Arta & Aventura

Dansuri traditionale din intreaga lume

[nextpage title=”Pagina 1″ ]

Arta de calitate nu se intalneste intotdeauna numai in muzee. Dansul, de exemplu, difera de la un loc la altul, ramanand o modalitate constanta de exprimare a trairilor umane. Fie ca vorbim despre performante pe mari scene sau la colt de strada, dansul poate transmite o emotie, poate spune o poveste sau poate fi o adevarata sarbatoare. Indiferent de motiv sau locatie, ritmul te va fascina cu siguranta. Ia-ti pasaportul si pregateste-te sa arzi niste calorii miscandu-te in ritmul dansurilor din intreaga lume.

[highlights color=”yellow”]Samba – Brazilia[/highlights]

Carnavalul de la Rio, cel mai cunoscut eveniment la care participa scolile braziliene de samba
Carnavalul de la Rio, cel mai cunoscut eveniment la care participa scolile braziliene de samba

Dansul national al Braziliei, samba, are de fapt origini africane si a fost adus in Brazilia de catre sclavi. Are multe variatiuni pe aceeasi tema, dar intotdeauna este plin de viata, un dans ritmic adesea insotit de costume colorate. Pasii rapizi pot face ca procesul de invatare al sambei sa fie anevoios. Samba este populara mai ales in timpul Carnavalului de la Rio, dar reprezentatii precum Plataforma Samba Show in Rio de Janeiro au loc tot timpul anului.

[highlights color=”red”]Flamenco – Spania[/highlights]

Flamenco, un dans fierbinte
Flamenco, un dans fierbinte

Rapid si plin de energie, acest dans spaniol isi are originile in Andaluzia. Batai din palme, zgomot de tocuri si miscari ale bratelor se imbina armonios pentru a crea identitatea expresiva a flamenco-ului. Ritmul si miscarile reprezinta o provocare pentru incepatori, dar si un prilej de distractie. Lectiile de flamenco ii asteapta pe toti impatimitii dansului, cu sau fara partener. Antrenorii ii vor face chiar si pe cei neinitiati sa fie capabili sa se miste natural si sa plece acasa cu nou talent.

[highlights color=”blue”]Tango – Argentina[/highlights]

Tangoul, un dans complex
Tangoul, un dans complex

E nevoie de doi pentru un tango. Nu e doar o expresie stereotipa. In acest dans argentinian, cuplurile au nevoie de mult echilibru, pentru a face fata unor pozitii dificile. Se crede ca tangoul a aparut in cartierele sarace din Buenos Aires, Argentina, la sfarsitul anilor 1800 dar adevarul este ca el provine de la vecinii uruguaieni. Timpul este secretul acestui dans; sa stii cand si cat de repede sa pasesti si, la fel de important, cand sa „ingheti” intr-o anumita pozitie. Spectacolele Buenos Aires Tango te vor incanta peste masura, iar Lectiile Buenos Aires Tango Show, Dinner and Dance te vor initia in tainele tangoului.

[highlights color=”green”]Dansul palariei mexicane[/highlights]

Coloratul dans al palariei mexicane
Coloratul dans al palariei mexicane

Uneori numit Jarabe Tapatio, faimosul dans al palariei provine din Mexic. Barbatii sunt de obicei imbracati aidoma unor cowboy, in costume negre cu motive argintii. Femeile poarta bluze si fuste lungi, decorate si brodate manual. Dansul si costumele sunt recunoscute cu usurinta devenind un simbol al Mexicului. Dansul palariei mexicane incepe unde si cand te astepti mai putin; fiind mai usor de invatat decat alte dansuri, cei care stau pe margine sunt adesea invitati sa se alature dansatorilor.

[highlights color=”brown”]Kecak – Bali[/highlights]

Dansul balinez kecak
Dansul balinez kecak

O combinatie intre dans, teatru si cantec, dansul Kecak a fost creat sa distreze turistii. Intodeauna dansat inainte de apusul soarelui, el spune povestea hindusa a printului Rama si cum a infruntat acesta un rege rau pentru a-si elibera printesa. Pe masura ce povestea se desfasoara, un cor format adesea din peste 100 de barbati, asezati in cerc, canta in timp ce se leagana inainte si inapoi si isi misca bratele si palmele. Fa o vizita in Bali pentru a admira dansul Kecak in multe locatii, dar cele cu adevarat memorabile sunt cele de la Templul Uluwatu.

[/nextpage] [nextpage title=”Pagina 2″ ]

[highlights color=”red”]Valsul vienez[/highlights]

Exista multe variatiuni pe tema valsului, dar nimeni nu poate contrazice afirmatia ca valsul vienez este cel mai faimos. Cu miscari stanga-dreapta si rotatii in sensul invers al acelor de ceasornic, dansatorii plutesc pe ritmurile melodioase. “Regele valsului”, compozitorul Johann Strauss, este faimos pentru creatiile sale vieneze. El a scris peste 500 de piese in timpul vietii, din care mai mult de 150 sunt valsuri. Studiourile de dans din intreaga lume ofera lectii de vals, dar cuplurile de turisti pot invata elementele de baza ale valsului vienez, participand la lectiile de vals vienez pentru cupluri.

[highlights color=”green”]Dansul irlandez[/highlights]

Mereu plin de energie: dansul irlandez
Mereu plin de energie: dansul irlandez

Spectacolele Riverdance si Lord of the Dance au ajutat dansul irlandez sa castige popularitate si recunoastere la nivel mondial. Interpretat solo sau in grup, dansatorii isi tin corpurile drepte in timp ce executa miscari rapide si complexe ale picioarelor. Costumele joaca si ele un rol important, mai ales cele ale femeilor, fiind scumpe si pline de accesorii. Se poarta doua feluri de pantofi, moi si tari. Atunci cand sunt purtati cei tari, zgomotul este similar celui al dansului step. Nu trebuie sa mergi pana in Irlanda pentru a vedea acest dans. Gratie popularitatii de care se bucura, reprezentatii de dans irlandez pot fi vazute in intreaga lume.

[highlights color=”red”]Dansul din buric – Egipt si Turcia[/highlights]

Interpretat pe scene si in restaurante din intreaga lume, dansul din buric este considerat o replica a Occidentului la dansul Raqs Sharqi din Orientul Mijlociu. Desi poate fi dansat si de catre barbati, este executat mai mult de catre femei; este un dans senzual, in care predomina miscarile lascive ale abdomenului. Cantareata Shakira face ca totul sa para usor, iar daca inveti sa iti scuturi soldurile, vei invata sa-ti „ondulezi” si stomacul. Dansatorii din toata lumea pot sa beneficieze de o vacanta „scuturata”, in cadrul lectiilor de dans din Istanbul, cu cina optionala si spectacole incluse.

[highlights color=”orange”]Fandango – Portugalia si Spania[/highlights]

Veselul fandango
Veselul fandango

Considerat un dans spaniol de curte cu origini maure, fandango este popular in Portugalia si Spania. Este un dans plin de energie si veselie; dansatorii bat din picioare si isi schimba rapid pozitia. Poate fi dansat si de catre doi barbati. Primul dansator impune ritmul si pasii, apoi cel de-al doilea incearca sa il intreaca.

[highlights color=”blue”]Hopak – Ucraina/Gopak – Rusia[/highlights]

Hopa sus la hopak!
Hopa sus la hopak!

Acest dans popular ucrainian este plin de miscari acrobatice, cum ar fi sarituri, rasuciri si stat pe vine. Dansat de catre barbatii din Ucraina si Rusia, versiunile moderne includ aproape orice. Plin de energie si contagios, e greu sa stai jos in timpul unei reprezentatii. Lectii pot fi luate in multe locuri, dar forta si conditia fizica sunt esentiale.

[highlights color=”brown”]Dansul Zulu – Africa de Sud[/highlights]

Exista peste 6 feluri de dans Zulu, fiecare cu adanci radacini si traditii culturale. Dansurile sunt o reprezentare a multor aspecte din viata Zulu; vanatoare, razboi, inaintare in varsta sau nunta. Tobele si fluierele acompaniaza adesea dansatorii. Dansurile tribale populare pot fi vazute la Centrul cultural Shakaland – Zulu din Africa de Sud.

[highlights color=”black”]Haka – Noua Zeelanda[/highlights]

Haka, un dans facut celebru de rugbistii all-blacks
Haka, un dans facut celebru de rugbistii all-blacks

Fanii sportului stiu cu siguranta ca acest dans face parte din pregatirile dinaintea meciurilor de rugby ale echipei neo-zeelandeze All Blacks. Dans traditional Maori, Haka se danseaza atat in vremuri de razboi, cat si de pace. Se bate din picioare, se canta tare si se loveste corpul cu mainile. Pe langa meciurile de rugby All Blacks, Haka se danseaza si in satele si muzeele din intreaga tara.

[highlights color=”purple”]Hula – Hawaii[/highlights]

Aloha de la dansatoarele de hula!
Aloha de la dansatoarele de hula!

Hula este un simbol al culturii din Hawaii. Ca si alte dansuri si Hula are mai multe stiluri si variante. In afara de festivaluri si competitii, reprezentatii de Hula au loc frecvent in hoteluri si statiuni turistice. Lectiile de Hula, cel mai adesea gratuite, sunt organizate frecvent in zonele turistice din Hawaii, iar oaspetii mai curajosi de la Maui Luaus sunt urcati adesea pe scena pentru a-si arata talentul si abilitatile.

[highlights color=”orange”]Clogging – Olanda[/highlights]

Majoritatea olandezilor, inclusiv dansatorii, nu mai poarta de multa vreme celebrii saboti din lemn. Clogging-ul se dansa candva in aceste incaltari, dar in prezent se folosesc pantofi mult mai moderni si care nu fac zgomot. Dansul implica miscari rapide ale picioarelor si este un amestec de step si dans in linie.

[highlights color=”red”]Polca – Republica Ceha si Polonia[/highlights]

Polca, un dans asociat cu polonezii
Polca, un dans asociat cu polonezii

Muzicianul american Lawrence Welk a facut cunostinta fanilor cu toate tipurile de muzica accesibila: de la faimoasa lui muzica de sampanie, pana la polca. Un dans plin de energie, cu origini din Boemia si cu o istorie ce difera in functie de cine ti-o povesteste. Desi multi cred ca polca este poloneza, dansul nu isi are originile in Polonia. Unii spun ca este un dans traditional ceh, dar care se refera la o femeie poloneza. Imigrantii polonezi care s-au mutat in SUA dupa cel de-al doilea razboi mondial, au adoptat stilul lor propriu de polca, aducandu-l la mare moda in America. Oricum ar fi, popularitatea acestui stil de dans s-a raspandit in intreaga lume si se danseaza si in zilele noastre.

[/nextpage]
Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

Add Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

banner animawings



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!