Europa Ghiduri turistice

TukTuk in Lefkada. Ghidul insulei.

Lefkada e una dintre insulele grecesti de care te indragostesti instant. Uita de Thassos, uita de Zakynthos, uita de Corfu! Lefkada e tipa aceea mignona, care-ti face cu ochiul si care te seduce atat de tare incat esti in stare sa te duci la ea chiar daca sta la mama naibii. Adica la 1200 de km de Bucuresti, distanta care, daca te hotarasti sa o parcurgi cu masina, iti va manca 14-15 ore din viata.

Am vizitat acest colt de rai si, in cele ce urmeaza, vom schita un ghid Lefkada si va vom povesti despre ce sa faci si ce sa vezi in aceasta insula de la Marea Ionica, incercand sa combinam totul cu ponturi de calatorie utile. E greu sa rezisti tentatiei de a alege Lefkada in detrimentul unei insule grecesti mai populare, precum Creta, Rhodos, Zakynthos, Corfu, a cosmopolitelor Santorini si Mykonos sau chiar a mult-popularei (pentru romani) Thassos. Si totusi, odata ce o alegi si ajungi sa-i cutreieri plajele, nu vei regreta nici o secunda. Ba mai mult, vei dori sa te reintorci in aceasta insulita ce masoara doar 35 km de la nord la sud si 15 km de la est la vest. De la bun inceput trebuie spus ca principalele atuuri ale Lefkadei sunt superbele plaje, cel putin doua dintre ele, despre care vom vorbi mai jos – Egremni si Porto Katsiki – numarandu-se fara nicio exagerare, printre cele mai frumoase din lume.

Pleci în vacanță în această frumoasă insulă? Ai aici cele mai bune hoteluri din Lefkada!

Cum ajungi in Lefkada

lefkada roadIn Lefkada poti ajunge cu avionul charter, daca achizitionezi un pachet de vacanta de la o agentie de turism. Dar recomandarea noastra este sa-ti rezervi o cazare pe net (booking.com sau alte site-uri de rezervari) si sa mergi cu autoturismul personal, fiindca oricum vei avea nevoie de o masina pentru a cutreiera insula. Sunt cca 1100 km, poti parcurge distanta intr-o singura zi (asa cum spuneam, o vei face in 14-15 ore) sau te poti opri o noapte pe drum – recomandabil in zona Salonic. Traseul e simplu: vei traversa Bulgaria, pe la Ruse, apoi recomandam sa urmezi Sofia (ocoleste-o pe centura, mai ales ca in 2014 se faceau intense lucrari de infrastructura iar traficul era deviat) – Blagoevgrad – Sandanski – Kulata (ca punct de frontiera cu Grecia) – Serres – Salonic – Grevena – Preveza – Lefkada (de la Salonic, pe autostrada A2, Egnatia Odos).

Recent, s-a deschis punctul de frontiera Mazaka, intre Bulgaria si Grecia, care permite traversarea mai rapida a Bulgariei. Nu am fost pe acest drum dar credem ca el e mai degraba util celor care merg in Thassos sau Halkidiki. Desi odata intrat in Grecia vei ajunge direct pe A2, cea pe care vei zbura apoi, trecand printr-o multime de tunele, catre Lefkada. Oricum, sub cele minim 14 ore nu vei face decat daca iti pui in minte sa bati recorduri, lucru care depaseste zona de siguranta.

Lefkada e singura insula greceasca in care nu se ajunge cu feribotul. Trecerea se face extrem de simplu, din Preveza, printr-un scurt tunel subacvatic, urmat de un pod. Primul contact cu Lefkada este chiar “capitala” ei, orasul omonim.

Atentie!

1.Pe autostrada Egnatia Odos, plus drumul pana la Preveza, intre Salonic si Lefkada, ai patru puncte de taxare (inclusiv tunelul subacvatic) in care vei plati un total de circa 10 euro. Benzina in Grecia este ceva mai scumpa decat in Bulgaria, prin urmare e recomandabil sa faci plinul inainte de granita dintre Bulgaria si Grecia. (benzina – 1,27 euro / l in medie, la vecinii bulgari)

2. Un hotel excelent pentru un stop in zona Salonic este Hotel di Tania, aflat la cca 20 km de Salonic, in apropierea autostrazii, intr-o localitate simpatica: Oreokastro. 4 stele si un pret decent.

Unde sa stai in Lefkada

Noi am stat pe partea estica a insulei, in Nikiana, o localitate linistita aflata intre Lygia si Nydri. Partea de est nu este nici pe departe la fel de spectaculoasa precum cea vestica insa cu siguranta in Nydri vei gasi cea mai agitata atmosfera, cele mai bune si populare taverne si cea mai intensa viata de noapte (chiar daca nu se poate spune ca Lefkada straluceste la acest capitol). Plajele din est sunt inguste si cu pietricele (dar majoritatea plajelor din Lefkada sunt cu pietre), marea e extrem de linistita si ceva mai calda decat pe cealalta parte (desi, in iunie, nu ne-am putut plange de temperatura apei marii nici pe partea vestica). Asadar, daca vrei sa fii in mijlocul “actiunii”, alege Nydri sau Nikiana (Ligia e mult prea linistita) si asta chiar daca va trebui sa mergi ceva mai mult cu masina pentru a vizita insula (lucru care oricum se va intampla daca stai pe latura vestica). Daca vrei sa fii mai aproape de plajele de top ale Lefkadei (Egremni, Porto Katsiki, Kalamitsi, Kathisma etc) cauta un loc de cazare in localitatea Agios Nikitas, aflata la 13 km de orasul Lefkada (Levkas), pe partea din vest. Vei gasi pe booking.com o multime de vile de inchiriat in sistem self-catering, unele cu vederi superbe la mare.

In Lefkada gasesti cazare in orice parte a insulei. Aici, o panorama asupra unui golf din sudul insulei, pe drumul spre Vassiliki
In Lefkada gasesti cazare in orice parte a insulei. Aici, o panorama asupra unui golf din sudul insulei, pe drumul spre Vassiliki

Poti sa te cazezi si in partea de sud, mai exact in localitatea Vasiliki, recomandata mai ales pentru cei care merg sa faca sporturi nautice (altfel, nu de aceeasi savoare ca in alte locuri) sau, tot in est, in satucuri simpatice precum Poros sau Sivota, plasate in golfuri linistite. Aici, marea are mai degraba culoarea smaraldului (nu albastru-turcoaz, ca in vest) iar cuvantul de ordine e “linistea”.

Pont: Hotelul pe care vi-l recomandam in Nikiana este Porto Galini (4 stele). Poate ca este ceva mai scump dar cele 4 stele sunt perfect justificate, pe alocuri chiar vei avea senzatia ca s-a mai adaugat o steluta. Plasat pe un deal, intr-un mic golf, hotelul beneficiaza de toate tipurile de camere (family, duble, single) in mai multe cladiri plasate intr-un complex amenajat cu gust in mijlocul unei splendide gradini. Trei piscine, spa cu toate facilitatile, doua restaurante si o plaja proprie, ingusta dar linistita. Un hotel populat mai degraba cu nordici (multi suedezi – am aflat ca suedezii vin in Lefkada de peste 20 de ani) in care vei gasi relaxarea perfecta.

Panorama de la Hotel Porto Galini
Panorama de la Hotel Porto Galini

Plajele din Lefkada

Vedetele Lefkadei sunt, in mod cert, plajele. Iar frumusetea unora dintre ele depaseste orice imaginatie. Nu e nevoie sa mergi pana in Caraibe pentru a descoperi o plaja similara, atata vreme cat Lefkada e relativ aproape si mult, mult mai ieftina.

Plajele din Vest:

Kathisma

Probabil cea mai amenajata plaja din zona de vest, desi pe vremuri a fost o simpla plaja de nudisti. Plaja Kathisma e dotata azi cu umbrelute si sezlonguri, exista taverne si baruri. Plaja in sine e un mix de nisip si pietricele (unul dintre putinele locuri in care vei gasi nisip) iar apa e limpede si de un albastru ireal, fiind destul de adanca la doar cativa metri de mal. Poti parca masina chiar la capatul plajei, fara sa platesti parcarea. Umbrelele sunt gratuite dar ocuparea lor e conditionata de o comanda la bar. Plaja e foarte aglomerata (fiind accesibila) si am remarcat ca e plina de romani.

Plaja Kathisma
Plaja Kathisma

Kalamitsi

O plaja cumva atipica, ascunsa intre bolovani uriasi scaldati de apele turcoaz ale marii. Vei gasi sezlonguri si umbrele de inchiriat (3 euro perechea) si ai o mica taverna pentru snacks-uri si racoritoare.

kalamitsi3a
Plaja Kalamitsi

Egremni

Cea mai celebra plaja a Lefkadei (alaturi de Porto Katsiki), plaja Egremni,  se intinde pe nu mai putin de 2 kilometri, oferind un peisaj dramatic spectaculos, gratie stancilor ce o marginesc dar si a apei turcoaz, cu aspect tropical. Pentru a ajunge la ea va trebui sa lasi masina in parcarea cu plata si sa cobori nu mai putin de 350 de trepte. Problema nu apare neaparat la coborare cat la intoarcere, asa ca daca ai probleme cardiace sau de sanatate e bine sa nu te aventurezi. Sau sa le urci cu pauze de hidratare. Pe plaja vei gasi (in sezon) umbrele si sezlonguri de inchiriat (3 euro). In iunie nu era foarte aglomerata insa cu siguranta in mijlocul sezonului se umple.

[Later edit: Plaja Egremni a fost distrusă în decembrie 2015 de un cutremur. Sperăm ca grecii să o refacă în cel mai scurt timp]
egremni9a
Plaja Egremni

Porto Katsiki

Cea mai sudica plaja de pe partea vestica, Porto Katsiki beach este, totodata, si una dintre cele mai populare, datorita peisajului fantastic, care o face sa semene ca doua picaturi de apa cu o alta plaja celebra, Navagio, din Zakynthos. Poti lasa masina in parcarea amenajata (contra cost), dupa care vei cobori circa 80 de trepte pentru a ajunge pe plaja de pietricele marginita de grotele de sub stanci. Nu putem spune ca te vei relaxa pe Porto Katsiki, fiindca e extrem de aglomerata si vizitata dar cu siguranta vei face niste fotografii remarcabile, mai ales daca parcurgi cativa metri din parcare pe scarile care iti vor oferi o panorama completa asupra acestui superb loc.

katsiki1a
Porto Katsiki

Pont: In functie de momentul in care ajungi la Porto Katsiki, opreste la taverna Bilvi, aflata pe un deal, inainte cu un kilometru de plaja. Se mananca bine si ai o priveliste superba. Plus o piscina.

Alte plaje din vest

In functie de timpul pe care-l ai la dispozitie poti opri si la alte plaje mai mici de pe partea vestica:

Agios Nikitas (in special daca te vei caza aici) e o plaja mica si cocheta.

Mylos – nu e o plaja la care vei putea ajunge cu masina ci vei fi nevoit sa faci o plimbare de cca un sfert de ora, din Agios Nikitas

Pefkoulia – O lunga plaja de nisip, mai degraba neamenajata, pe care se poate face nudism.

Plajele din Est

Lygia si Nikiana – cateva plaje inguste, linistite, nespectaculoase, langa care vei gasi intotdeauna taverne la care sa servesti masa.

Nydri – o plaja foarte aglomerata, atat vreme cat in aceasta localitate exista mereu efervescenta turistica.

Plajele din Sud

Vassiliki

Aam aflat ca este una dintre cele mai bune plaje europene pentru cei care practica surfingul. Nu ne-a impresionat cu nimic dar am remarcat apele calme si atmosfera linistita.

Aghiofili

Din pacate, am ratat-o (trebuie sa fii atent la indicator) insa am ineles ca este cea mai frumoasa plaja de pe partea de est a insulei, una la care se poate ajunge inclusiv din Vassiliki.

Sivota si Poros

Sivota si Poros, doua localitati micute la care ajungi dupa ce cobori drumul serpuitor, ambele avand o plaja mica, un port de iahturi si cateva taverne traditionale. Ne-a placut in special Sivota.

Ce sa faci si ce sa vezi in Lefkada

lefkada harta
Foto: fototravel.info

In primul rand, faci plaja. Recomandarea noastra este sa colinzi insula in cautarea plajelor. Daca nu ai venit cu masina personala, poti inchiria una, din Nydri, din Lefkada sau din alta localitate (25-35 euro / zi). Soselele insulei sunt foarte bune si chiar daca, pe alocuri, se ingusteaza foarte tare, e o placere sa conduci si sa te opresti din loc in loc pentru a face fotografii cu peisajele fabuloase. Pe latura de vest vei trece prin cateva sate montane fascinante, precum Drimonas sau Agios Petros, cu casute de piatra si taverne lenese, in care timpul pare inghetat.

Daca nu-ti place sa sofezi, poti lua autobuzele, care circula intre orase dar care cu siguranta nu te vor duce fix pana la renumitele plaje. Exista si varianta taxiului, dar e destul de costisitoare. Sau cea a bicicletelor, desi drumurile serpuitoare de munte te vor seca de energie.

In nord, poti incepe prin a vizita orasul Lefkada (Levkas), cca 8000 locuitori, cu a lui cetate venetiana Agio Mavra (Santa Maura – care este, in fapt, vechiul nume al insulei Lefkada), ridicata de Contele de Orsini chiar la intrarea pe insula ce-i fusese daruita de catre franci in 1294. Fortareata e renovata iar pe perioada verii au loc in ea o multime de evenimente culturale. Cu un pic de cultura te poti hrani apoi in oras, care gazduieste cateva muzee interesante, intre acestea Muzeul de Arheologie si Muzeul Fonogramului. Pentru ca insula a fost casa multor poeti eleni, primaria a amenajat in onoarea acestora un Parc al Poetilor. Legendele spun chiar ca Lefkada ar fi adevarata insula “Ithaca” descisa de Homer in operele sale.

Daca vei cobori apoi pe partea de est, vei gasi, unul dupa celalalt, orasele Lygia, Episkopos, Nikiana, Perigiali, Nydri si Kallithea. Lygia are un port mic si simpatic dar in general e foarte linistit. Din Nikiana (unde exista un centru de scuba diving, aviz amatorilor!) poti coti spre centrul insulei pentru a ajunge in Alexandros, unde se afla manastirea Aghion Pateron. In Nydri poti veni oricand sa servesti masa, sa te plimbi pe faleza, sa faci shopping. E cel mai cosmopolit si mai agitat oras din Lefkada. In apropiere de Perigiali poti vizita o manastire interesanta – Evangelistria.

Nydri, adica "buricul" Lefkadei in privinta vietii de noapte si nu numai
Nydri, adica “buricul” Lefkadei in privinta vietii de noapte si nu numai

Din Nydri poti ajunge, urmand semnele galbene de pe copaci, la cascada Dinossari. Nu am ajuns, insa am vazut-o in fotografii si o recomandam, in caz ca doresti sa faci o schimbare de decor.

In partea de sud a insulei poti vizita trei locuri: Sivota, Poros si Vassiliki. Despre plajele lor am vorbit mai sus, concluzia este ca ne-a placut drumul catre Poros, cu peisajele aferente si portul din Sivota, o mica bijuterie, motiv pentru care le recomandam.

In vest sunt plajele despre care vorbeam, plusul pe care l-am mentiona aici venind din vizitarea incantatorului orasel Agios Nikitas (cel mai fierbinte “punct” de pe aceasta coasta). Ar fi multe de vazut si in interiorul insulei, insa timpul limitat ne-a impiedicat sa exploram totul ca la carte. Am citit insa despre manastirea Asomatou, din Englouvi sau despre capela Ai Lias.

O croaziera de-o zi este una dintre activitatile aproape obligatorii pe care le poti face in Lefkada. In Nydri vei gasi o multime de vaporase care pleaca dimineata si se intorc seara, urmand traseul despre care vorbim mai jos. Pretul de persoana este de 20 euro (poti obtine si mici reduceri), in care ai o masa inclusa (un surogat de masa, de fapt). Am facut-o (cu nava Eptanisos), insa mai degraba am recomanda sa incerci sa rezervi o ambarcatiune mai mica. Inconvenientele unei croaziere cu acest tip de vaporase sunt destul de multe: in primul rand sunt super-aglomerate (pot duce la bord si 300 de persoane), lucru care va duce la timpi mari de imbarcare-debarcare, la un anume grad de inconfort la bord si, nu in ultimul rand, la toalete mizerabile la un moment dat (din pricina raului de mare). Apoi, timpii de deplasare intre insulele de pe traseu sunt mari (de la 45 de minute la o ora si jumatate), fapt ce devine plictisitor la un moment dat. In fine, antamarea unei barci cu motor de dimensiuni reduse iti va permite sa te opresti cam oriunde, pentru o baie in apele limpezi ale Marii Ionice sau pentru un snorkeling ad-hoc.

Pont: Daca aspectele de mai sus nu te deranjeaza, mai avem un singur sfat: daca ai catusi de putin rau de mare, nu te aventura in aceasta croaziera fara a avea la tine medicamente contra raului de miscare, fiindca iti vei strica ziua. Recomandam cu tarie o pastila de Emetostop, luata cu o ora inainte de a urca pe vas.

O zi in croaziera - aproape obligatoriu
O zi in croaziera – aproape obligatoriu

Traseul de care vorbeam este urmatorul:

Mai intai vaporul se va indrepta catre plaja Egremni, unde va opri pentru 45 de minute, timp suficient pentru a putea face plaja si baie intr-un decor fantastic. Urmeaza vizitarea de la distanta a celeilalte plaje celebre – Porto Katsiki. Turul continua cu un stop in Fiskardo, pe Kefalonia, insula vecina din sudul Lefkadei. O ora in care timpul iti apartine, eventual poti face o mica prospectie pentru a vedea daca vei alege Kefalonia ca urmatoare destinatie de vacanta. Urmatorul stop este pe Itaca (Ithaca), patria lui Ulise, intr-un minuscul port de pescari. Timp pentru o inghetata si cateva fotografii, eventual cu pitorescul impletitor de cosuri care te va ruga sa-i dai cativa banuti, in caz ca-l pozezi.

Kefalonia, insula din sudul Lefkadei, pe care te vei opri circa o ora daca vei merge in croaziera
Kefalonia, insula din sudul Lefkadei, pe care te vei opri circa o ora daca vei merge in croaziera

In ultima parte a croazierei te vei plimba printre insulele vecine Lefkadei, incepand cu Meganisi si a sa pestera Papanikolis, prilej pentru o noua baie. Pestera a fost folosita de capitanul Latridis ca ascunzatoare pentru submarinul sau in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Dar “bijuteria” arhipelagului este celebra insula Scorpios, care a apartinut miliardarului grec Aristotel Onassis. Acesta, care a cumparat-o cu numai 10.000 de lire sterline, s-a casatorit aici, in 1962, cu Jackie Kennedy, prima lui sotie. Onassis a incetat din viata in 1975 si este ingropat pe insula, laolalta cu cei doi copii ai sai, Christina si Alexander. Unica mostenitoare, nepoata Athina, a vandut Scorpios pentru (se pare) 120 milioane de euro unui miliardar rus.

Inainte de a ajunge inapoi in Nydri vei trece si pe langa alte doua insule mai mici care au apartinut lui Onassis (Sparti si Kastri) dar si pe langa Madouri, unde s-a nascut poetul grec Aristotelis Valaoritis. Intreaga croaziera dureaza de la 10 dimineata la 7 seara.

Mancarea in Lefkada

Ca peste tot in Grecia, si in Lefkada se mananca simplu si foarte bine. Poate chiar mai bine ca in alte insule, chiar daca, pe undeva, tavernele au cam acelasi meniu. In orice localitate vei sta, vei gasi restaurante la tot pasul, inclusiv pe plaje sau in satucurile din munti. Preparate din peste, fructe de mare (pentru siguranta, intreaba daca sunt proaspete sau congelate), salate, preparate din carne de porc si de miel, saganaki, plus delicioasele antreuri – de la tzatziki la zucchini prajiti. Ca specialitati locale, incearca pestele savoro, gatit cu usturoi, ceapa si rozmarin sau placinta cu spanac. In plus, nu poti pleca din Lefkada fara sa incerci iaurtul inghetat, “cu (cat mai) de toate”.

Preturile sunt normale, o masa decenta pentru doua persoane va duce undeva la 30-40 de euro. Berea Mythos e mereu rece iar vinul la carafa se va dovedi intotdeauna un prieten de nadejde.

In Lefkada, ca peste tot in Grecia, se mananca bine. Ba chiar, parca, mai bine ca-n alte insule.
In Lefkada, ca peste tot in Grecia, se mananca bine. Ba chiar, parca, mai bine ca-n alte insule.

Pont: Daca stai la Hotel Porto Galini, la numai doua minute de mers cu masina spre Nydri, se afla restaurantul Keramidaki, care ofera nu doar mancare foarte buna ci si o panorama superba asupra marii.

Incheiem afirmand inca o data ca Lefkada e o insula superba, in care iti vei dori sa revii a doua zi dupa ce ai parasit-o, fiindca te seduce de la bun inceput pentru a-ti spune povesti pe ritmuri de sirtaki.

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!