doldora de turisti care vin sa practice schiul si snowboardingul in special fiindca aici zapada cade constant si este de foarte buna calitate. Vara, aici se pot face drumetii, pe jos sau in seile bicicletelor. Si chiar daca nu esti un mare sportiv, Kranjska Gora e o excelenta zona de petrecere a unei vacante relaxante, aici aflandu-se si multe hoteluri si restaurante de foarte buna calitate.

6 Râul Soča

soca river
Râul Soca / Foto: mthaler

Soča e considerat unul dintre putinele rauri din lume care isi pastreaza pe toata lungime sa apele de culoarea speciala (un turcoaz superb). El curge prin Valea Trenta, apoi traverseaza Italia.

Valea raului e spectaculoasa prin peisaje, dar si prin flora si fauna pe care le gazduieste. Daca faci parte dintre cei carora le place adrenalina, de-a lungul raului ti se ofera diverse posibilitati de satisfacere a acestor „porniri”, de la paragliding la rafting. Iar daca iti doresti ceva mai calm, poti calari un cal pe potecile montane sau poti face drumetii pigmentate de picnicuri in decoruri de vis.

7 Parcul National Triglav

Parcul Național Triglav
Parcul Național Triglav / Foto: Christoph Oberschneider

Canyoning, paragliding si rafting sunt numai cateva dintre sporturile pe care le poti practica in Parcul National Triglav, in zona cunoscuta sub numele Posočje. Parcul, denumit dupa cel mai inalt munte din Slovenia (si unicul de acest gen din tara), ofera insa mult mai multe oportunitati de distractie in mijlocul naturii si se afla la mica distanta de capitala tarii, Ljubljana.

8 Muzeul de la Castelul Bled

castelul bled
Castelul Bled / Foto: TAGSTOCK1

Situat in incaperile in stil baroc ale castelului, muzeul prezinta istoria si evenimentele care au avut loc in aceasta regiune. Camerele expun artefacte datand de pe vremea primei asezari omenesti de aici, pana in zilele noastre, cu diferite prezentari culturale. Aici se afla vestita brosa ‘Pasarea Paradisului’, datand din secolul 6 si simbolizand bogatia si viata.

9 Celje

celje
Foto: Canva Photos

Unul dintre cele mai vechi orase din Slovenia este Celje, o localitate cocotata pe malurile raului Savinja. Principala atractie a lui este castelul de dimensiuni considerabile, ridicat in secolul 14, care strajuieste orasul de pe varful unui deal. Poti petrece o zi in Celje facand o plimbare prin Centrul Vechi, acolo unde cladirile dateaza din vremuri medievale, ii poti admira arhitectura si te poti opri la unul dintre restaurantele din zona pentru a gusta din delicioasele preparate locale.

10 Maribor

maribor atractii turistice din Slovenia
Maribor, al doilea oraș ca mărime al Sloveniei / Foto: csakisti

Dupa Ljubljana, Maribor e al doilea oras ca marime al tarii si una dintre principalele atractii turistice din Slovenia. Aflat in apropierea granitei cu Austria, Maribor a fost construit de-a lungul raului Drava si e cunoscut in special pentru industria viticola care infloreste in jurul lui. In Maribor poti vizita Stara trta, cea mai veche podgorie din lume, care produce struguri încă de acum 450 de ani. Fa un tur viticol dar nu rata nici principalele piete ale orasului, pline de sarmul conferit de arhitectura istorica: Slomskov, Piata Principala si Piata Castelului.

Citeste si: Ce sa faci si ce sa vezi in Ljubljana

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

3 Comments

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!