Europa Top 10

Top 10 atractii turistice din Irlanda

Din vremurile preistorice pana la crestinism si epocile vikingilor si normanzilor, Irlanda moderna are la baza o mostenire istorica de exceptie.

Istoria acestei tari incepe in anul 8000 i.e.n., atunci cand primul grup de vanatori au venit aici din Europa. Din fericire, multe dovezi ale istoriei bogate ale Irlandei s-au pastrat inca, avand sansa – daca vii aici – sa admiri siturile arheologice si istorice, castelele si alte locuri de o frumusete uluitoare.

Toate acestea joaca un rol important in povestea pe care Irlanda o spune intregii lumi. Un top 10 al atractiilor turistice istorice din aceasta tara, ar arata cam asa:

1. Newgrange, Comitatul Meath

Anticul mormant de la Newgrange
Anticul mormant de la Newgrange

Datand din anul 3200 i.e.n., mormantul de la Newgrange este mai vechi decat piramidele din Egipt si este in mod oficial un loc apartinand patrimoniului mondial. Un cavou imens care se intinde pe o suprafata cat cea a unui teren de fotbal, el este inconjurat de 97 de borduri sculptate in piatra. Ramasitele arse ale celor morti au fost ingropate intr-un bazin mare din piatra, aflat sub mormant, intr-o incapere la care se poata ajunge strabatand un coridor ingust. In dimineata zilei de 21 decembrie, cea mai scurta zi a anului, lumina soarelui patrunde direct in incaperea centrala a mormantului. Se crede ca aceasta este o modalitate straveche de a masura trecerea timpului, un fel de calendar al vechilor fermieri sau ca lumina are o semnificatie religioasa pentru cei trecuti in nefiinta. Newgrange face parte din complexul Bru na Boinne, care include mormintele similare, aflate la Knowth si Dowth.

2. Dealul Tara, Comitatul Meath

Dealul Tara
Dealul Tara

Dealul Tara se afla langa raul Boyne in Meath. Este un complex arheologic care se intinde intre Navan si Dunshaughlin, alcatuit din cateva monumente stravechi. Potrivit traditiei, aici s-a aflat tronul Marelui Rege ale Irlandei (Árd Rí na hÉireann). Cel mai vechi sit arheologic din Tara este Mormantul Ostaticilor, care dateaza din anul 2500 i.e.n. Dealul are 150 de metri inaltime si de aici poti admira privelistile panoramice ale campiilor din Meath.

3. Stanca Cashel, Comitatul Tipperary

Fortareata Cashel
Fortareata Cashel

Stanca nu are nimic de a face cu o stanca, asa cum este gresit inteles numele sau de catre turisti. Cashel a fost o fortareata in secolul 4. Structura sa medievala are patru edificii: capela Connac, turnul rotund, catedrala si sala corului vicarilor. Aici a fost tronul regilor din Munster, pentru cateva sute de ani, inainte de invazia normanzilor. Din pacate, s-a pastrat o foarte mica parte din structura originala a constructiei care dateaza din secolele 12 si 13.

4. Campurile Ceide, Comitatul Mayo

Campurile neolitice de la Ceide
Campurile neolitice de la Ceide

Campurile Ceide alcatuiesc un peisaj neolitic care dateaza din anul 5000 i.e.n. Acesta este cel mai vechi complex de terenuri din lume, descoperit intamplator sub o mlastina. Stancile care delimiteaza terenurile au fost gasite de un profesor care culeagea iarba in acest tinut mlastinos, in anii ’30. Au trecut peste 40 de ani pana ce lumea a inteles adevarata semnificatie a acestor terenuri. Campii, case si morminte au fost ascunse sub mlastina timp de mii de ani.

5. Clonmacnoise, Comitatul Offaly

Clonmacnoise, o manastire... aparte
Clonmacnoise, o manastire… aparte

Clonmacnoise este una dintre cele mai importante manastiri din Irlanda, care se afla pe malul raului Shannon. E a fost construita in anul 545 de catre Ciaran din Clonmacnoise. Pana in secolul 9, ea a avut legaturi foarte puternice cu regii din Connacht. Locatia sa strategica a ajutat ca ea se devina un centru al religiei, studiului, mestesugului si comertului. Impreuna cu Clonard, este una dintre cele mai faimoase constructii din Irlanda si continua sa fie vizitata de elevi din intreaga Europa.

6. Manastirea Jerpoint, Comitatul Kilkenny

Jerpoint, o manastire cisterciana
Jerpoint, o manastire cisterciana

Manastirea Jerpoint este o faimoasa manastire cisterciana, infiintata in secolul 12. Unicitatea sa este data de arcada sa sculptata. Ea a fost construita in anul 1180 de catre Donogh O’Donoghoe, Regele din Osraige si este dedicata Fecioarei Maria. Constructia a prosperat pana la “Dizolvarea Manastirilor” de catre Henry al VIII-lea.

7. Stanca si castelul Blarney, Comitatul Cork

Blarney. Irlanda in stare pura
Blarney. Irlanda in stare pura

La aproape 10 kilometri nord-vest de Comitatul Cork, se afla stanca si castelul Blarney, care dateaza din anul 1446. Castelul este construit in stil medieval, pe malul raului Martin. Desi primele fortificatii au fost construite pe aceeasi locatie, ceea ce s-a pastrat pana in zilele noastre dateaza din perioada dinastiei lui MacCarthy, regele Irlandei. Legenda spune ca daca vei saruta piatra Blarney, vei dobandi darul oratoriei.

8. Castelul Kilkenny, Killkenny

Un castel celebru: Kilkenny
Un castel celebru: Kilkenny

Castelul Killkenny este fara indoiala una dintre cele mai impresionante fortarete din Irlanda. El dateaza din anul 1191 si se remarca prin trei turnuri inalte. Desi unele dintre pietrele sale au fost inlocuite, constructia originala ii apartine lui William Marshal, primul conte de Pembroke, care l-a ridicat in scopul de a controla punctul de trecere peste raul  Nore. Castelul se afla in prezent in proprietatea Departamentului pentru Lucrari Publice si este asezat in mijlocul unui parc incantator.

9. Castelul Leap, Comitatul Offaly

Un castel bantuit: Leap
Un castel bantuit: Leap

Castelul Leap este una dintre cele mai importante atractii istorice din Irlanda, dar despre el se spune si ca este cel mai bantuit din tara. Aici au avut loc unele dintre cele mai infricosatoare evenimente. El a fost construit in secolul 15, de catre familia O’Bannon si s-a numit initial “Leap of the O’Bannons”. In anul 1513, contele din Kildare, Gerald FitzGerald a reusit sa puna mana pe castel, iar trei ani mai tarziu a atacat din nou. In anul 1557, castelul a intrat in posesia familiei O’Carrolls. In sanul familiei O’Carroll, au avut loc de-a lungul timpului rivalitati care au culminat cu crime si omoruri. Acesta este numai un scurt capitol din istoria urata a castelului.  Ulterior s-a descoperit ca aici exista si o temnita in care oamenii erau lasati sa moara.

10. Skellig Michael,Comitatul Kerry

Stanca lui Michael
Stanca lui Michael

Skelling Michael (care inseamna in traducere literara, stanca lui Michael) este o insula abrupta si stancoasa aflata in Oceanul Atlantic. Ea a fost descoperita in secolul 7 si timp de 600 de ani a fost centrul vietii monahale pentru calugarii crestini din Irlanda. In anul 1996, ea a fost inclusa in Patrimoniul Mondial al UNESCO, dar locul este mult mai cunoscut pentru faptul ca este una dintre cele mai putin accesibile manastiri din Europa. Skellig Michael este o locatie extrem de bine pastrata si ilustreaza stilul de viata ascetic al crestinilor irlandezi. Calugarii traiau aici in colibe care semanau cu niste stupuri de albine, sapate in stanca.

Citeste si: Cum sa te deplasezi in Irlanda

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!