pula croatia
Foto: Spanic
Europa

Ce sa faci si ce sa vizitezi in orasul Pula din Croatia

Golfuri turcoaz, plaje uluitoare si orase parca desprinse din povesti: Croatia a castigat reputatia de a fi unul dintre cele mai incantatoare locuri din Europa de Est. Din pacate, Croatia nu mai este si cel mai bine pastrat secret al Europei, de cand cu afluenta turistilor aflati in cautarea unor preturi mici si a unor teritorii neexplorate. Si totusi vei gasi ceva perfect pentru sejurul in Croatia. Mai jos ai cateva informatii pretioase despre ce sa faci si ce sa vizitezi in orasul Pula, o minunata localitate istorica.

Situata la est de Italia, in Marea Adriatica, Croatia a adoptat multe din arhitectura si bucataria traditionala a vecinilor sai, dupa ce Peninsula Istria a fost cucerita de catre Romani in anul 177 i.e.n. In zilele noastre, orasul Pula pastreaza inca multe monumente datand de pe vremea Imperiului Roman, ca un tribut adus istoriei la a carei scriere romanii au contribuit din plin. Pula a devenit o parte a Croatiei in timpul razboiului, atunci cand locuitorii Italiei s-au refugiat inapoi in tara lor natala, lasandu-i pe localnicii croati sa-si construiasca singuri orasul.

Obiective turistice in orasul Pula

pula croatia
Foto: jasminam

Daca stai sa te gandesti, nu mergi in vacanta ca sa stai in camera de hotel, asa ca exploreaza si descopera ceea ce are orasul Pula de oferit.Sunt mult mai multe lucruri decat te astepti, care iti vor tine familia ocupata pe toata durata sederii. In afara de arhitectura romana pe care o intalnesti la tot pasul, poti face o multime de activitati: vizite la muzee, bai de soare pe plaja, curse de karting la care poti participa impreuna cu prietenii si familia, observarea vietii marine, la acvariu.

Nicio excursie in orasul Pula nu va fi completa fara o vizita la Amfiteatrul Roman, acolo unde se desfasurau pe vremuri lupte de gladiatori, si care acum functioneaza pe post de scena ce gazduieste concerte ale unor nume mari. Aici au concertat Pavarotti, Jose Carrerras, Elton John, Sting si Jamiroquai. Arena din Pula este a sasea ca marime dintre cele ramase de pe vremea Imperiului Roman si singura care are toate cele patru turnuri laterale intacte, impreuna cu trei serii arhitecturale romane care-si ocupa locul cu mandrie in incinta amfiteatrului.

ce sa vezi in orasul Pula
Arena romana din Pula / Foto: master2

Templul lui Augustus, Poarta lui Hercule, Poarta de Aur si Forumul sunt numai cateva dintre celelalte structuri romane care inca exista in zona. Nu trebuie uitat nici Muzeul Arheologic din Istria, adapost al multor artefacte romane descoperite de localnici de-a lungul timpului.

arena pula
Foto: jasminam

Vacantele in Croatia nu se refera numai la istorie; exista mult mai multe legate de oras. Portul din Pula era, pe vremuri, prosper in urma schimburilor comerciale pe mare, in timp ce  in zilele noastre poti merge in zona maritima si admira barcile si iahturile ancorate acolo, in timp ce servesti cina intr-una dintre cafenelele sau restaurantele din zona.

acvariu pula
Acvariul din Pula. / Foto via medium.com

Daca ai copii si vrei sa-i distrezi, mergi cu ei la acvariu. Copiii sub 3 ani nu platesc bilet de intrare, in timp ce pentru adulti acesta costa in jur de 8 euro. In schimbul acestor bani poti admira viata subacvatica din Marea Adriatica, broastele testoase, pestii tropicali si organismele otravitoare din mare, precum si expozitii care se schimba in mod regulat si care de obicei prezinta fotografii facute sub apa. Tot aici se afla si un centru educational marin pentru copii.

marina pula
Portul de iahturi din Pula / Foto: Roman Babakin

Pista de curse Green Garden este un alt loc ieftin si amuzant de petrecere a timpului; te poti intrece cu familia sau cu alti oameni aflati si ei in vacanta. Preturile difera in functie de marimea motorului ales, dar asteapta-te sa platesti intre 8-17 euro. Green Garden iti ofera si locuri pentru paintball si expeditii de tip safari in zona.

brijuni
Parcul National Brijuni / Foto: Dario Kletecki

Daca vrei altceva, fa o rezervare pentru o excursie cu barca si viziteaza Insulele Brijuni. Barcile pleaca zilnic dintr-un mic orasel de langa Pula numit Fažana, iar rezervarile se fac usor la hotel sau prin intermediul biroului de turism din Pula.

Insulele Brijuni reprezinta un parc national, alcatuit din 14 insule, dintre care pot fi vizitate numai doua, si acestea numai in cadrul unei excursii organizate. Gasesti aici urme de dinozauri, mostre de viata salbatica (peste 250 de specii de pasari), cariere de piatra si mormantul proprietarului insulelor. Excursia include un tur al zonei si o mini expeditie safari.

Mancarea si bautura in orasul Pula

Daca vrei sa incerci bucataria locala, cele trei restaurante recomandate sunt Galeb, Milan 1967 si Valsabbion, unde multe dintre felurile de mancare sunt inspirate de cele italienesti. Dar in bucataria croata exista si influente austriece si unguresti. Fructele de mare nu lipsesc din niciun meniu, impreuna cu specii de peste si scoici, o alegere foarte populara in randul localnicilor. Daca vrei sa incerci un fel de mancare traditional croat, atunci poti comanda buzara cu creveti Kvarner.

buzara
Buzara cu creveti / Foto: Murana Franov

Alte mancaruri traditionale includ fritaja si omleta, facuta cu sparanghel, trufe si carnati uscati, sau o supa groasa numita maneštra, care contine fasole, usturoi, cartofi si sunca, totul asortat cu naut sau porumb. Daca nu vrei sa experimentezi nimic nou, atunci poti comanda un platou italienesc care contine gnocchi si Fuži, ambele preparate cu oua si faina si care au sosuri facute cu ceapa, pui si rosii.

Localnicii din Pula se mandresc cu vinul din partea locului, intrucat regiunea este cel mai mare producator de soiuri de vin de top. Daca iti place vinul rosu, un pahar de Teran e alegerea potrivita. Cel mai popular vin alb este Malvasia, alte vinuri din regiune fiind Borgonja si Hrvatica.

Trufele croate care cresc in inima Istriei si pe care le gasesti foarte rar in alta parte trebuie neaparat incercate. E putin probabil ca vei gasi ceva asemanator, plus ca restaurantele te vor lauda pentru alegerea acestei delicatese.

Transportul in orasul Pula din Croatia

Pula are o retea extinsa de autobuze si cai ferate; autobuzele sunt destul de ieftine, cu majoritatea calatoriilor constand in jur de 1,15 euro, desi s-ar putea sa fii taxat suplimentar daca ai bagaj; e bine sa intrebi soferul daca te accepta cu bagajul in autobuz, unii pot sa interzica. Daca vei fi totusi taxat pentru bagaj, suma e infima – in jur de 28 de centi.

Arcul lui Sergi
Arcul lui Sergi / Foto: ermess

Daca vrei sa iei un tren catre Zagreb, un bilet dus intors costa aproximativ 32 de euro (in functie de rata de schimb), iar daca vrei sa te aventurezi mai departe si sa ajungi in Slovenia, exista un tren catre Ljubliana, care pleaca in fiecare zi dimineata, la 9.15 si care costa intre 29-34 euro dus intors. Bacurile catre Trieste si Venetia, in Italia, pleaca in fiecare zi din portul principal.

Daca te decizi sa inchiriezi o masina pentru cateva zile, sa fii atent la limita de viteza. In Croatia aceasta este, in majoritatea locurilor, 55 km/h. Daca o depasesti te poti alege cu o amenda usturatoare.

Inchirierea unei masini in Croatia nu e mai scumpa decat in alte parti in Europa, dar ai grija daca inchiriezi o masina in Croatia si mergi cu ea in Serbia (sau invers): poti deveni o tinta pentru localnici, care nu sunt foarte incantati de vecinii lor balcanici.

Oricum, cea mai buna modalitate pentru a vizita Pula din Romania este la volanul propriului automobil. Distanta fata de oraselul croat nu este foarte mare (din orice regiune ai veni) iar traversarea Serbiei este destul de sigura.

Informatii locale

Croatii vorbesc engleza, aceasta fiind a doua lor limba. Nu te astepta insa ca tot personalul din restaurante sa inteleaga ce spui, asa ca incearca sa inveti putin jargon: vei sfarsi prin a fi indragit de cei cu care incerci sa conversezi.

Pula se bucura de veri caldute si placute, in care temperatura ajunge la 28ºC. Moneda croata este Kuna (HRK); 10 euro reprezinta echivalentul a circa 74 Kuna.

Citeste si: Cele mai bune plaje din Croatia

Booking.com

About the author

TukTuk driver

Urcă în TukTuk! Oriunde te duc!

1 Comment

Click here to post a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.



Booking.com




Urmărește-ne pe Facebook!

Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!


Newsletter

Newsletter Form (#1)

Abonează-te la Newsletter-ul TukTuk!

Lumea e a ta!

Fii la curent cu cele mai recente noutăți și informații din zona de turism și călătorie!