WTF

10 piete si magazine ciudate

Atunci cand te afli in calatorie si iti programezi o zi de shopping, te-ai saturat de cladicele magazine sau mall-uri? Vrei sa-ti cheltuiesti banii pe ceva mai… spicy? Vrei sa duci acasa lucruri care sa-ti aminteasca toata viata de calatoria respectiva? Sau poate vrei sa faci un cadou de neuitat? Atunci, daca te nimeresti in vreunul din pietele si magazinele ciudate de mai jos, nu ezita sa folosesti cardul de credit.

1. Strippers World (Lumea stripperilor) – un magazin dedicat afacerii striptease-ului

Cu siguranta un magazin mai putin elegant din Australia, aceasta locatie din Perth, cu aspect de spelunca, este specializata in vanzarea de articole de imbracaminte pentru stripperi. Care inseamna in loc de lenjerie intima senzuala si cu gust, articole de imbracaminte pe care sunt inscriptionate cuvinte ‘murdare’ la adresa organelor genitale feminine. Tocuri excesiv de inalte, echipamente gen ‘dominatrix’ si fuste care sunt mai degraba curele, alcatuiesc o priveliste cu totul aparte. Dar hai sa fim seriosi, e destul de cool faptul ca exista un astfel de magazin, nu-i asa?

2. Deyrolle – cel mai infricosator magazin de animale impaiate din Paris

Daca vrei sa cumperi un elan impaiat, un schelet de broasca, un carabus urias sau un topor datand din Epoca de Piatra, unde ai putea merge? Pentru cei care locuiesc in Paris, raspunsul la intrebare este simplu: Deyrolle, care neoficial, este cel mai infricosator, dar incantator totodata, magazin cu animale impaiate din lume. Acesta a fost inaugurat in anul 1831, de catre entomologul Emile Deyrolle, iar de atunci o mare varietate de animale au fost aduse aici de catre clienti – tineri oameni de stiinta, pana la colectionari ultra-bogati. Inca de la intrarea in camera entomologica din magazin, publicul vine in contact cu creaturi de toate marimile: fluturi, iepuri, vulpi, gaste, elani, dar pentru ca senzatia de horror sa fie si mai puternica, multe dintre animalele mari au fost imbracate in haine de oameni.

3. Piata plutitoare Muara Kuin – o piata unde faci cumparaturi cu barca

Banjarmasin, Kalimantanul de Sud, (Indonezia) este asezarea cunoscuta ca fiind orasul celor 1000 de rauri. Orasul are o unicitate extrem de interesanta. Aici exista o piata traditionala cunoscuta sub numele de piata plutitoare Muara Kuin, aflata la gura raului cu acelasi nume. Comerciantii isi aduc produsele aici cu ajutorul unor mici ambarcatiuni numite “jukung”. Turistii au cu siguranta ce vedea. O astfel de ambarcatiune cara legume, fructe, peste si alte bunuri gospodaresti. Pe masura ce soarele apune, piata se inchide, comerciantii parasind-o pentru a numara roadele banesti ale muncii lor.

4. Piata Vrajitoarelor – locul unde poti cumpara cele mai ciudate feluri de amulete

Aceasta este una dintre cele mai bizare locatii comerciale din America de Sud. Aflata in capitala situata la cea mai mare inaltime din lume (3400 metri), La Paz, piata numita Calle Linares gazduieste o aglomeratie de magazine neobisnuite, unde vrajtoare, vraci, doctori traditionali, astrologi, ghicitori si magi, traiesc si muncesc. De la fetusi  de lama pentru prosperitate, pana la talismane din broaste raioase, pene de bufnita si amulete din piatra, fa cunostinta cu Piata Vrajitoarelor din Bolivia. Prin rugaciuni si ofrande aduse fetusilor de lama, vrajtoarele ii cer lui “Pachamama” – o zeitate pe care multi bolivieni o numesc ‘Mama Pamant’ – sa aduca sanatate, fericire si mai ales prosperitate. Majoritatea familiilor boliviene au cate un fetus uscat de lama, ingropat la temelia casei, pentru noroc. Cuplurile dezbracate din ceramica au ca scop imbunatatirea vietii sexuale, vindecarea impotentei si cresterea fertilitatii.

5. Piata de Voodoo Lomé – locul unde poti cumpara picioare de elefant si capete de leopard

In Lomé, Togo (Vestul Africii) exista o piata in care nu vei gasi tarabe cu fructe si legume. Aici se vand picioare de elefant, capete de leopard, maini de cimpanzeu, inimi de cal si alte parti de animale pe care ti le-ai putea sau nu imagina. Aceste articole nu servesc pentru gatit; ele sunt folosite in medicina traditionala. Macinate si transformate in bauturi sau creme, se spune despre ele ca vindeca nenumarate boli. Preotii voodoo traditionali si vracii iti administreaza potiunile. Partile de animale provin din toata Africa de Vest si la fel si cumparatorii lor.

6. Magazinul din containere Freitag – un magazine facut din containere reciclate

Compania elvetiana Freitag este responsabila pentru fabricarea unora dintre cele mai la moda genti de pe piata si asta nu pentru ca ele arata bine, ci pentru ca sunt facute din materiale reciclabile gen prelate pentru camioane, iar cureaua lor este facuta din centuri de siguranta. In anul 2006, pentru locatia lor din Zurich, fratii Freitag au decis sa continue activitatile de protejare a mediului, construind un magazin alcatuit din 17 containere navale ruginite, care arata suprinzator de bine. Cu o inaltime de 26 de metri, magazinul ofera o priveliste aparte din varf, motiv pentru care proprietarii sai au decis sa instaleze aici un telescop, pentru a facilita o mai buna observare a peisajului, alcatuit in mare parte din camioanele care trec prin zona.

7. Vechiul magazin de umbrele – locul cel mai dragut pentru a cumpara o umbrela

Vechiul magazin de umbrele este o locatie aflata in centrul orasului Launceston, in nordul Tazmaniei. Launceston este al treilea oras ca vechime din Australia. Acest magazin ridica dragalasenia la un nivel greu de suportat. Aici gasesti nenumarate jucarii vechi, prosoape de bucatarie care ar fi pe placul multor femei trecute de prima tinerete si carti kitsch-oase despre pasari si animale. Oricum numele magazinului este legat de specificul sau. Aici chiar se vand umbrele, de toate formele, marimile si culorile, fiecare dorindu-se mai tipatoare si mai colorata decat cealalta. Locuitorii din Launceston nu mai cauta umbrela standard de culoare neagra – ei pot alege una in ton cu ceea ce poarta. Rihanna, fara indoiala, ar adora aceasta locatie.

8. Rope – un magazin cu obiecte pentru cei ce au fetisuri cu scolarite japoneze

In cartierul Shibuya din Tokyo, gasesti multe magazine, restaurante si locatii interesante. Dar un magazin de care multi occidentali vorbesc atunci cand fac referire la subcultura ciudata a acestei natii, se numeste ROPE. ROPE este o locatie in care se vand articole diferite de cele care se gasesc in general intr-un magazin pentru adulti. Aici gasesti uniforme pentru scolarite, sosete si fuste pentru scolarite si cam tot ce apartine in general scolaritelor. Dar cele mai populare articole vandute sunt lenjeria intima a scolaritelor din ciclul gimnazial. Aceste articole sunt impachetate in plastic, avand atasate poza in culori a fetei careia i-au apartinut. Poti sa ii ai pentru numai 4000 yeni (in jur de 40 de dolari). Poti sa-i cumperi si en-gros. Pachetele de 10 bucati sunt vandute cu reducere! Vazand si celelalte articole oferite spre vanzare, cum ar fi colectia de fotografii ale fetelor, care se vand cu 1000 de yeni, vei constata ca toate aceste instantanee sunt perfecte si par suprinse cu aceeasi camera, asa ca probabil ca lenjeria intima nu apartine persoanei din poza. Mai ales pentru ca vanzatorul pregateste o gramada de astfel de chiloti, pentru a fi expusi pe rafturi. Deci, cine are o pasiunea pentru toate chestiile astea? Ei bine, fetisul japonez pentru tot ce are legatura cu scolaritele, se numeste ’burusera’.

9. Targul de mirese tiganci – locul unde te poti alege cu o nevasta

Imbracate in hainele lor cele mai bune si impodobite cu bijuterii din aur, mii de tinere tiganci participa la o parada, alaturi de parintii lor, in aceasta piata in aer liber. Machiate strident, tinerele vin la acest targ anual care se tine in Bulgaria, sperand sa isi gaseasca un sot, de preferat unul care sa fie dornic sa plateasca o mare suma de bani pentru viitoarea lui nevasta. La targul din orasul Mogila de langa Stara Zagora, pretul unei tinere frumoase ajunge pana la cateva mii de leva. Fratii lor mai mici vin si ei aici sa se joace si sa manance dulciuri, in timp ce noile cupluri danseaza pe capota unei masini vechi, pentru a-si exprima fericirea de a-si fi gasit jumatatea. Cateva mirese aspirante li se alatura, exprimandu-si astfel dorinta de a se marita la randul lor. Evenimentul are loc in prima sambata dupa Pastele ortodox – ziua Sf. Todor, sau Pastele Cailor. In anul 2009, acest eveniment a atras in jur de 2000 de oameni, care au venit aici din tot sudul Bulgariei, din orase precum Plovdiv, Pasardzhik, Sliven si Jambol.

10. Piata de pasari Ka Firushi – bazarul de pasari din Kabul

In Afghanistan, folosirea pasarilor pe post de animale de companie, are o traditie veche. In unul dintre cartierele vechi ale capitalei afgane, Kabul, exista un bazar care se adreseaza in special iubitorilor de pasari. Bazarul se numeste Ka Farushi – “Targul de fan”. Ka Farushi este o strada ingusta, de-a lungul careia sunt aliniate case darapanate din caramida si noroi. Strada se afla intr-un cartier prafuit, langa Moscheea albastra din Orasul Vechi si in apropiere de principalul pod care trece peste raul Kabul. Aceasta parte a orasului este un labirint de strazi inguste, unde nu pot patrunde masinile, asa ca aerul rasuna numai de cantecele melodioase ale pasarilor. In magazinele mici, vanzatorii comercializeaza canari, privighetori si alte specii de pasari mici cantatoare. In timp ce unii negustori sunt dependenti de veniturile pe care le obtin din aceasta activitate, altii – in special tinerii – o vad adesea ca pe un  hobby.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!