delhi
Foto: Azhar Khan
Asia

Ce sa faci si ce sa vezi in Delhi, orasul plin de mister

O lume indepartata si plina de mistere. Bogatie, saracie si minuni ale lumii. Religie si misticism. Pe toate aceste le poti intalni daca vrei sa vizitezi India. Iar daca destinatia ta este New Delhi, capitala tarii, te invitam sa te familiarizezi un pic cu cateva dintre cele mai colorate atractii ale sale, de la targurile unde se vand sari-uri pana la platourile de fimare ale Bollywood-ului. Iata, asadar, ce sa faci si ce sa vezi in Delhi.

Un sari pentru doamna

sari store ce sa vezi in Delhi
Foto: Yamini Chao

O vizita in India nu are cum sa nu includa achizitionarea unui sari, costumul traditional purtat de femeile de aici. Aceasta experienta este una de care cu siguranta iti vei aminti toata viata. Materialele, de obicei bumbac sau matase, se gasesc intr-o varietate atat de mare de nuante si imprimeuri incat trebuie sa-ti rezervi cel putin o dupa-amiaza intreaga. Indicat ar fi sa nu te grabesti si sa savurezi din plin atat momentele petrecute in targ cat si ceaiul sau apa minerala cu care majoritatea comerciantilor te vor imbia.

Majoritatea lucrurilor pe care le poti cumpara dintr-un astfel de targ, haine sau alte produse, sunt realizate din fibre si materiale naturale vopsite in culori obtinute tot natural. Cumparand de aici stii sigur ca esti fericitul posesor al unui unicat si, totodata,vei fi cu inima impacata ca ai ajutat intr-un fel localnicii sa-si castige traiul de pe o zi pe alta.

Nu uita sa tragi apa

muzeul toaletei
Muzeul toaletei, intr-o tara care nu straluceste de curatenie…

Te-ai fi gandit vreodata ca in India, la New Delhi vei intalni un muzeu international al toaletei? La Sulabh sunt sarbatoriti cei 4500 de ani din istoria igienei. Este singurul loc in care chiar nu trebuie sa te intrebi cum rezolvi cazul daca te apuca burta. Poate doar te poti intreba ce loc sa alegi: wc-ul din 1145, sau cel austriac decorat in aur sau scaunul electric de toaleta creat special pentru noptile foarte friguroase? Fotografii, poeme dedicate momentelor de maxima intimidate, ciudatenii (se pare ca Regele Louis al XII lea avea tronul cu olita inclusa) artefacte – pe toate le poti vedea numai aici.

Fa o plimbare cu ricsa in Old Delhi

old delhi ride
Foto: peek.com

Ia-o ca pe o experienta excentrica si fa o plimbare pe stradutele inguste si vechi ale orasului. Vei gasi o multime de astfel de alei in jurul Chandi Chowk, cel mai mare targ cu vanzare din Asia. Vechile ulite, inguste, aglomerate si uluitor de agitate nu sunt insa pentru cei slabi de inger, asa ca cea mai buna modalitate de a face fata galagiei este aceea de a inchiria o ricsa. De la adapostul ei savurezi izul local mult mai comod si mai relaxat.

Daca totusi te incumeti sa o iei la picior prin targ te vei bucura de amestecul de vechi si nou si vei afla o parte din secretele Indiei: de la porumbei la lumea eunucilor, de la arta migaloasa dar eleganta a caligrafilor la cea de incrustare a pietrelor in bijuterii, de la felul in care se fac ghirlandele de aur la modalitatea in care se organizeaza si se plateste o nunta.

Invata sa dansezi ca la Bollywood

delhi dance
Învață să dansezi ca la Bollywood / Foto: delhidanceacademy.in

Uita de stilurile latino sau standard! Incearca sa urmaresti si sa imiti pasii de dans ai vedetelor de la Bollywood sub indrumarea lui Rahul Verma, unul dintre cei mai cunoscuti si mai apreciati coregrafi din india. Acesta pretinde ca orice profane poate invata pasii de baza sub indrumarea lui, in maximum doua ore de antrenament. Stilul bollywood se poate aplica mai multor ritmuri, de la cel classic Indian la hip-hop sau jazz. Asa ca o lectie de doua ore sub bagheta acestui coregraf iti asigura succesul in oricare din cluburile in care vei intra. In plus, gandeste-te numai ce success vei avea la revenirea in tara, cand vei putea arata prietenilor cunostintele tale in materie de Bollywood.

Viziteaza Templul Lotusului

templul lotus delhi
Templu Lotus, din New Delhi / Foto: OY

Cam tot ce trebuie sa stii despre arhitectura Indiei, poti sa vezi vizitand Templul Lotusului. Acest templu Bahai are un interesant design floral expresionist, compus din 27 de petale realizate din marmura si grupate in buchete de cate trei, astfel incat sa se formeze noua laturi. Legile templului dau voie oricui sa il viziteze, indiferent de religie. Trebuie neaparat sa vezi expozitia sau sa vizionezi filmul de prezentare din cadrul centrului informational pentru a afla mai multe despre religia si credinta celebrate in acest asezamant indian. Locul atrage anual mai multi turisti decat Taj Mahal-ul sau Turnul Eiffel. Se poate vizita de luni pana sambata intre orele 09.30 si 17.30.

Yoga in cel mai potrivit loc

yoga delhi
Foto: gyanunlimited.com

Daca pozitia lotusului nu iti este straina, ar fi pacat sa te afli in India, tara practicii yoga si sa nu traiesti experienta la fata locului. Exista aici numeroase centre de meditatie yoga, Ashtanga, Bikram, Hata sau Kundalini,  in care poti lua cursuri pentru ca la intoarcerea acasa sa fii cu adevarat un alt om. Pentru a afla care este cel mai aproiat centru yoga, fata de locul in care esti tu cazat, poti intreba linistit la recentie. In India toata lumea iti poate da astfel de informatii. Odata trecut pragul, te poti alatura unor alti practicanti sau poti aranja pentru o sesiune de initiere particulara.

Mergi la un picnic

india gate delhi
India gate / Foto: Andrey Khrobostov

Poarta Indiei, este cel mai mare muzeu in aer liber din tara, dedicat razboiului, locul ideal pentru un picnic in weekend gratie atmosferei cosmopolite. In serile de vara, te poti alatura unui grup de localnici, veniti cu intreaga familie si cu prietenii sa celebreze una din multe lor aniversari. Vei vedea ca cei mici au locul lor separat, special amenajat intr-un parc interior. Si in timp ce vei afla povestile lor de viata, vei savura din gustarile traditionale: lipii umplute cu carne si legume (paranthes) si o bautura pe baza de iaurt (lassi). Nu pleca de aici fara sa cumperi un souvenir, doua.

Vezi viata in roz cu stomacul plin

Chor Bizarre
Faimosul restaurant Chor Bizarre / Foto: indiatimes.com

Piata Hotilor sau Chor Bizzare in dialectul local, este unul dintre cele mai traditionaliste restaurante din oras. Ai mancat aici, ai aflat totul despre bucataria idiana. Este un loc eclectic, plin de obiecte adunate de pe peste tot, cu stirea sau fara stirea (asa cum ii spune si numele) fostilor proprietar. Gasesti aici o masina de epoca transformata in masa, poze cu celebritati din lumea filmului si mese-postere. Atmosfera este creata de un mix intre muzica Hindi si cea a anilor 50 din Texasul american iar mancarea este la fel de ciudata precum decorul. Incearca felul numit Kashmiri Wazwan sau bufetul in care mananci cat te tine burta, platind doar in jur de 10 euro.

Asculta muzica la mausoleul Sufi Dargah

Sufi Dargah
Mausoleul Sufi Dargah

Plimba-te in jos spre mausoleul Sufi Dargah si asculta sunetele ritmului qawaali. In serile de joi se venereaza mormantul zeului Sufi, un ritual extrem de popular care ofera participantilor o atmosfera de poveste. In zilele speciale de sarbatoare, cum ar fi cea din aprilie, Urs, oamenii vin din toate colturile lumii crezand cu tarie ca numai atunci si acolo pot comunica cu sfintii.

Citeste si: Incredibila India (1): New Delhi – Qutab Minar, și senzațiile unui oraș în care claxonatul e sport național

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!